StoryEditor
Obalaniče nova kockarnica

Pravobraniteljica stala uz solinske roditelje: Dokumentaciju treba ispitati, smije li uopće automat klub biti toliko blizu OŠ Don Lovre Katić?

27. listopada 2020. - 14:41
Zabrinuti i ogorčeni roditelji prvi su reagirali na mogućnost da u neposrednoj blizini škole bude otvoren automat-klub  Nikola Vilić/Cropix

Nakon što su sredinom rujna roditelji i djelatnici Osnovne škole don Lovre Katića, te predstavnici grada Solina na konferenciji za novinare izrazili svoje protivljenje otvaranju automat kluba u neposrednoj blizini škole, na adresu osmoljetke na Bilankuši stigao je odgovor Ureda pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević.

Pravobraniteljica za djecu dala je punu potporu djelatnicima škole i roditeljima u njihovim nastojanjima da zaustave otvaranje automat kluba u neposrednoj blizini osmoljetke.

- Pravobraniteljica za djecu višekratno i u brojnim prilikama naglašava potrebu efikasnije zaštite djece i zalaže se za povećanje minimalne udaljenosti casina i automat klubova od prostora u kojima organizirano borave djeca – kažu u odgovoru Ureda pravobraniteljice te ističu da su i tijekom izrade izmjena i dopuna pravilnika o prostornim i tehničkim uvjetima za otvaranje ove vrste objekata naglasili potrebu propisivanja restriktivnijih uvjeta za otvaranje prostora u kojima se igre na sreću priređuju.

- Nažalost, tada nije prihvaćen naš prijedlog da se prijelaznim i završnim odredbama osiguraju mehanizmi primjene odredbe o minimalnoj udaljenosti od odgojno-obrazovnih i drugih mjesta na kojima organizirano borave djeca i za one prostore u kojima se igre na sreću priređuju otprije. S obzirom na saznanja o više slučajeva otvaranja automat klubova u blizini odgojno-obrazovnih ustanova u proteklom periodu, ponovno smo se obratili Ministarstvu financija te upozorili na propuštanje zaštite najboljih interesa djece te preporučili još jednom da se poduzmu predradnje za dopunu odredbi postojećeg pravilnika.

U odnosu na konkretan slučaj, otvaranje automat kluba u blizini Osnovne škole don Lovre Katića, preporučili smo da preispitaju dokumentaciju, utvrde jesu li ispunjeni propisani uvjeti te poduzmu odgovarajuće radnje kako bi zaštitili djecu i njihovu dobrobit – stoji u odgovoru Ureda pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević.

Iz Grada Solina su također svoje upite o ovoj situaciji poslali na više adresa.

- Povodom upita koji se odnosi na otvaranje automat kluba-kockarnice, a koja je predviđena da se otvori na predjelu Bilankuša u Solinu, izvješćujemo vas da je Grad Solin nakon sazivanja konferencije za medije, a koja je održana 18. rujna na platou ispred OŠ don Lovre Katića, uputio dopise Državnom inspektoratu RH u Zagrebu te Ministarstvu financija - Porezna uprava Zagreb, kojima Grad Solin traži postupanje u svezi namjeravanog otvaranja automat-kluba.

image
Gradonačelnik Dalibor Ninčević na press-konferenciji održanoj 18. rujna ove godine u povodu najave otvaranja kockarnice
 
Nikola Vilić/Cropix

Do dana današnjega nismo dobili nikakve odgovore. Kad dobijemo bilo kakve odgovore, s njima ćemo vas rado upoznati, a sve s ciljem da se građani Solina na pravovremen način obavijeste o stavu državnih institucija.

Nadalje napominjemo da smo u stalnom kontaktu s ravnateljicom Osnovne škole don Lovre Katića, te smo od Splitsko-dalmatinske županije, Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje, Ispostava Solin, također zatražili dokumentaciju temeljem koje se namjerava otvoriti automat-klub – navode iz Grada Solina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 09:34