StoryEditor
Obalalakše se diše

U Brelima i Tučepima učenici i nastavnici ne moraju nositi maske: Mala smo škola, svatko sjedi u svojoj klupi, veliki odmor nije svima u isto vrijeme

16. rujna 2020. - 20:14
Ulaz u OŠ Stjepana Ivičevića u MakarskojIvo Ravlić/Cropix

Na cijelom Makarskom primorju, kao uostalom u ostatku Hrvatske, prošlog je ponedjeljka otpočela nastava koja se odvija, recimo to tako, u skladu s "novim normalnim". Zaštitne maske moraju nositi učenici viših razreda i nastavnici, dok maleni nisu obvezni, osim u zajedničkim prostorima, a miješanje učenika se svakako izbjegava te se njihovo kretanje strogo kontrolira.

Ima, međutim, i škola poput Osnovne škole Tučepi ili Osnovne škole dr. Franje Tuđmana u Brelima u kojima je nastava organizirana tako da maske tijekom predavanja ne nose ni stariji učenici.

Oni su, naime, uspješno organizirali propisanu distancu od metra i pol pa su djeca, a i učitelji, lišeni muke pod maskama pod kojima je, slažu se svi, ipak puno teže govoriti.

Ipak, i u drugim školama, kako tvrde ravnatelji, problema nema; djeca i roditelji su poslušno i bespogovorno prihvatili nove mjere, a protiv maski se više nitko ne buni...

Napravili plan

- Iznenađena sam u pozitivnom smislu, jer svi se bez problema drže mjera. Mi smo napravili plan prema uputama ministarstva i HZJZ-a, te smo osigurali posebni ulaz za male, velike, te djecu s teškoćama. Također nema seljenja iz učionice u učionicu, što je za učenike u redu, ali nije lako za nastavnike jer moraju nositi opremu. Ali moramo tako - kazuje Marica Gržić, ravnateljica makarske Osnovne škole Stjepana Ivičevića.

Nijedan roditelj nije se javljao s liječničkom potvrdom koja bi dokazala da dijete smije biti izuzeto od nošenja maske. Razredi u prosjeku imaju po 20 učenika i nije bilo moguće osigurati distancu od metra i pol. Maleni ne moraju nositi maske, ali ako se plaše zaraze, kaže Gržić, naravno da mogu. Dobili su dvoslojne maske od Grada Makarske, baš kao i Osnovna škola oca Petra Perice.

- Iznimno smo zadovoljni. Podijelili smo razrede u dvije smjene, a sat skratili na 40 minuta kako bi bilo vremena za dezinfekciju škole, no i zato jer nije lako u kontinuitetu držati maske i govoriti. Imamo četiri ulaza, a mjesta za školski odmor smo isto odredili, pa se djeca neće susretati.

Za distancu u razredima nema šanse jer su učionice kvadrature oko 50 m2, a imamo 23-25 učenika. Ukratko, treba vidjeti u hodu što još treba prilagoditi, ali za sada, evo, sve ide dobro - kaže ravnateljica Renata Gudelj, dodajući kako samo troje učenika ne mora nositi masku jer spadaju u vulnerabilnu skupinu. Točnije, jedno od njih ima akutnu bolest zbog koje ne mora nositi masku.

Perite ruke

- Teško je disati pod maskama, teško je pod maskama govoriti, ali što se mora, mora se - poručuje Gudelj.

S maskama se ne moraju mučiti tučepski školarci njihovi učitelji i nastavnici.

- Mi smo mala škola i u osnovi se kod nas nije puno toga promijenilo, osim što sada svaki učenik sjedi u svojoj klupi pa imamo veću distancu. Dezinficijense smo imali i ranije, i još bolje, poticali smo pranje ruku koje je najbolja mjera - ističe Damir Jukić, ravnatelj Osnovne škole Tučepi.

Maske nisu obvezne na nastavi ni učenicima nižih niti viših razreda, kao ni nastavnicima. Međutim, kao i drugdje, obvezne su na hodnicima i pri dolasku i odlasku čak i za prvašiće. Jedini dodatni trošak koji su imali jest nabava novih klupa kako bi se svakom učeniku osigurala njegova. Veliki odmor nije u isto vrijeme za sve učenike kako bi se izbjegla gužva, a školski sat traje 40 minuta.

- Sve smo učinili što smo mogli, no problem nije tu, nego vani - veli Jukić.

Budući da im je osnivač Splitsko-dalmatinska županija, oni su osigurali maske, točnije, novac za kupnju maski, kao što je slučaj i s Osnovnom školom dr. Franje Tuđmana u Brelima gdje maske također nisu nužne.

- Mi smo mala škola sa samo 120 učenika i uspijevamo raditi u jednoj smjeni. Naša odjeljenja imaju od 10 do 20 učenika, tako da nije problem osigurati razmak. U ovoj situaciji je sigurno plus biti u maloj školi. Tako da nam je najveća novina obveza nošenja maski pri dolasku i odlasku, te veća kontrola ulazaka i izlazaka - veli ravnateljica Ivana Ravlić, koja kaže kako se svi drže pravila bez pogovora.

- Idemo iz dana u dan, a nadamo se da nećemo biti primorani vratiti se na online nastavu jer se ne može usporediti s nastavom uživo - kaže Ravlić, s kojom se oko ovoga slažu svi ravnatelji, a i nastavnici “mole Boga” da život nastavi teći možda ne normalno, ali barem uživo.

Period prilagodbe

- Sve propisane mjere od strane MZO i HZJZ primjenjuju se u potpunosti, a vezano najprije uz higijenu i dezinficiranje. Napravili smo raspored učionica, izmjestili višak namještaja kako bismo dobili potrebnu kvadraturu neophodnu za držanje propisane distance.

Učenici ne mijenjaju učionice, već to rade učitelji. Osigurali smo zasebne ulaze za razrede, napravili termine dolaska učenika, osigurali zasebne sanitarne čvorove i napravili protokole i utvrđene smjerove kretanja po školi. Razdvojen je veliki odmor za učenike nižih i viših razreda.

Razdvojen je i početak nastave za niže i više razrede. Time smo osigurali da se učenici pojedinih odjela ne miješaju ni u jednom trenutku tijekom boravka u školi.

Marenda se učenicima dijeli u razredu. Svaki razred ima određeno područje u okolišu škole gdje provodi odmor, ne miješajući se s drugim razredima. U skladu s trenutnim mjerama u našoj Županiji, u učionici gdje nije moguće osigurati dovoljan razmak, učenici viših razreda nose maske - veli Jakov Batinović, ravnatelj Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića u Podgori.

- Propisane mjere se poštuju. Manja odstupanja u poštovanju mjera kod iznimno malog broja učenika tretiramo kao vrijeme prilagodbe, ali iz dana u dan ta se odstupanja smanjuju, na gotovo zanemarivu razinu - naglašava ravnatelj Batinović koji je, kaže, ponosan i na djelatnike škole i na učenike, ali i na roditelje.

U Baškoj Vodi traže nastavu u dvije smjene

U Baškoj Vodi, u Osnovnoj školi Bariše Granića Meštra, pojedini roditelji zamjerili su činjenicu da im nije osigurana nastava u dvije smjene, tražeći očitovanje uprave škole.

- Odluka o radu ustanove u jednoj smjeni donesena je bez savjetovanja i odobrenja Općinskog kriznog stožera, Upravnog vijeća škole te Županije kao osnivača.

Rad u smjenama uvelike bi smanjio mogućnost prijenosa zaraze na našu djecu i naše učitelje. Obrazloženje uprave je glasilo: Osigurali smo dovoljnu fizičku distancu, a također štedimo na grijanju zgrade škole, te na troškovima prijevoza - stoji u dopisu koji objavljuju roditelji Toni i Ivana Jurišić.

Ravnatelj Matko Granić kaže kako uvjete za dvije smjene nisu imali te bi to iziskivalo kupnju novih klupa, budući da učenici nižih razreda na gornjem katu školske zgrade imaju niske klupe.

- Niti su te klupe prilagođene starijim učenicima, niti one više malima. Međutim, kako bilo, održat ćemo roditeljske sastanke i kako se roditelji izjasne, tako ćemo organizirati, iako ni ovu odluku nismo donijeli napamet, nego u konzultaciji s drugim školama - veli Granić, kazavši kako su zaštitne maske obvezne za starije učenike, kao i u ostalim školama.

Protiv maski, a zbog djeteta koje spada u osjetljivu skupinu, nije se, kaže, izjasnio nijedan roditelj.

- Moram naglasiti kako su djeca jako dobro prihvatila ove mjere i pridržavaju ih se bez problema - veli Granić, napomenuvši kako i kod njih nema kabinetske nastave osim u slučaju informatike. Umjesto da djeca ostaju u razredima, u ovaj se kabinet sele, no on se nakon svakog sata dezinficira.

I srednjoškolci poštuju mjere
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 14:45