StoryEditor
ObalaStigla ptičja gripa

Uginuli labudovi u Lonjskom polju bili su zaraženi virusom influence. Potreban je veliki oprez u Neretvi gdje obitavaju brojne ptičje vrste

Piše Stanislav Soldo
18. studenog 2021. - 15:19

Ptičja gripa stigla je u Hrvatsku: Uginuli labudovi u Lonjskom polju bili su zaraženi virusom influence. Hrvatski veterinarski institut je nakon dojave o uočenom povećanom uginuću divljih ptica zaprimio sedam lešina crvenokljunih labudova s područja Parka prirode Lonjsko polje (naselja Čigoč i Mužilovčica) na području Sisačko- moslavačke županije te je dana 17. studenoga 2021. u svih sedam lešina labudova utvrđen pozitivan rezultat na virus Influence ptica, podtipa H5N1. U tijeku je provedba dodatnih metoda dijagnostike kojima će se utvrditi radi li se o visoko ili nisko patogenoj influenci ptica, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Podsjetimo, na području RH su već na snazi mjere sprečavanja pojave i širenja influence ptica propisane Naredbom o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN broj 127/20) koje uključuju obavezno držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama. Naredbom je propisano i obavezno držanje domaćih pataka i gusaka odvojeno od ostalih vrsta peradi s obzirom da patke i guske najčešće ne pokazuju kliničke znakove bolesti, a često prenose virus influence ptica.

image
HANZA MEDIA

Trenutno jedini način sprječavanja unosa virusa influence ptica u uzgoje je primjena dobre higijenske prakse, odnosno primjena visoke razine biosigurnosti, stoga apeliramo na pažnju dobrog gospodarstvenika kako bi naša proizvodnja ostala zaštićena.

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) je objavila priopćenje kojim upozorava na mogućnost povećane aktivnosti VPIP podtipa H5 u kombinaciji s različitim N podtipovima u ptica i peradi na području Europe tijekom jeseni i zime 2021./2022. godine. Sojevi virusa VPIP podtipa H5 dokazani su u ptica selica u zapadnoj Europi, a najnoviji slučajevi bolesti prijavljeni su u Danskoj, Njemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Rizik od unošenja bolesti u druge zemlje duž migratornih puteva divljih ptica je iznimno visok. S obzirom da je delta Neretve migratorna ruta brojnim pticama ali i stanište i zimovalište ptica potreban je povećan oprez zbog mogućeg širenja ptičje gripe.

Iz Ministarstva poljoprivrede apeliraju na vlasnike peradi da pojačaju koliko god je moguće biosigurnosne mjere, da zaštite svoju proizvodnju i spriječe ekonomske i druge posljedice za građanstvo. Također apeliraju na dobru suradnju s veterinarima i podsjećaju na obavezno prijavljivanje svih promjena zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu, što osim kliničkih znakova karakterističnih za virus ptičje gripe uključuje i sve promjene uobičajenih parametara proizvodnje kao što su: povećana smrtnost, smanjen unos hrane i vode i/ili smanjena nesivost. U peradi, divljih ptica i ptica u kavezima koje si oboljele od influence ptica javljaju se sljedeći znakovi: iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje), krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Nadležne službe pozivaju lovce, ljubitelje prirode i građane ukoliko primijete neobična uginuća ptica da to žurno prijave veterinarskoj inspekciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2022 18:38