StoryEditorOCM
ObalaMARKO ISPOD BIOKOVA

Samozatajni Plenkovićev ujak drma Dalmacijom u nimalo uobičajenoj aktivnosti, sada je za zasluge dobio visoko priznanje

Piše Dijana Turić
27. prosinca 2023. - 09:35

U povodu dana Hrvatskoga lovačkog saveza, na svečanosti u vili Garić u Podgariću, zlatnim lovačkim odlikovanjem s likom svetog Huberta, zapravo najvišim nacionalnim lovačkim priznanjem, odlikovan je Marko Raos, makarski gradski vijećnik.

Riječ je o prvom predsjedniku Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije nakon njegova osnutka i višegodišnjem uspješnom čelniku Lovačke udruge "Biokovo" iz Makarske. Široj javnosti poznat je i kao ujak Andreja Plenkovića, premijera i prvog čovjeka HDZ-a.

- Raos, čovjek i lovac čvrste volje, znanja i snage, intelektualac visokih dometa, visokim je priznanjem okrunio plodnu, dugogodišnju lovačku karijeru. Na biokovskim obroncima svojedobno je pokrenuo uzgoj autohtone jarebice kamenjarke, što je pothvat vrijedan svakog divljenja.

Raos je veliki zagovornik prirode i lova, te je učinio povijesne korake na putu dragovoljnog i interesnog udruživanja hrvatskih lovaca i lovkinja u lovačku asocijaciju - navela je Javna ustanova za obrazovanje kadrova u lovstvu, te je dodala:

- Sama činjenica da je u Lovački savez najveće dalmatinske županije u to vrijeme bilo udruženo 5000 lovaca i lovkinja potvrđuje da je svojim znanjem i sposobnošću iskoristio aktualne zakonske propise i s uspjehom ostvario dva projekta – osnovao je tvrtku "Lov-tur" u vlasništvu Lovačkog saveza, čime su lovci srednje Dalmacije profitirali jer su na kućnim vratima dobili izvanredan stručni i radišni kolektiv za izradu lovnogospodarskih osnova i njihovo provođenje.

Nadalje, Raos bio je zagovornik slobode javne riječi pa je potaknuo i zalagao se za pokretanje "Jadranskog lovca", časopisa Županijskog lovačkog saveza, koji je zbog svoje kvalitete ubrzo prešao okvire Splita i Dalmacije i postao rado čitan list i u ostalim krajevima Hrvatske. Organizirao je i prvu izložbu lovačkih trofeja pod pokroviteljstvom netom formiranog Lovačkog saveza.

image

Marko Raos primio je najveće lovačko priznanje

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:18