StoryEditorOCM
DalmacijaBITKA ZA VLAST

Otkrivamo što stoji iza Kerumove srdačne podrške Zlatku Ževrnji

20. prosinca 2016. - 11:30

Svi su oni teorija, a ja sam praksa... Oni ne znaju uprihoditi, već samo trošiti – kazao je među ostalim, parafrazirajući tu misao na još nekoliko mjesta, u intervjuu Večernjem listu Željko Kerum, koji upravo kreće u lov na svoj drugi mandat u Banovini. Ja nisam teoretičar, ja sam čovjek koji radi, iz realnog sam sektora, kazat će tako šef Hrvatske građanske stranke.

Dakle, jasno je da će Željko Kerum svoju gradonačelničku kandidaturu temeljiti na svom bogatom poduzetničkom iskustvu, jasno, uz postignuto u svom gradonačelničkom mandatu ("Ne vjerujem da je narod zaboravio ono što sam ja radio").

Ne bježi niti od sličnosti s Donaldom Trumpom, štoviše, vjerojatno na njegovu uspjehu temelji i vlastiti optimizam, pri čemu najviše inzistira na sličnosti koja se tiče podcjenjivanja predizbornih izgleda od medija, zato valjda "preventivno" ističe kao gotovo presudan baš utjecaj Slobodne Dalmacije.

On već, naime, zna da "Slobodna" "sigurno neće stati" iza njega, ali zato hoće iza, primjerice, Roberta Pauletića, koji se spominje kao mogući kandidat Mosta, i iza Marijane Puljak, čelnice stranke Pametno. Ajde da i mi sada to znamo. Mislim, koga nam je podupirati.

Doznali smo od Keruma još nešto. Njegova stranka imat će svoju listu i na županijskim izborima, ali neće imati kandidata i za funkciju župana. Štoviše, Kerum ne ostaje pri onoj "neka naši glasači odluče po vlastitoj savjesti", nego otkriva da će podržati HDZ-ova kandidata Zlatka Ževrnju. I tu također očito nema puno teorije, samo praksa, to jest pragmatika:

"Ne zaboravite da je već osam godina predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar, član naše stranke", pripomenut će u istom kontekstu Kerum.

Dakle, računica je jasna. Nećemo vam "smetati" na razini županije, a vi po mogućnosti ne dirajte mog čovjeka. Ne diram te, ne diraj mene i moje. No, zato će Kerum, u to nema sumnje, "odgristi" zasad nepredvidiv, ali možda na koncu i presudan postotak glasova HDZ-ovu gradonačelničkom kandidatu u Splitu Andri Krstuloviću Opari.

Njegova stvar, ali netko zločest bi još mogao reći da je ta podrška HDZ-u zapravo tek gola pragma, puko svođenje politike na sitne interese, što je princip koji Kerum uporno pripisuje – svima drugima. Sebi ni u ludilu. Jer, on je od onih koji "u politiku ulaze iz srca i duše", a ne zbog bilo kakvih interesa.

Još će netko zločest iskonstruirati i neku tajnu Kerumovu vezu sa, štojaznam, SDP-om, o kojem Kerum i inače govori upadljivo biranim riječima. A možda je čovjek samo toliko očajan, tj. uzdrman posljedicama nekih svojih poslovnih odluka da mu je forsiranje povratka u politiku svojevrsna slamka spasa. Pa makar bio svjestan da nema kandidata koji bi mogao i u ravnopravnu utrku za mjesto župana.

Utoliko je neuvjerljiva i njegova najnovija kritika navodne "tajne veze" između Marijane Puljak i HDZ-ove ministrice Martine Dalić, koju proziva kao donatoricu splitske vijećnice.

"HDZ ima svog kandidata za gradonačelnika Splita, a njihova ministrica daje podršku protukandidatkinji", ne može se načuditi Kerum.

Isti onaj koji će u predizborni "rat" s Oparom, ali već sada najavljuje bezrezervnu podršku Ževrnji. Jer, kako reče, njega ne zanima teorija. Samo praksa. I politika kao trgovina.

Zna čovjek što znači "tko je trumpio - trumpio je"!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 03:17