StoryEditorOCM
ObalaSvakodnevna agonija

Priča Zadranke kojoj je prije pet godina dijagnosticiran karcinom: ‘Prošla sam operaciju, kemoterapiju..., ali najgore mi je bilo putovanje u Split‘

Piše Iva Ivanac
12. veljače 2021. - 10:17

– U trenutku kada sam saznala dijagnozu, odlučila sam bolest staviti po strani i ne dopustiti joj da upravlja mojim životom! – govori nam Jasmina Vrhovac, 42-godišnja Zadranka koja se prije pet godina suočila s jednom od najgorih vijesti koju žena može dobiti – pozitivnim dijagnostičkim pregledom na karcinom dojke.

Iako je njezina dijagnoza bila strašna, Jasmina se ni u jednom trenutku nije prepustila lošim osjećajima.

Napipala kvržicu

– Početkom ljeta 2015. godine napipala sam kvržicu. Odmah sam otišla na ultrazvuk, a doktorica mi je rekla da ta kvržica nije ništa strašno, nego da je to nekakva cista koja će proći. No, u studenom je ta kvržica naglo narasla. S obzirom na to da se nalazila tik ispod površine kože, kad bih legla na leđa, jasno sam je mogla vidjeti – prisjeća se Jasmina vremena prije pet godina. Početkom prosinca te iste godine otišla je na sistematski pregled.

– Nisam mislila da će se od posljednjeg puta išta promijeniti osim veličine ciste. Doktorica mi je odmah rekla da nešto nije u redu i uputila riječi od kojih sam shvatila da je ipak posrijedi nešto ozbiljno: "Ovo vam je 95 posto karcinom, i to zloćudni", prepričava nam Jasmina riječi od kojih je protrnula.

Nakon pregleda stvari su se odvijale ubrzano. Prvo je na red došla punkcija, čiji je nalaz pokazao da je to zloćudna tvorevina, a zatim u siječnju 2016. godine i operacija, kada joj je ta tvorevina uklonjena. Nalaz biopsije otkrio je kako Jasmina ima "hormonski ovisan karcinom dojke". Karcinom na čiji rast utječu hormoni.

– Život mi je tih dana prolazio pred očima. Mislila sam na supruga Zorana, na sina Tonija, na svoju obitelj, crne misli motale su mi se glavom, ali nakon operacije sama sam sebi rekla: ideš korak po korak i dan po dan. Odbacila sam crne misli i nastavila život stavljajući moju bolest potpuno sa strane. Niti u jednom trenutku nisam prevodila nalaze, iščitavala ih po sto puta ili činila nešto slično. Odrađivala sam terapiju i odlazila na liječenje, ali nisam željela da me bolest obuzme i da samo o njoj razmišljam – govori Jasmina, koja će u ponedjeljak primiti posljednju terapiju hormonske injekcije i time završiti "bolnički" dio liječenja. Naime, zbog vrste tumora liječnici su Jasminin organizam doveli do stadija pred menopauzu kako bi joj zaustavili divljanje hormona u tijelu i kako se karcinom ne bi proširio na reproduktivnim organima.

image
Jasmina Vrhovac: Odrađivala sam terapiju i odlazila na liječenje, ali nisam željela da me bolest obuzme
Luka Gerlanc/Cropix

Putovala svaki dan

– U Zadru sam prošla dva ciklusa kemoterapije, prvi ciklus od četiri, kako ih nazivaju, crvene kemoterapije, te još 16 Taxola. Od kemoterapije sam bila iscrpljena, ali ni njoj nisam pridavala veliku pažnju. Primila bih kemoterapiju pa s obitelji izašla u park. Nakon kemoterapije, uslijedio je i 21 dan zračenja u Splitu – govori Jasmina. Za sebe kaže da je jedna od onih koji imaju mučninu i kada se po Zadru voze na stražnjem sjedalu, a kamoli da se tako vozi na dužim relacijama, u sanitetskom vozilu, od Zadra do Splita i natrag.

– Suprug je radio, a sin je taman u tom periodu trebao krenuti u prvi razred. Nije, nažalost, bila opcija da odem u Split na mjesec dana zbog terapije, nego sam putovala svaki dan. Nisam znala kako će zračenje djelovati na mene pa nisam htjela samostalno voziti, nego sam u Split išla sanitetskim prijevozom. Prošla sam i punkciju, i operaciju, i kemoterapiju i zračenje, ali najgore od svega je, vjerujte mi, bilo to putovanje – iskrena je Jasmina. Zbog toga, ističe, ne krivi vozače sanitetskih vozila niti ikoga drugog. Naime, svjesna je da oni samo odrađuju svoj posao, ali gotovo četiri tjedna svakodnevnog putovanja u Split na zračenje bilo joj je neizdržljivo.

– Imate osjećaj kao da ste u dostavnom vozilu i putujete kao paket, takvo je to vozilo. Drndate se i truckate, a zbog mene, kojoj je uvijek muka, vozači su često morali stajati i čekati me jer bih uvijek povraćala. A put nije samo od Zadra do Splita, nego od Zadra preko Vrsi, Benkovca, Kule Atlagić i brojnih drugih mjesta da bismo došli do Splita. I tako u povratku. Uz sanitetski prijevoz naučila sam sva sela Zadarske županije – ironična je Jasmina, dodajući kako neki ljudi jednostavno nemaju drugog izbora nego na zračenje ići sanitetskim prijevozom u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu.

Fali linearni akcelerator

– Kada bi zadarska bolnica nabavila linearni akcelerator, to bi značilo olakšanje života svim onkološkim bolesnicima u županiji. Ja bih, na primjer, umjesto što bih na odlazak u Split na terapiju izgubila cijeli dan, u Zadru bila gotova za pola sata, a zasigurno bi Zadar bio bliži pacijentima iz Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije. Uz to, splitska bolnica bila bi rasterećena jer bi se smanjio veliki priljev pacijenata koji sada dolaze iz Zadra, Šibenika, Dubrovnika, Hercegovine... – ističe Jasmina, koja je itekako svjesna da je za linearni akcelerator potrebno pribaviti još puno novca, ali i kako samo zajedničkim koracima možemo ići naprijed.

‘ZaDar Za Nju‘

Jasmina Vrhovac je s prijateljicom Lidijom Jurišić pokrenula proces osnivanja udruge "ZaDar Za Nju", preko koje će, kad se oformi, organizirati razne aktivnosti kako bi pomogle pacijenticama u borbi sa zloćudnom bolesti. Trenutno je aktivna Facebook stranica "ZaDar Za Nju", na kojoj podupiru rad Lige protiv raka i prikupljanje sredstava za linearni akcelerator.

Aktivna je članica grupe "Srce zadarsko", koja snažno podupire humanitarnu akciju "Zraka za život". Zajedno s članicama grupe Jasmina je sredinom siječnja posjetila gradonačelnika Branka Dukića, a u četvrtak ujutro bile su u posjetu kod zadarskog župana Božidara Longina. Članica je i grupe "Nismo same", koja pomaže financiranju onkoloških pacijenata na području Zagreba, a čime se mogu koristiti pacijentice iz cijele Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 16:38