StoryEditor
Obala12th ISABS Conference

U Dubrovniku počeo prestižan znanstveni skup koji okuplja i dobitnike Nobelove nagrade

Piše PSD
23. lipnja 2022. - 22:00

Dubrovnik je ovih dana u središtu svijeta znanosti. Najznačajniji znanstveni događaj godine - „12th ISABS Conference on Forensic and Anthropological Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine“ u organizaciji Međunarodnog društva za primijenjene biološke znanosti (ISABS), Specijalne bolnice Sv. Katarina te vodeće američke zdravstvene institucije Klinike Mayo, svečano je otvoren danas u 9 sati, čime je Hrvatska na nekoliko dana stavljena u fokus svjetske javnosti.

Uvodnu riječ dao je prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik ISABS-a, koji je naglasio da ISABS-ovi kongresi snažno pozicioniraju Hrvatsku u svijetu, jer su na njima o sada sudjelovali brojni vrhunski znanstvenici i stručnjaci, među kojima i ukupno osam dobitnika Nobelove nagrade, što predstavlja trajnu inspiraciju mladim i budućim znanstvenicima da se bave znanošću i ustraju na putu izvrsnosti. Naglasio je da ga posebno veseli sudjelovanje rekordnog broja studenata na ovogodišnjoj konferenciji, na kojoj će biti predstavljeni najnoviji iskoraci i dosad neobjavljeni rezultati iz područja personalizirane medicine, forenzične i antropološke genetike.

Među ostalim visokim uzvanicima, skup su pozdravili izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora Marijana Petir, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, državni tajnik u ministarstvu zdravstva RH Tomislav Dulibić, dr.sc. Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, dr. Julie Allickson, direktorica Centra za regenerativnu medicinu Klinike Mayo, Laura Fulginiti, predsjednica Američke akademije forenzičnih znanosti. Dobrodošlicu u Grad Dubrovnik sudionicima konferencije poželio je gradonačelnik Mato Franković te naglasio kako je ISABS po četvrti put u Dubrovniku, a ovo je prvi ovako veliki međunarodni skup nakon pandemije.

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović posebno je istaknuo punu podršku hrvatske Vlade i ministarstva kojem je na čelu radu ISABS-a, jer ovakvi skupovi pozicioniraju Hrvatsku kao međunarodnog lidera u genetici, forenzici i personaliziranoj medicini. Također je spomenuo i sve snažnije znanstvene iskorake i međunarodnu prepoznatljivost Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“.

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs naglasio je da ISABS konferencije već tradicionalno otvaraju mogućnost mladim hrvatskim znanstvenicima i studentima da se neposredno upoznaju s vodećim svjetskim znanstvenicima i najnovijim znanstvenim postignućima.

Predsjednica Američke akademije forenzičnih znanosti, Prof.dr.Laura Fulginiti, naglasila je važnost dugogodišnje suradnje AAFS i ISABS-a, koja je rezultirala činjenicom da je ISABS danas druga pridružena institucija u preko sedamdeset godina dugoj povijesti AAFS-a.

ISABS konferencije predstavljaju jedan od najvećih “znanstvenih brandova” u čijem će bogatom znanstvenom programu sudjelovati više stotina sudionika iz čitavog svijeta. Podatak da je u radu kongresa do sada sudjelovalo preko 6 000 znanstvenika i 600 pozvanih predavača iz više od 70 država svijeta, kao i osam dobitnika Nobelove nagrade, sam po sebi govori o snazi ovog hrvatskog znanstvenog branda, prepoznatog u svijetu znanosti.

U nastavku su uslijedila tri ključna plenarna predavanja. Prof.dr.Julie G. Allickson iz Klinike Mayo je održala predavanje o sljedećem velikom koraku Mayo klinike u skladu s vizijom Klinike Mayo 2030, a to je daljnji razvoj Centra za regenerativnu medicinu. Naglasila je da regenerativna medicina predstavlja budućnost koja će transformirati zdravstveni sustav i unijeti mnoge inovacije u odnos prema pacijentima. Prof.dr.Mark Stoneking, s prestižnog njemačkog Instituta Max Planck, predstavio je svoje viđenje interakcije između gena, kulture i evolucije čovjeka. Poseban naglasak je stavio na činjenicu da kulturne prakse mogu utjecati na specifične gene i time i na obrasce genetičke raznolikosti. Prof.dr.Angel Carracedo, sa španjolskog Sveučilišta Santiago de Compostela, je naglasio važnost omika (genomike, transkriptomike, epigenomike i proteomike) u forenzičnim istraživanjima, posebice kod slučajeva koje je nemoguće riješiti standardnim metodama.

Prije početka Konferencije, održane su 8. Hrvatska konferencija o humanoj genetici i 1. Hrvatska konferencija o personaliziranoj i preciznoj medicini. Također, u suradnji s Klinikom Mayo, održan je i tečaj iz područja epigenomike.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2022 22:46