StoryEditorOCM
ObalaKOD SVETE MARE

Umjesto škovacina, 12 tisuća kvadrata na atraktivnoj lokaciji u dalmatinskom će gradu zauzeti luksuzni stanovi. Mešetari nekretninama su već bacili oko, ako ste sumnjali u to...

Piše Zdravko Pilić
20. veljače 2022. - 17:29

Mislite da je kompostiranje jako trendi, "izum" 21. stoljeća? Je, kako nije! Šipak! Kompostiralo se u Šibeniku još za vrijeme "druga Tite" pedesetih godina 20. stoljeća, kad je u Krešimirovu gradu djelovala komunalna javna ustanova "Put", piše Šibenski.hr.

Osnovana je 1955. godine, kao uprava za javne putove, javnu čistoću i kanalizaciju, što su djelatnosti koje danas obnašaju barem tri javna poduzeća – "Ceste" Šibenik, "Čistoća", odnosno "Zeleni grad", i "Vodovod i odvodnja". A onda su već nakon godinu dana "odgovorni drugovi" vidjeli da neće tako ići, da je tu puno i previše raznorodnih djelatnosti, pa je na Badnjak 1956. godine – koji je onda bio sasvim običan radni dan – doneseno rješenje o izdvajanju Službe javne čistoće iz ustanove "Put" i osnivanju samostalne ustanove pod nazivom "Čistoća" – uprava za javnu čistoću.

Povijesni razvoj

Time praktički počinje povijesni razvoj trgovačkog društva "Gradska čistoća" Šibenik. U njezinoj je nadležnosti bila "djelatnost čišćenja i zbrinjavanja otpada", i to vrlo detaljno opisana.

Njezina je dužnost bila "čišćenje i pranje ulica, trgova, javnih prolaza, stubišta i ostalih javnih gradskih površina, čišćenje kanala, fekalnih jama, ali i čišćenje staja, kao i općenito prostora gdje se zadržava blago, zatrpavanje otpadaka i njihovo kompostiranje kao i održavanje javnih tabli, i izdavanje javnog oglasnog prostora, odnosno općenito nadzor nad javnim oglašavanjem".

O čišćenju grafita – kao ni o pranju Poljane – ne piše ništa. Što je i razumljivo i logično. Možemo samo zamisliti kako bi se proveo onaj tko bi s javnih zgrada izbrisao natpis "Živio drug Tito".

Vjerojatno bi mu se sudilo za kontrarevolucionarnu i neprijateljsku djelatnost, pa su neki od tih natpisa dočekali i devedesete, a neki su, bogami, još i danas vidljivi. Valjda se oni koji bi ih eventualno dirali boje da ih ne optuže za – povijesni revizionizam. Zato pusti, neka stoje, najbolje je u to ne badat! Ako ništa drugo – to je povijest, simbol vremena!

image
Nikša Stipaničev/Cropix

U svakom slučaju, u prosincu 2026. "Gradska čistoća", odnosno "Zeleni grad" proslavit će 70 godina svojeg postojanja. I to, po svemu sudeći, na novoj lokaciji. Na Podima! Na kojima je "Zeleni grad" već osigurao 24.000 četvornih metara prostora na kojima će se smjestiti tvrtka.

– Izradili smo idejni projekt, dobili smo lokacijsku dozvolu, a krajem prošlog tjedna, točnije u petak, raspisali smo natječaj za uslugu izrade glavnog i izvedbenog projekta s detaljnim troškovnicima i građevinskom dozvolom. Natječaj je otvoren do sredine ožujka, a vrijednost ove usluge procijenili smo na 850.000 kuna. No, dakako, tek kad pristignu ponude znat će se prava tržišna vrijednost – kazao nam je Novica Ljubičić, direktor "Zelenoga grada".

Tvrtke koja je nastala tako što se u veljači 2018. godine – dakle, prije točno pet godina – "Gradska čistoća" fuzionirala s tvrtkom "Zelenilo", koja je održavala gradske parkove i zelene površine. Tako da "Zeleni grad" danas ima oko 200 zaposlenih.

A vozni park mu je, zajedno sa svim kamionima za prijevoz otpada, radnim strojevima i vozilima, narastao na 62 vozne jedinice. Što je uistinu impresivno. I sasvim neprikladno za dosadašnju lokaciju, na 12.000 četvornih metara, kod Svete Mare. Na Podima će tvrtka na raspolaganju imati dva puta veći prostor, koji bi joj trebao biti dostatan za idućih 70 godina.

Baza u Teslinoj ulici

Zanimljivo je, kad smo već kod prostora tvrtke na Biocima, odnosno kod Svete Mare, kako je nekad na tom prostoru bilo i odlagalište otpada, odnosno šibenski gradski deponij, prije negoli je smeće – po šibenski škovace – otišlo najprije na Morinje, a potom na Bikarac. Uprava tvrtke, odnosno kancelarije, bila je u opjevanoj Teslinoj ulici, u kojoj je danas baza gradskih čistačica, iz koje svakog jutra s kolicima kreću u čišćenje šibenskih ulica.

A škovacinska garaža, zajedno s radionicom za popravak vozila, onih nekoliko "dajčeva" i "fapova", bila je u Ulici Matije Gupca, točno na mjestu na kojem je danas kafić "Kućarin". Pa je stalna jutarnja baza šofera i mehaničara bila u gostionici "Tri lovca" – na mjestu današnjeg kafića "Tempera" – čiji je vlasnik Joso Vrcić na koncu kupio i garažu i prostor na kojem se nalazila. I izgradio na njoj (novu) kuću i poslovni prostor.

Slična sudbina čeka i današnji prostor "Zelenoga grada" kod Svete Mare, čijih će 12.000 kvadrata vjerojatno kupiti netko od građevinskih "developera" kako bi na njemu gradio stanove za vječno gladno tržište nekretnina. Nekadašnji kraj grada, nigdarjevo Bogu iza nogu, postalo je vrlo atraktivno stambeno naselje.

Uostalom, preko puta "Zelenoga grada" već je stanove za tržište gradio "Sarađen", tu se u blizini sa svojim poslovnim centrom smjestio i Stipe Grcić, s benzinskom crpkom koju je preuzeo Petrol i Volkswagenovim salonom koji je preuzeo Božo Lukanović, pa su potom došli i Jadransko, odnosno Adriatic osiguranje, sa Stanicom za tehnički pregled vozila.

Ukratko, Bioci su se našli u "vrtlogu biznisa" Županije šibensko-kninske, pa je lako moguće da neki od biznismena već stoje i čekaju u redu za prostor "Zelenoga grada". I da će se zaradom od prodaje tog prostora, kad se oglasi natječaj, moći isfinancirati dobar dio troškova preseljenja i gradnje novog pogona na Podima. Koji bi mogao, prema riječima Novice Ljubičića, početi krajem 2023. godine, a koštao bi, prema procjeni, oko 35 milijuna kuna.

Jedan dio projekta mogao bi se, nadaju se u "Zelenom gradu", financirati i iz EU-ovih fondova, a ako ne, onda i iz kredita.

Preko puta 'Zelenoga grada' već je stanove za tržište gradio 'Sarađen', tu se u blizini sa svojim poslovnim centrom smjestio i Stipe Grcić, s benzinskom crpkom koju je preuzeo Petrol i Volkswagenovim salonom koji je preuzeo Božo Lukanović, pa su potom došli i Jadransko, odnosno Adriatic osiguranje, sa Stanicom za tehnički pregled vozila

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 13:18