StoryEditor
Obalagradska atrakcija

Solinska vrana novi je pernati ljubimac uz Jadro: ‘Ne odlazi ni kad je pokušaš preplašiti rukama i otjerati, uopće se ne boji!‘

13. rujna 2020. - 19:40
Djeca hrane vranu na kamenom mostuBožidar Vukičević/Cropix

Prekrasni bijeli labudovi, domaće patkice, čak i patke mandarinke u svojim žarkim bojama, pa paunice i paunovi s prekrasnim "lepezama"... sve su to bili, ili su još uvijek, pernati stanovnici uz obale Jadra po kojima je Solin također postao prepoznatljiv.

Vole ih domaći, ali i svi drugi posjetitelji, a posebno djeca. Dođu uz riječne rukavce, pa ih hrane ili ih fotografiraju dok se gnjuraju i lete uokolo svoje drvene kućice na Jadru.

Međutim, odnedavno je solinski pernati fond uz Jadro izgleda dobio jednu novu pticu, koja se, govore nam ljudi, potpuno udomaćila.

Ne znam jesu li joj već dali ime, kao što je bio slučaj s prvim pernatim stanovnicima, ali naš je fotoreporter u centru grada, na mostiću prema Gospinu otoku, zabilježio zanimljiv prizor.

Nije ni patak mandarin, ni golub, ni labud, nego vrana koja se prošetala zidom na mostiću i kljucala mrvice kruha ili smokija.

Iako kreštavih vrana posljednjih nekoliko godina u Solinu možemo zamijetiti sve više, te ih se može svakog jutra čuti ili vidjeti na električnim vodovima, ova se prilično približila ljudima.

Stanovnici misle da je to jedna te ista vrana koja se može vidjeti i na Bilankuši kod Doma zdravlja i pored Gašpine mlinice, u centru grada, pa kod parkića u blizini Policije... Ne odlazi ni kad je pokušaš preplašiti rukama i otjerati, uopće se ne boji, kažu nam ljudi.

Možda će dobiti ime i "kradljivica", jer bez problema sa stolova u kafiću uzme što nađe, kažu nam neki koji su se u to posvjedočili iz prve ruke. Uzela je tako deset kuna koje je netko ostavio za kavu.

Nekima je to simpatično, a neki nam vele da im nije nimalo zabavno. Tako nam je jedna mama rekla da ju je čak kljunom uštipnula za stražnjicu dok je sjedila na klupi čuvajući svoje mališane koji su se igrali u parkiću pokraj autobusne postaje na Bilankuši.

– Ne znam, kažu da su vrane vrlo inteligentne, da pamte lice, nije im se dobro zamjeriti. Čula sam da nekim ljudima ulazi i na balkon i da su se djeca jako preplašila – kaže mama, smatrajući da ovo prerasta i u problem jer nije nimalo ugodno, te se nada da je ipak više neće susretati...

– Uvik smo po nečemu posebni – kažu nam penzioneri s klupe pokraj mostića gdje se vrana prošetala i kupila mrvice.

Oni su nam početkom prošle godine i pokazali novog domaćina Jadra, mandarinskog patka šarenog perja, koji inače potječe iz Kine, jer je u to vrijeme baš jedan takav sličan gizdavi šareni mandarinski patak postao glavna atrakcija newyorškog Central parka.

Na pitanje što će biti s crnom vranom, rekli su nam: "Pratit ćemo sa šentade!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. rujan 2020 19:53