StoryEditorOCM
ObalaMAKARSKI HSU

Umirovljenicima prekipjelo: ‘Grad nam nudi besplatno - plivanje i čitanje; idemo na izbore dobiti svog vijećnika!‘

6. listopada 2023. - 20:20

Hrvatska stranka umirovljenika Makarska na čelu s predsjednikom Milanom Grbavcem najavila je pojačanje u svojim redovima i održala izvještajnu Skupštinu na kojoj je gostovao Branko Jakovljević, predsjednik Županijskog HSU-a.

Grbavac se u obraćanju članovima i simpatizerima osvrnuo na probleme makarskih umirovljenika za koje, kako kaže, Grad nema sluha.

Kako je kazao, s obzirom na inflaciju, čelništvo HSU-a konstantno pregovara sa Vladom RH kako bi se poboljšao položaj umirovljenika u Hrvatskoj, pa tako i u Makarskoj.

Nemoćni i nesložni

- A sve što je Vlada dala umirovljenicima, plod je rada HSU-a i predsjednika Veselka Gabričevića. U Hrvatskoj je milijun i 200 tisuća umirovljenika od kojih 700 tisuća, nažalost, živi u siromaštvu sa mirovinom manjom od 420 eura s čime se jako teško preživljava.

Nemoćni smo i nismo složni da se nešto napravi za bolji život umirovljenika, a tako je i u Makarskoj. Stranku je potrebno ojačati, što konstantno radimo pa se pripremamo za sljedeće izbore na koje izlazimo samostalno sa izvrsnom listom. U Makarskoj nakon lokalnih izbora umirovljenici samo žive od obećanja gradske vlasti i gradonačelnika.

Moramo pozvati sve makarske umirovljenike, bez obzira na stranačku pripadnost, da nas podrže ili da nam se pridruže i daju glas umirovljenicima, za svoja prava - kazao je Grbavac, dodavši da će se HSU Makarska svim silama potruditi na lokalnim izborima jer im je potreban vijećnik u Gradskom vijeću Makarske kako bi makarski umirovljenici barem nešto dobili iz gradskog proračuna.

image

‘Na izbore izlazimo samostalno s izvrsnom listom‘

Dijana Turić

- Do sada su umirovljenici od Grada dobivali samo pusta obećanja pa do izbora moramo raditi na omasovljenju stranke, osnovati ogranke u općinama Makarske rivijere, inicirati izgradnju novih umirovljeničkih domova za koje postoji sve veća potreba, a potreban nam je javni prijevoz, mogućnost korištenja toplica, subvencija troškova računa za struju, vodu i komunalije, pomoć za kupnju lijekova, socijalna samoposluga i socijalna iskaznica i još puno toga da donekle olakšamo život umirovljenicima.

U svemu ovome bi nam trebao pomoći Grad Makarska koji nema sluha za nas - istaknuo je Grbavac koji je s potpredsjednikom HSU-a Makarska Jurom Rakušićem, išao kod gradonačelnika Zorana Paunovića od kojeg su, među ostalim, tražili povećanje iznosa božićnice čiji je iznos ostao isti zadnje četiri godine.

Međutim, kako kaže Grbavac, Paunović se oglušio o predizborno obećanje poput podjele umirovljeničkih kartica kojima bi se u nekim trgovinama mogao dobiti popust na kupovinu do 30 posto.

Inače, u Makarskoj je 2500 umirovljenika, a njih 1700 je s najnižim mirovinama na granici siromaštva, 500 do 600 ih ima mirovine od 398 do 464 eura.

‘Razočarani smo Paunovićem‘

- Ništa za umirovljenike nije napravljeno, a u Makarskoj čak nemamo ni Socijalno vijeće, dok gradonačelnik odlučuje sam kome će se dati novac. Ono što on kaže da ulaže u umirovljenike je jedna vrsta luksuza jer besplatno nudi plivanje u gradskom bazenu i čitanje knjiga u Gradskoj knjižnici.

Mi čak nemamo organiziran prijevoz do dnevne bolnice u Zagvozdu kao ni u Split u jutarnjim satima zbog neurednog voznog reda Prometa Makarska. Umirovljeniku koji ne može spojiti kraj s krajem i koji jedva preživljava, ne pada na pamet ići plivati u bazen ili čitati.

Jako smo razočarani gradonačelnikom Paunovićem jer smo svi glasali za njega na lokalnim izborima, ali na koncu se ispostavilo da smo pogriješili - ustvrdio je Grbavac.

image

‘Moramo se sami izboriti za svoja prava‘

Dijana Turić

Na status umirovljenika osvrnuo se Branko Jakovljević, predsjednik Županijskog HSU-a, koji kaže da su se u Hrvatskoj baš sada probudile razne stranke umirovljenika koje obećavaju brda i doline.

- Međutim, tko god nešto obećava, treba prvo pročitati zakone koji reguliraju mirovine da bi se zbilja vidjelo kako i na koji način se umirovljenicima mogu povećati mirovine. HSU ima svoj program i ciljeve na kojima radi 27 godina, a dio programa koji smo imali je obiteljska mirovina koja je zaživjela Zakonom ove godine, dok usklađivanje mirovina tražimo svako šest mjeseci i češće.

Možemo imati milijun programa, ali ništa od toga ako nemamo svoje zastupnike koji to guraju. HSU je jedina umirovljenička stranka koja egzistira u Hrvatskoj već 27 godina, dok se ostale uglavnom pojave prije izbora i odmah ugase.

Ma kakav štrajk?!

Priča o štrajku umirovljenika je potpuna glupost jer čisto sumnjam da bi itko od makarskih umirovljenika bio spreman otići na štrajk u Split ili Zagreb.

U Makarskoj HSU u Gradskom vijeću mora imati svog vijećnika koji će rješavati probleme makarskih umirovljenika jer jedinice lokalne samouprave moraju osigurati umirovljenicima bolji život, primjerice kavu za dva eura - naveo je Jakovljević, dodavši da ga čudi iz kojih razloga Matica umirovljenika Makarska ne surađuje sa strankom umirovljenika.

- Nemaju svi umirovljenici u Makarskoj apartmane, a oni koji imaju stanove, ne mogu platiti niti režije, a kamoli nešto drugo. Zato je potrebno potruditi se da naš glas zaživi u gradovima, općinama i Saboru - poručio je Jakovljević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:44