StoryEditorOCM
ObalaTRGOVAČKA POLITIKA

Velika pobuna dalmatinskih HDZ-ovaca protiv Plenkovića: Glupo je da usred sezone zatvaramo dućane turistima pred nosom

Piše Dijana Turić
14. kolovoza 2023. - 15:48

Sve više dalmatinskih gradova odlučilo je turistima i domaćima za vrijeme blagdana omogućiti kupovinu hrane i suvenira pa su (grado)načelnici redom počeli proglašavati sajmene dane.

Kada prodavaonice ne budu radile, kruh će se, osim na benzinskim crpkama, moći kupiti na štandovima ako ih zakupe pekari ili trgovci mješovitom robom. Takva je situacija i na cijeloj Makarskoj rivijeri, izuzev Baške Vode pa su sajamski dan na blagdan Velike Gospe proglasili Brela, Makarska, Tučepi, Podgora i Gradac, pri čemu će u potonjem dani "prigodne prodaje" trajati čak do 1. listopada.

Naime, na području općine Gradac već je na snazi odluka o proglašenju sajmenih dana te se tako za vrijeme praznika, blagdana i nedjelja može, sukladno zakonskim propisima, obavljati prigodna prodaja na štandovima i klupama te u kioscima. U svrhu održavanja manifestacije "Kulturno ljeto" sajmeni dani na području Gradca i okolnih naselja proglašavaju se od 12. kolovoza do 1. listopada.

Prigodna prodaja na štandovima i klupama te u kioscima počinje najranije u 8 sati i završava najkasnije u ponoć. U tom razdoblju sudionici mogu pružati i ugostiteljske usluge pripremanja i usluživanja jela, pića i napitaka uz odobrenje Upravnog odjela.

Sudionici sajmenih dana mogu biti ugostitelji, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, tvrtke, trgovci pojedinci, obrtnici koji nisu ugostitelji i udruge uz obvezu isticanja i pridržavanja istaknutih cijena te izdavanja računa za pružene usluge. Tijekom spomenutih dana, restorani i barovi smiju raditi od 6 sati do 2 sata, a glazba se na terasama ugostiteljskih objekata može izvoditi do 1 sat.

image

Za turistički grad poput Makarske neradni dan usred ljetnog tjedna ne bi bio baš dobra reklama, što god političari o tome mislili

Ivo Ravlić/Cropix

Kako kaže Matko Burić (SDP), grački načelnik, tijekom sajmenih dana će i pekari i trgovci moći na štandovima ili u kioscima prodavati svoje proizvode ako se odluče na zakupljivanje javne površine.

- Apsolutno poštujemo zakon, ali želimo izići ususret domaćima i turistima koji na ovaj način i za vrijeme blagdana i nedjeljama, mogu kupiti hranu i sve što im je potrebno kada trgovine budu zatvorene – tvrdi Burić.

Da su sajmeni dani izvrsna prilika za trgovce, goste i domaće, potvrđuje Petra Radić (NLM), prva žena Podgore, koja kaže da će u tom mjestu na Veliku Gospu raditi štandovi i kiosci.

- To je dobra prilika za sve naše trgovce koji prodaju voće i povrće, suvenire, rukotvorine i hranu i koji od ljetnog rada i žive cijelu godinu. Na ovaj način smo maksimalno pokušali pomoći svima – ističe Radić.

Istog mišljenja je i Ante Čobrnić (HDZ), tučepski načelnik, koji naglašava da će blagdan Velike Gospe proglasiti sajmenim danom samo kako bi se pomoglo domaćim trgovcima.

- Meni je glupo što se ljeti za vrijeme blagdana ne može raditi i to u turističkom mjestu. Nije logično nikome uskraćivati rad, a goste i domaće ljude ostaviti bez prilike za kupnjom kruha i hrane – dodaje naš sugovornik.

I Općina Brela je današnji blagdan proglasila sajmenim danom, a kako kaže načelnik Stipe Ursić (HDZ), u mjestu će raditi štandovi OPG-ovaca i trgovaca suvenirima te će se moći kupiti i palačinke.

Grad Makarska na čelu sa Zoranom Paunovićem (SDP) također je blagdan Velike Gospe proglasio sajmenim danom pa će štandovi na rivi moći raditi od 8 sati do ponoći.

image

‘Neću od Baške Vode praviti Zadvarje‘, kaže Roščić

Ivo Ravlić/Cropix

Jedina općina s Rivijere koja ljetne blagdane nije proglasila sajmenim danima je Općina Baška Voda. Naime, kako tvrdi načelnik Josko Roščić (HDZ), na Dan pobjede 5. kolovoza su u Baškoj Vodi "mimo zakona radile manje trgovine, što je nedopustivo".

- Trajno treba zabraniti rad svim trgovinama koje su bile otvorene na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja jer je to mimo svih zakona. Za vrijeme sajmenih dana prodavaonice ionako ne smiju raditi pa blagdan Velike Gospe nisam ni htio proglasiti sajmenim danom jer tada mogu raditi samo štandovi kao na sajmu u Zadvarju. Kao načelnik neću raditi protiv Vladine odluke – ističe Roščić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:02