StoryEditorOCM
ObalaADIO, BARBA LJUBO

Preminuo legendarni dalmatinski ugostitelj u čijoj se gostionici dobro jelo, ali i sklapalo milijunske dolarske poslove

Piše Mišel Kalajžić
3. studenog 2023. - 18:33

Umro je Ljubo Bolanča, legendarni zadarski ugostitelj i vlasnik nekadašnje gostionice "Primošten" na predjelu Kampo Kaštelo, koja je obilježila razdoblje poslijeratnog uzleta grada.

U gostionicu čiji je vlanik imao čvrste primoštenske korijene dolazili su svi viđeniji Zadrani, tamo su se s poslovnim partnerima dogovarali i veliki ugovori važni za "Tankersku plovidbu", tadašnje tvornice "Bagat" ili "SAS"..., odnosno za rast zadarskoga gospodarstva.

Brojne velike umjetnice i umjetnici s područja cijele tadašnje Jugoslavije također su bili rado viđeni gosti domaćina Ljube Bolanče kad bi došli u Zadar.

Poznat po odličoj spizi, prije svega po morskim specijalitetima, Bolanča je kroz svoj "Primošten" još u prošlim vremenima Zadar uzdizao gastronomski, društveno i kulturološki, baveći se ugostiteljstvom na način koji će ostati trajni uzor naraštajima. 

Bio je i strastveni navijač Nogometnog kluba "Zadar", a zajedno s danas pokojnim Vjekom Suraćem i drugim vršnjacima, redovito se susretao u gradu, najviše u kafiću "Aba", gdje bi pretresali bogate uspomene iz prošlosti, šireći vedrinu i pozitivan duh.

Umirovljeni ugostitelj Bolanča lani je dobio Nagradu Matice Zadrana za životno djelo, u znak ljubavi prema svom gradu.

Neka vam je laka zemlja, šjor Ljubo, obilježili ste Zadar u svoje vrijeme...

image

Ljubo Bolanča preminuo je u 92. godini života

Zadarski.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 16:31