StoryEditor
Obalauz jadro

Solinjani predstavili ovoljetni kulturni program: Četiri večeri ‘Romantike u Saloni - u doba korone‘

8. srpnja 2020. - 08:27
Detalj s jedne od ranijih manifestacija  Nikola Vilić/HANZA MEDIA

– Zadovoljstvo je što ćemo i ovog ljeta održati devetu po redu manifestaciju koja ima za cilj podignuti kvalitetu turističke ponude u destinaciji i pružiti projekt oživljene povijesti i kvalitetnu interpretaciju antičke baštine.

Budući da se nalazimo unutar pandemije koronavirusom, koja nam nalaže određene epidemiološke mjere i koja znatno utječe na financijski okvir u kojem se manifestacija provodi, nazvali smo je ove godine "Romantika u Saloni – u doba korone" – kazala je na predstavljanju programa u solinskom hotelu "President" Jelena Stupalo, direktorica Turističke zajednice grada Solina.

Manifestacija će se odvijati tijekom četiri večeri. Prva je u subotu, 11. srpnja, u vrtu Tusculuma u Saloni, pod nazivom "Antički kutak ljepote", gdje će se prikazati kako su se žene uljepšavale u antičko doba.

U sklopu večeri bit će priređena i izložba rimskih naušnica "Aurum Salonitanum", autorice Eme Višić-Ljubić, više kustosice Arheološkog muzeja u Splitu.

– Rijetkost je i u europskim razmjerima da jedan arheološki muzej slavi 200 godina od osnutka. Stoga ćemo našu obljetnicu, u nemogućnosti organizacije veće manifestacije, obilježiti i ovakvim događanjima – kazao je u ime suorganizatora Ante Jurčević, ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu.

U vrtu Tusculuma 17. srpnja održat će se i radionica antičkih mozaika, na Glorijetu u centru grada 7. kolovoza na programu je antički sajam starih zanata, a 21. kolovoza antičke igre u Tusculumu u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi "Zvonimir".

– Budući da nam je Solin važno područje poslovanja, zadovoljstvo nam je podržavati ovakve programe, koji dodatno obogaćuju kulturnu i turističku ponudu grada – kazao je u ime Ine, glavnog sponzora, Marko Muža, voditelj Terminala Dalmacija.

– Pozivamo drage Solinjane i sve druge goste na otvaranje manifestacije u Tusculumu, u prostoru koji u suradnji s TZ-om i Arheološkim muzejom planiramo sve više valorizirati upravo kroz ovakve programe – poručio je i solinski dogradonačelnik Ivica Rakušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. rujan 2020 21:06