StoryEditorOCM
ObalaSIVA ZONA

Privatni iznajmljivači u Makarskoj imaju pune ruke posla, ali posebno ih smeta nelojalna konkurencija, evo što kaže jedan takav: Ilegalno iznajmljujem stan i ljeti zaradim do 3000 eura!

Piše Dada Batinić
2. kolovoza 2022. - 21:26

Smještaj turista na Makarskoj rivijeri uglavnom se bazira na privatnim apartmanima i hotelskom smještaju. Ponuda još uvijek ne prelazi potražnju, pogotovo ovih dana kada sa svakog balkona vise ručnici i kupaći kostimi.

Koji su najčešći izazovi s kojima se iznajmljivači susreću upitali smo Anđelka Kujundžića, predsjednika Udruge iznajmljivača obiteljskog smještaja.

- Registriranih iznajmljivača je 3852, a ukupan broj kreveta je 19.892, čime se puni više od 55 posto ukupnog proračuna Grada Makarske. Usprkos tome, nema nas u Gradskom vijeću. Odnosi nisu dobri ni s Turističkom zajednicom, no nadam se da će se to uskoro promijeniti nabolje. Najveći problem vidim u ilegalnim stanovima koji služe kao apartmani. Oni su takozvana siva zona i ne podliježu kontroli jer inspekcije zalaze samo u prijavljene objekte. Mislim da je broj ilegalnih apartmana veći negoli se misli, a i nove zgrade stalno niču - drži Kujundžić.


image

Kuća s apartmanima Anđelka Andrijaševića Dude
 

Privatni album


Koliko to utječe na legalne iznajmljivače saznali smo od Anđelka Andrijaševića Dude koji se turizmom bavi više od trideset godina.

Kuća u centru

- Moja kuća se nalazi u centru grada i upita uvijek ima. Pet je apartmana, od toga jedan šesterokrevetni, jedan trokrevetni i tri dvokrevetna, a svaki apartman ima i besplatno parkirno mjesto ispred kuće. Godišnje ostvarimo više od tisuću noćenja, a najčešći gosti su nam Nijemci, Poljaci, Austrijanci i Bosanci. Godišnji bruto promet iznosi oko 200.000 kuna, a na poreze i ostala davanja ode oko 30.000 kuna. Prije svake sezone u renoviranje ili opremanje potrošimo najmanje 20.000 kuna, a u adaptaciju apartmana kroz kreditne linije dosad smo uložili više od 1.500.000 kuna - rekao nam je Dudo.

Jeste li imali neugodnih iskustava s gostima?

- I ugodnih i neugodnih iskustava smo imali, ali to je u opisu posla. Policiju nikad nisam zvao, ali sam jednom prilikom potjerao skupinu Talijana. Najavljeno ih je bilo šest, "prokrijumčarili" su još jednu osobu, napili se i razbili staklo od balkonskih vrata. Nije mi smetalo što su razbili staklo, nego što su me htjeli prevariti. Vratio sam im novac i rekao da napuste apartman.

Srećom, lijepih iskustava je više. Imamo koker španijela Lina koji kao da je magnet za djecu, pogotovo onu s posebnim potrebama. Ugostili smo obitelj iz Njemačke čija je djevojčica imala Down sindrom pa bi ona i Lino satima "razgovarali". Jako su se povezali. Isto se dogodilo i s jednom malom Slovenkom čija obitelj ljetuje kod nas godinama. Zimi me zove i pita za psa.

Međutim, nije Lino takav prema svima. Jedini gost na kojeg je lajao bio je jedan muškarac koji se najavio preko booking. com aplikacije, a kad je došao tvrdio je da mu ne primaju karticu te da želi platiti naknadno u gotovini. Lino nije prestajao lajati na njega, a ubrzo smo shvatili i da je riječ o prevarantu - ponosan je Dudo na svog Lina.

Domaći gosti zahtjevni

- Ilegalno iznajmljujem stan u Makarskoj od 55 metara četvornih u kojem inače živim. Ljeti preselim k roditeljima. Iako imam stalan posao, mislim da se danas čovjek mora snalaziti na razne načine da bi preživio jer država stalno potražuje, a zauzvrat ne daje ništa. Stan nije u centru grada pa imam svega nekoliko grupa po sezoni, ali meni i to pomogne za izgurati zimu. Zaradim oko 2000 do 3000 eura.

Moja iskustva s gostima su pozitivna mada nerijetko imam i štetu poput razbijenog tuša, zamazanog zida i slično. Najčešći gosti su mi Poljaci, a osobe s našeg govornog područja ne primam. Mislim da su naši gosti zahtjevni i bahati, no naravno da ima i izuzetaka - rekao nam je iznajmljivač koji je želio ostati anoniman.

image

Vlasnica apartmana u Promajni Maja Danese
 

Ivo Ravlić/Cropix


Maja Danese ima tri apartmana u Promajni, a najčešći gosti su joj također Poljaci.

- Uložila sam oko 4000 eura u renoviranje i opremanje kuće prije sezone. Kroz poreze, boravišne pristojbe i članarinu turističkoj zajednici potroši se oko 1000 eura, no više novaca ode na struju, vodu, posteljinu i održavanje kuće. Nisam imala nikakvih loših iskustava s gostima, osim što su mi jednom ostavili vrlo nečist apartman i razbili četku od WC školjke.

Dodatni izvor prihoda

Može li se živjeti samo od iznajmljivanja apartmana?

- Ne može! To je jedna dobra mjesečna plaća, koja mi, uz redoviti posao, pomaže da djeci osiguram studiranje, da održavam kuću te da imamo dva automobila.

Imate li neki savjet za iznajmljivače?

- Jedan jedini, ugledajmo se na naše goste, putujmo, odmarajmo i uživajmo istražujući nove destinacije! - rekla nam je Maja Danese.

Iako mnogi naši iznajmljivači i sami putuju, veliki broj njih zarađeni novac ulaže u proširenje postojećih kapaciteta, zanemarajući nerijetko i vlastite potrebe. Ukratko, da biste postali bolji iznajmljivači, budite i vi nekome gosti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 21:45