StoryEditorOCM
ObalaPRVI RED DO MORA

Splitska županija izgubila milijunski spor oko kultne dalmatinske zgrade iz Velog mista, privatnik već trlja ruke

Piše Jadranka Matić
23. veljače 2024. - 07:44

Županija splitsko-dalmatinska izgubila je prvu bitku u nastojanju da sa zakašnjenjem iskoristi svoje pravo prvokupa bivše vinarije "Dalmacijavina" u Kaštel Starom, poznate i pod nazivom "Vinalko", objekta na atraktivnoj lokaciji tik uz more i novoizgrađenu mjesnu luku.

Županijski sud u Splitu odbio je, naime, žalbu regionalne vlasti kao neosnovanu i potvrdio rješenje o dosudi zgrade "Vinalka" prijevozničkoj tvrtki Darka Bošnjaka "Fraternitas" iz Kaštela, u prodaji koja je obavljena elektroničkom javnom dražbom putem Financijske agencije (Fina).

Općinski sud u Splitu dosudu je donio 7. travnja 2022. godine, a već ranije potvrdio i Županijski sud u Varaždinu. Time je rješenje o dosudi postalo pravomoćno pa će uskoro biti doneseno i ono o namirenju kojim će se rasporediti novac dobiven od prodaje i utvrditi dovršetak ovrhe. Radi se, podsjetimo o 715 tisuća eura (5,38 milijuna kuna).

Županija je u svojoj žalbi predlagala ukidanje pravomoćnosti i ovršnosti na rješenje o dosudi zbog toga što je nekretnina "Vinalko" zaštićena kao kulturno dobro, pa je po njezinu mišljenju Općinski sud nakon što je Fina provela dražbu, bio dužan obavijestiti je o postignutoj cijeni, odnosno ponuditi joj kupovinu po toj cijeni i tek onda donijeti rješenje o dosudi.

Sud, međutim, nije prihvatio takvo obrazloženje nego navodi da rješenje o dosudi ne treba biti nikome osobno uručeno, jer se smatra da je svima na koje se odnosi dostavljeno istekom trećeg dana od njegova postavljanja na oglasnoj ploči, no to još uvijek ne znači da će se dostava smatrati urednom samim protekom trodnevnog roka, već je potrebno da je prethodno uredno dostavljen zaključak o prodaji nekretnine.

U konkretnom slučaju iz stanja spisa proizlazi da je zaključak o prodaji od 23. kolovoza 2021. bio uredno dostavljen Županiji, što potvrđuje dostavnica, kaže se u obrazloženju odbijanja žalbe.

image
Joško Šupić/Cropix

Ovo je važan detalj ima li se u vidu podatak da je regionalna uprava pokrenula i parnični postupak pred Trgovačkim sudom u Splitu protiv tvrtke "Dalmacijavino" u stečaju kao bivšeg vlasnika nekretnine i tvrtke "Fraternitas" kao sadašnjeg vlasnika, navodeći da je nisu obavijestili o prodaji i pravu prvokupa. Ročište u tom predmetu zakazano je u ožujku.

Postojanje dostavnice upućuje, dakle, na zaključak da je Županija na putu da izgubi i u drugom postupku na temu "Vinalka", što će itekako koštati građane koji na razne načine pune regionalni proračun.

Sukladno zakonu, odnosno propisanoj odvjetničkoj tarifi, po vrijednosti predmetnog spora samo trošak tužbe kreće se oko 12 tisuća eura, a odvjetnik s pravom zaračunava svaku radnju koju je poduzeo tijekom postupka. Sudeći po temeljnoj vrijednosti spora ni jedan potez pravnog zastupnika Županije nije bio jeftin.

Ovrhu nad bivšom vinarijom koja se nalazi na Portu u Kaštel Starom, pokrenuo je, podsjetimo, splitski odvjetnik Vinko Samardžić radi naplate svojih potraživanja od "Dalmacijavina" u stečaju. Riječ je o iznosu od oko 440 tisuća eura (3,3 milijuna kuna), nastalih stoga što mu posrnula tvrtka zbog blokade poslovnog računa nije mogla isplaćivati honorar za izvršene usluge.

Uz "Fraternitas" bilo je još tvrtki i pojedinaca koji su sudjelovanjem u javnoj dražbi pokazali zanimanje za zapuštenu nekretninu koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji i po Generalnom urbanističkom planu Kaštela s oznakom mješovita namjena – povijesne jezgre, stambena, poslovna, javna i društvena.

Riječ je o baštinskoj vinariji i skladištu vina i alkoholnih pića, izgrađenoj krajem 19. stoljeća, a zauzima površinu veću od 1800 četvornih metara. Osim što je nezaobilazan dio donjokaštelanskih panorama već gotovo 150 godina, zgrada je "glumila" objekt u splitskoj luci i u kultnoj televizijskoj seriji "Velo misto".

image

Zgrada je ‘glumila‘ objekt u splitskoj luci i u više epizoda televizijske serije ‘Velo misto‘

Hrt/Screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:37