StoryEditorOCM
ObalaSTRKA U MAKARSKOJ

Roditelji koji su dobili otkaz strahuju da će im dijete ispisati iz vrtića, iz uprave im uzvraćaju: ‘Ne mora značiti‘

23. veljače 2024. - 19:34

Devet vrtića makarskog Dječjeg vrtića ‘‘Biokovsko zvonce‘‘ pohađa 610 djece, a roditelji makarskih vrtićevaca ostali su šokirani zahtjevom da u roku od četiri dana moraju dostaviti dokumentaciju koju su već predali u rujnu prilikom upisa djece u vrtiće, a kojom se traži dokaz da su oba roditelja zaposlena.

Naime, kako je navedeno u odluci o provjeri dokumentacije za upis u vrtić, a koju je donijelo Upravno vijeće vrtića na čelu s predsjednicom Viki Puharić, peteročlano Povjerenstvo za provođenje upisa djece u vrtić ili jaslice, ovlašteno je za provođenje provjere dokumentacije o zaposlenju oba roditelja za djecu koja pohađaju jaslički i cjelodnevni boravak.

Cjelodnevni boravak

Tako su roditelji djece koja borave u 10-satnom jasličkom, 7-satnom i 10-satnom cjelodnevnom boravku, među ostalim, morali dostaviti elektronički zapis o podacima evidentiranima u evidenciji HZMO-a ne stariji od mjesec dana za oba zaposlena roditelja, za roditelje zaposlene u inozemstvu trebao je ugovor ili potvrda kojom se dokazuje činjenica postojanja ugovora o radu ne starija od mjesec dana, dok je roditelj samohranog djeteta morao dostaviti izvadak iz matice rođenih roditelja i smrtni listi ili izvadak iz matice umrlih za preminulog roditelja ili potvrdu o nestanku drugog roditelja ili drugo uvjerenje nadležnog tijela kojim se dokazuje da roditelj sam skrbi ili uzdržava dijete.

Tako se zadnjeg dana koji je ostavljen kao rok za dostavu dokumentacije, ispred ‘‘Cicibana‘‘ stvorio veliki red nezadovoljnih roditelja, posebno onih kojih su nedavno dobili otkaz jer sada strahuju da će im dijete nakon pola godine, ispisati iz vrtića.

image

Antonia Kapović, ravnateljica ‘Biokovskog zvonca‘

Ivo Ravlić/Cropix

Zašto roditelji sada nakon pet mjeseci, moraju ponovno dostavljati dokumentaciju o dokazu zaposlenja, upitali smo Antoniju Kapović, ravnateljicu vrtića ‘‘Biokovsko zvonce‘‘.

Provjera prema ugovoru

Kako nam kazuje, riječ je o provjeri na koju vrtić ima pravo po ugovoru o upisu djece.

- Provjera se odnosi samo na cjelodnevni boravak i jaslice u kojima je veliki pritisak djece za razliku od poludnevnog - kazala nam je Kapović, uputivši nas na predsjednicu Upravnog vijeća vrtića.

Prema riječima Viki Puharić, riječ je o redovitoj provjeri koja je uobičajena, a vrtić u Imotskom takvu provjeru radi svaka dva mjeseca.

- Ukoliko se ustanovi da jedan roditelj sada nije zaposlen za razliku od dana upisa djeteta u vrtić kada je bio zaposlen, ne mora značiti da ćemo dijete ispisati iz vrtića.

Ovom provjerom ćemo stati u kraj glasinama o tome jesu li oba roditelja zaposlena ili samo jedan, dok dijete s oba zaposlena roditelja nema tko čuvati, a za njega nema mjesta u jaslicama ili cjelodnevnom. Još nismo odlučili što ćemo napraviti u slučajevima u kojima je radno stanje roditelja promijenjeno, već nam je sada prvi cilj provjera dokumentacije - kazala je Puharić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:21