StoryEditorOCM
Dalmacijarođen 12. svibnja

"Od sv. Leopolda Mandića političari bi mogli štošta naučiti, prije svega kako se voli vlastiti narod"

Piše PSD.
13. svibnja 2012. - 01:40
Od svetog Leopolda Bogdana Mandić‡a bi i hrvatski političari štošta mogli naučiti, prije svega kako se voli vlastiti narod - kazao je to u svojoj propovijedi fra Ante Logara, provincijal hrvatskih kapucina, predvodeć‡i euharistijsko slavlje što je u subotu‡ održano u Zakucu, mjestu iz kojega je ovaj rastom omaleni, ali tako veliki ovjek bio podrijetlom.

Pred više od tisuć‡u vjernika okupljenih u jedinstvenom svetištu sagrađ‘enom pod mosorskom stijenom fra Logara je s dosta gorčine govorio o zanemarivanju Leopolda Mandić‡a ustvrdivši kako je u Hrvatskoj tek Alojzije Stepinac, nekoliko godina poslije svečeve smrti, ukazao na značaj njegova lika i djela.

- Da se nas Hrvate pitalo, nikad se za Leopolda ne bi znalo. Ȍudan smo mi i škrt narod - istaknuo je fra Ante Logara, dodavši kako je Leopold, koji je kao kapucin djelovao u Padovi, bio proganjan i od strane talijanskih vlasti koje mu nisu mogle oprostiti što se nije želio odreć‡i hrvatstva i prihvatiti talijansko državljanstvo. Za osvetu, bio mu je zabranjen povratak u domovinu.

Leopold je, ukratko, bio odbačen od svih institucija, pa stoga i ne čudi, naglasio je fra Logara, što je svoju znamenitu ispovjedaonicu pretvorio u mjesto svetoga poslanja. Tamo je sve ljude primao kao brać‡u, a posebno vjernike s istoka kojima je uvijek pružao ruku pomirenja.

- Narod mu je hrlio na ispovijed, tražili su samo njega, a tadašnji crkveni i svjetovni velikodostojnici nisu mogli shvatiti kako je moguć‡e da kapucin koji zbog govorne mane nije održao niti jednu jedinu propovijed privlači tolike mase. On se, međutim, nije na to obazirao, volio je ljude, a ljudi su voljeli njega. Ipak, do kraja života nosio je breme rada u tuđ‘ini - zaključio je provincijal Logara.

Leopold Bogdan Mandić‡ rođen je 12. svibnja 1866. godine u Herceg Novom, umro je 30. srpnja 1942. u Padovi, a svecem ga je, 16. listopada 1983. godine, proglasio papa Ivan Pavao II.

V. VUKOVIƆ, SNIMIO: J. ŠUPIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:03