StoryEditor
ObalaDON TOMISLAV

Svećenik se lažno predstavljao kao policajac i zaustavljao auta. Sutkinja ga proglasila krivim, a on se brani: Postupao sam po svojoj savijesti...

3. prosinca 2020. - 18:47
Kao policijski kapelan dobio sam službenu odoru i oznake, što je u kontradikciji s time da nemam ovlaštenja - rekao je Vlahović na sudu  ANA VUČETIĆ ŠKRBIĆ

Kontroverzni svećenik iz Sali na Dugom otoku don Tomislav Vlahović proglašen je u četvrtak na Općinskom sudu u Zadru krivim zbog lažnog predstavljanja i zlouporabe ovlasti.

Naime, prije tri godine je, kao policijski kapelan i župnik u Perušiću kod Benkovca, zaustavio automobil s četvoricom lokalnih mladića lažno se predstavivši kao policajac Policijske uprave šibensko-kninske.

Nakon što je vozio iza njih, "blicao" im, a potom ih pretekao i zaustavio policijskom palicom, drskim je tonom tražio od njih da mu pokažu dokumente te da se ponašaju u skladu s njegovim naredbama. Mladići su ga prijavili policiji, a postupak je pokrenut nakon što je cijela priča završila u medijima.

Iako je Vlahović proglašen krivim jer kao kapelan nije imao ovlasti zaustavljati i legitimirati svoje župljane, svećenik je oslobođen kaznene sankcije jer njegovo djelo nema ni žrtava ni posljedica.

Snaga moralne osude

– U ovom slučaju, moralna je osuda puno veća od one koju propisuje zakon. Tomislav Vlahović nije obična osoba, nego svećenik kojega sluša veliki broj ljudi i kao takav bi posebno trebao voditi računa o tome da njegovo ponašanje bude besprijekorno. Tužiteljstvo je za ovo djelo tražilo iznimno visoku kaznu od šest mjeseci zatvora, na dvije godine uvjetno. Takva je kazna dosad izricana za počinitelje puno težih kaznenih djela, poput nasilja u obitelji, a ovo kazneno djelo nema oštećenike, odnosno žrtve, a posljedice su moralne naravi – kazala je u obrazloženju presude sutkinja Ana Zrilić. Odvjetnik mladog svećenika, Boris Radman, najavio je da će se žaliti jer nisu zadovoljni presudom.

image
Kao policijski kapelan dobio sam službenu odoru i oznake, što je u kontradikciji s time da nemam ovlaštenja - rekao je Vlahović na sudu
 
ANA VUČETIĆ ŠKRBIĆ

Inače, jučer ujutro do zadnjeg se trenutka nije znalo da će ročište biti održano jer je upravo odvjetnik Radman tražio odgodu zbog preklapanja s drugim slučajem. U trenutku kad je svima, uključujući medije i svjedoke, već bila poslana obavijest da se suđenje odgađa, Radman se sa svojim branjenikom pojavio u sudnici tražeći da se ročište ipak održi. Kako je objasnio u sudnici, naknadno je doznao da je drugo suđenje otkazano, a nije želio "nepotrebno razvlačiti ovaj postupak".

Don Vlahović u četvrtak u sudnici nije želio iznositi svoju obranu, ostao je pri stavu da nije kriv i branio se šutnjom, ali se zato slušao tonski zapis njegove ranije obrane iz svibnja 2018. godine, kada je za optužbe kazao da su "sulude i neistinite".

'Dečki, nemojte...'

– Ja sam tu bio u neznanju jer su stvari nedorečene. Kad me je MUP kao svećenika imenovao policijskim kapelanom, dobio sam službenu odoru i oznake, što je u kontradikciji s time da nemam ovlaštenja. A kad vidiš da je nešto nepravedno, trebaš postupiti, tako su mene učili. Bilo je to čisto ljudski, rekao sam im: "Dečki, nemojte, znam da ste mladi, zašto zvati patrolu da piše kaznu zbog prebrze vožnje?" Nije tu bilo nikakve prijetnje. Postupao sam samo po svojoj savjesti i bez ikakve nakane da nešto loše napravim – kazao je Vlahović.

Na pitanje je li koristio policijsku palicu da bi zaustavljao župljane, ponovio je kako "nije znao da je to neovlašteno, pogotovo kad ti oni sami kažu da trebaš tako postupati".

ZAVRŠNA RIJEČ OBRANE: Imao je razloga misliti da može djelovati kao policajac


Prije izricanja presude održane su i završne riječi. Zamjenica općinskog državnog odvjetnika Vanja Višković naglasila je kako je nedvojbeno utvrđeno da je "Vlahović kazneno djelo počinio onako kako mu se optužnicom stavlja na teret, što jasno proizlazi iz iskaza svih svjedoka i dijelom iskaza samog okrivljenika".

S druge strane, u svojoj završnoj riječi Vlahovićev odvjetnik Boris Radman više je puta ponovio kako je policijski kapelan zapravo policijski službenik, te kako je to bio i na dan počinjenja djela.

– On je na temelju rješenja primio u rad policijsku palicu i odoru. Nema dokaza da je u trenutku počinjenja djela bio svjestan toga da ne smije zaustavljati automobile. Zato nije postupao s namjerom, pa se ovdje radi o zabludi – kazao je Radman tražeći od suda oslobađajuću presudu.

item - id = 1061694
related id = 0 -> 1103290
related id = 1 -> 1103288
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2021 06:46