StoryEditorOCM
DalmacijaIn memoriam

Otočani će je pamtiti kao toplu osobu koja se isticala stručnošću i predanošću: nakon kratke i teške bolesti preminula je Danka Jelen, dobra duša hvarskih šuma

25. rujna 2019. - 12:49
danka_jelen_jelsa-240919res

U prvoj polovini rujna nakon kratke i teške bolesti preminula je Danka Jelen, bivša upraviteljica Šumarije Hvar.

Riječ je o ženi koja je, tako da kažemo, cijeli svoj život posvetila šumama. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja u Splitu završila je Srednju šumarsku školu u Kaštelima, a Fakultet šumarstva u Sarajevu. Radila je u Bugojnu, Splitu i od 1993. godine napokon na otoku Hvaru, a u Jelsi od 1998. pa do 27. ožujka 2019. kada je umirovljena.

Stanovnici Otoka sunca Danku će pamtiti kao dragu i toplu osobu koja se isticala svojom stručnošću i predanošću u radu te naročito pravednošću, ne samo prema djelatnicima Šumarije, nego i ljudima s kojima je radila.

Bila je to zapravo jedna fizički sićušna, ali duhom i poštenjem velika žena koja je svu sebe davala obitelji – pok. suprugu Vjekoslavu Braci te svojoj djeci Leopoldu i Mateu, pa i šumama koje su, naravno poslovno, bile u fokusu njezine pažnje.

Ona je zapravo najbolji primjer cjeloživotnog obrazovanja i implementiranja znanja u Šumariju u kojoj je i radila. Pred sami kraj svoje karijere napisala je i doktorski rad koji je trebala braniti u Zagrebu, a odnosi se upravo na vegetaciju otoka Hvara, međutim, bolest i smrt su je onemogućili u tome. No, vjerujemo da ipak neće propasti, da će jednog dana biti objavljen i koristan onima koji nastavljaju njezino djelo.

Danka se povremeno pojavljivala i na stranicama "Slobodne Dalmacije", a časopis za popularizaciju šumarstva "Hrvatske šume" je u studenom 2018. donio njezin članak naslovljen "Šumarstvo u suživotu s turizmom vizija je budućnosti Šumarije Hvar".

Za svoje životno poslanje zaslužila je visoko priznanje i zahvalnost, a prava je šteta da ostvarenju te vizije nije mogla i nadalje pridonositi svojim stručnim savjetima, makar iz mirovine koju nije puno uživala

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:34