StoryEditorOCM
Dalmacijagradonačelnik joško berket i društvo za očuvanje kulturne baštine ‘bijaći’ u akciji spašavanja pluća grada

Odzvonilo divljoj gradnji na Kozjaku

Piše PSD.
14. siječnja 2012. - 17:46

Odzvonilo je divljoj gradnji i devastacijama Kozjaka. Naime, na inicijativu gradonačelnika Joška Berketa, koji se zalaže za potpunu zaštitu Kozjaka, kao jedne cjeline, pokrenuto je, u suradnji sa Društvom za očuvanje kulturne baštine “Bijaći”, i pitanje zaštite arheoloških, kulturnih i prirodnih lokaliteta, kojih na padinama “kaštelanskog Marjana” ima bezbroj.

- Zaštita arheoloških lokalitela samo je jedan segment zaštite cjelokupnog Kozjaka koji čini naša pluća, naš Marjan. Ono što je prioritet svih prioriteta jest hitno zaustavljanje betonizacije Kozjaka, koja je posljednjih godina uzela maha. Neki od povijesnih lokaliteta već imaju dijelom zaštitu, a ovo ostalo valja urediti sada, svi zajedno se trebamo uhvatiti toga posla koji i nije baš malen. I mi kao društvo, koje će ukazati što sve treba ići pod zaštitu, konzervatori i svakako Grad Kaštela koji je nadležan za dio pravnih poslova vezan uz zakone oko same zaštite. Neke od lokaliteta, uza samu zaštitu, kao kulturno, arheološko ili, pak, prirodno dobro, trebalo bi zaštititi ambijentalno - ističe dr. Tonći Burić, predsjednik Društva “Bijaći”.

Do sutra bismo mogli nabrajati što bi sve trebalo pod zaštitu, no od važnijih većih kompleksa i cjelina tu su svakako Veli Bijać sa cijelim masivom Trećenice te Novskim gajem i prosjekom. Prirodni rezervat Njega bi, smatra Burić, trebalo u potpunosti zaštititi i kao prirodni rezervat.

U takozvanu prvu kategoriju spadaju i Biranj sa Sv. Ivanom, Sv. Lovre u Kaštel Lukšiću, Sv. Mihovil u Kaštel Kambelovcu, Sv. Juraj od Putalja. Tu su još i Gradina Luko u Sućurcu te arheološki kompleksi Smoljevac na granici sa Solinom, kao i onaj na Resniku uz more. Od manjih cjelina pod zaštitu bi trebalo staviti Stomoriju, Sv. Kuzmu i Damjana kao i Sv. Jurja od Raduna.

- Valja napomenuti kako je ovo samo dio lokaliteta koje treba zaštititi - napominje Burić, ističući kako bi svi ovi lokaliteti imali velik značaj i kod budućeg razvoja turizma, koji je posljednjih godina na niskoj razini.

- Društvo će napraviti sve da zajedno s nadležnima pokrenemo ovaj projekt koji je jako ozbiljan posao, jer smo u jednu ruku i dužni sačuvati taj dragocjeni resurs kao što je Kozjak i svi ovi lokaliteti na njemu. Devastacija se mora spriječiti - još jednom je ponovio Burić - kako od gradnje kuća, tako i nekih spominjanih cesta koje se tu planira graditi.

jAKOV žarko

Berket: Park s povijesnim lokalitetima

- Moja je ideja da se Kozjak zaštiti te da kao krajnji rezultat bude jedinstveni gradski park. Tome prethodi posao na dodatnoj zaštiti najvažnijih lokaliteta iz hrvatske povijesti, koji se nalaze na Kozjaku, tako da Konzervatorski zavod da mape sa zemljopisnom granicom zaštite. Grad bi morao posebno paziti da se na tim lokalitetima ništa nedopušteno ne događa, a dugoročno bi se stvorili uvjeti da se ta zemljišta otkupe ili da ih građani ustupe za potrebe gradskog parka. Spajanje 7-8 lokaliteta iz najranije hrvatske povijesti dat će posebnu važnost budućem gradskom parku na Kozjaku, koji bi po tome bio jedinstven u Hrvatskoj. Ovim će se postupkom dodatno štititi Kozjak od divlje izgradnje, koja je već načela taj posebno vrijedan prostor za cijela Kaštela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:48