StoryEditorOCM
ObalaZAGLIBILI NA BAČAMA

Županija otpisala vrtoglavi dug kontroverznom čelniku nekoć najmoćnije splitske tvrtke, ali i Gradu, kako je to moguće?

Piše Sandra Barčot
24. studenog 2023. - 07:17
Željko Žderić i dalje je prvi čovjek tvrtke ‘Projektni biro Konstruktor‘ koja je držala većinski suvlasnički udjel u bivšem koncesionaru kupališta na BačvicamaNenad Dugi/Cropix

Za čak 79.364,33 eura ili gotovo 600 tisuća kuna bit će "lakša" blagajna Županije splitsko-dalmatinske, jer će se ovaj iznos otpisati, odnosno oprostiti dužniku koji je skončao u stečaju i izbrisan je iz sudskog registra.

O tvrtki "Bačvice plaža" se radi, a njezini osnivači bili su "Projektni biro Konstruktor" s udjelom od 51 posto, iza koje stoji i Željko Žderić, bivši dugogodišnji čelnik propaloga građevinskog diva "Konstruktor-inženjeringa". Drugi dio bio je u vlasništvu Grada Splita, koji je držao preostalih 49 posto poslovnih udjela.

No budući da je rješenjem Trgovačkog suda u Splitu od 11. rujna 2023. tvrtka "Bačvice plaža" u stečaju i formalno izbrisana iz registra, ostao je nenaplativ dug za koncesiju na najpoznatijem splitskom kupalištu koju je tom poduzeću svojedobno bila dala Županija.

Zbog toga će se u ponedjeljak, 27. studenoga, na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine naći i prijedlog odluke o otpisu nenaplativog potraživanja, u visini od gotovo 80 tisuća eura. Budući da regionalnu vlast drže HDZ-ovci s partnerima, a onu gradsku Puljkov Centar s partnerima, bit će to zanimljiv i (ne)očekivan politički potez.

Kako je došlo do toga da se otpisuje toliko visoko potraživanje, kako se uopće moglo dogoditi da se koncesijska naknada ne naplaćuje redovito, kao što se obveze, računi i dugovanja, naplaćuju i svim ostalim hrvatskim građanima, baš nam i nije jasno, poglavito što je dio dospjelog ranijeg duga bio naplaćen.

Cijela "povijest" (ne)regularnosti ove koncesije, pojašnjava se u županijskoj odluci. Radi se o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže, ugostiteljskih objekata i terase (štekata) u uvali Bačvice koju je spomenuta tvrtka dobila 1. siječnja 2012. na razdoblje od 10 godina.

No 6. listopada 2021. koncesija je oduzeta, i to nakon podužeg spora, na što se dotadašnji upravitelj žalio, ali je taj prigovor odbijen kao neosnovan rješenjem Ministarstva mora od 17. rujna 2022. godine.

image
Tom Dubravec/Cropix

No tek uvidom u Registar koncesija, 5. listopada ove godine utvrđeno je kako "Bačvice plaža" ima dospjele obveze s osnove ugovorene naknade za koncesiju u ukupnom iznosu od 79.364,33 eura. Pokrenut je i postupak prisilne naplate spomenutog potraživanja Županije putem bjanko zadužnica koje je koncesionar predao.

U prethodno navedeno dugovanje uvršten je promjenjivi dio koncesijske naknade za 2021. godinu, obračunate prema rješenju Carinske uprave od 16. svibnja 2022. godine, te razlika promjenjivog dijela za 2019. i 2020. godinu. Nasuprot tome, dospjeli dug za razdoblje od 29. studenog 2021. do 2. ožujka 2022. prisilno je naplaćen u ukupnom iznosu od 32.730 eura.

Budući da je prijetila opasnost da se prisilno ne uspije naplatiti postojeće dugovanje, županijski Upravni odjel za turizam i pomorstvo je 27. rujna 2021. zatražio postupanje Carinske uprave, ali je Trgovački sud 4. studenoga 2022. osporio tražbinu Županije u sklopu stečaja tvrtke "Bačvice plaža", jer je identičan iznos nenaplaćene koncesijske naknade potraživala i Carina.

Budući da, kako smo naveli, koncesionarska tvrtka formalno-pravno više ni ne postoji od 11. rujna ove godine, tako očito više nema ni mogućnosti naplate dugovanja. Zašto se ta potraživanja nisu do tada naplatila, nije baš jasno iz dokumentacije koja prati predloženu odluku o oprostu duga, ali jedno je sigurno – za ovo nitko neće biti odgovoran.

Izbrisat će se i ovaj dug, kao i mnogi prije njih, jer netko nije na vrijeme, u redovnom roku, naplatio potraživanje Županije, i to u vrijeme kada je danas izbrisana firma bila poslovno aktivna, s redovnim prihodima i nekretninama. Na pitanja postavljena županijskoj upravi, u dva resora, dobili smo (samo) odgovore kako je ovo "normalna pravna i financijska regulativa, knjigovodstveno uredovanje za koncesijsku naplatu, koja se dijeli na tri jednaka dijela: Grad, Županiju i državu".

Da apsurd bude veći, Banovina je u ovom slučaju i posredni vjerovnik i izravni dužnik, jer je bila suvlasnik nedavno upokojene tvrtke. Sada su na potezu Ministarstvo mora i Carinska uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:02