StoryEditorOCM
Obalain memoriam

U 72. godini nas je napustio Marinko Čulić, istaknuti novinar, dobitnik nagrade za životno djelo i stalni član Ferala

Piše hina
31. siječnja 2023. - 18:23

Marinko Čulić, jedan od najistaknutijih i najčitanijih novinara posljednjih desetljeća, umro je u 72. godini života, priopćilo je u utorak Hrvatsko novinarsko društvo.

Čulić se novinarstvom počeo baviti nakon diplome na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti 1977. godine. Pisao je za „Večernji list”, tjednik „Danas” i „Nedjeljnu Dalmaciju”, da bi 1993.godine s dijelom novinara otišao u tjednik Feral Tribune, gdje nastavlja s beskompromisnom kritikom Franje Tuđmana i HDZ-a. Nakon gašenja Ferala 2008. godine, kratko je vrijeme proveo u Novom listu, a godinu dana poslije prelazi u Novosti, gdje godinama piše kolumnu istog naziva kao u Feralu, "Aritmetika politike".

„Čulić je godinama svojim lucidnim i analitičkim komentarima anticipirao našu političku i društvenu stvarnost, koja se neprestano nalazi u močvarnom okruženju iz kojeg se izlaz, i ako se nazire, nikada ne događa”, ističe HND.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima je nagrada HND-a „Otokar Keršovani” za životno djelo. Posljednja u nizu je nagrada Srpskog nacionalnog vijeća "Svetozar Pribićević" za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa.

Čulić je autor dviju knjiga: „Tuđman – anatomija neprosvijećenog apsolutizma" i "Tuđman – i poslije Tuđmana".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 14:27