StoryEditorOCM
ObalaLIGA SPASA

Pošast raka na Rivijeri, rijetke su obitelji u kojima barem jedan član nije preminuo ili obolio od maligne bolesti...

5. veljače 2024. - 19:51

Makarska je dobila Udrugu ‘‘Liga protiv raka Makarska rivijera‘‘, a koja će, osim u Makarskoj, za sada djelovati u Brelima, Baškoj Vodi, Tučepima i Gradcu, dok se adekvatna osoba traži još u Podgori.

Predsjednicom ‘‘Lige protiv raka‘‘ imenovana je Gordana Miloš, dopredsjednice su Marijana Pavičić Bartulović i Zrinka Agić, dok je tajnica Emilija Meglič Kajan. Ligu će za Tučepi zastupati Marija Begić, glavna u Gradcu je Branka Veža, u Baškoj Vodi Mirjana Roščić i u Brelima Ana Filipović.

Nadzorni odbor Lige čine Siniša Srzić, Snježana Kozarić i Marina Matutinović, dok je likvidator Slavko Štrbac. Godišnja članarina u ligi iznosi 10 eura, a plaćanja su oslobođeni maloljetnici i teško oboljeli.

Podizanje svijesti

Liga protiv raka zasigurno će imati veliki broj članova jer, nažalost, na području cijele Makarske rivijere vrlo je mali broj obitelji u kojima barem jedan član, rođak ili prijatelj nije obolio ili preminuo od maligne bolesti.

image
Ivo Ravlić/Cropix

image

Makarska Liga odmah počinje s radom
 

Privatni album

Kako su nam kazale Gordana Miloš, koja je po struci sveučilišna magistrica fizioterapije i onkološka fizioterapeutkinja te Emilija Meglič Kajan, magistrica prava, ciljevi ‘‘Lige protiv raka‘‘ su edukacije i senzibiliziranja ljudi o potrebi zdravog načina života i zaštite okoliša, podizanja zdravstvene svijesti, organiziranje preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja raka, savjetovanja, predavanja, seminara, kongresa, tribina i drugih stručnih skupova o problemima.

Liga će inicirati okupljanje bolesnika i osoba liječenih od raka te će pružati psihološku pomoć oboljelima i članovima njihove obitelji, a tu je i organizacija humanitarnih akcija, strukovno povezivanje, stručno i profesionalno usavršavanje članova, pomoć zdravstvenim ustanovama u nabavi medicinske opreme, suradnja s drugim i sličnim udrugama i organizacijama u inozemstvu te svim organizacijama koje podupiru rad Udruge.

- O osnivanju udruge ‘‘Lige protiv raka‘‘ razmišljala sam dugo jer se ja sama kao oboljela nisam imala kome obratiti za pomoć osim svojoj obitelji. Bilo je to deset godina preživljavanja i muke, ali, srećom, sada je sve dobro i hrabro idem dalje. Liga obuhvaća cijelu Rivijeru i nadamo se da će nam se priključiti i sva mjesta koja pripadaju općinama od Brela do Gradca.

image

Ligi je veliku potporu dala agencija MARA

Privatni album

Veliku podršku pri osnivanju pružili su nam MARA i Mladen Buvinić, a za vrijeme pandemije sam upoznala Niku Violića, voditelja Lige protiv raka Korčula, Pelješac, Mljet i Lastovo, a koji mi je dao vjetar u leđa i smjernice za osnivanje Lige jer takva udruga ne postoji od Omiša do Ploča - kazala nam je Gordana Miloš, dodavši da je potom iz razgovora s kolegicom onkološkom fizioterapeutkinjom Marijanom Pavičić Bartulović donijela pravu odluku, a odmah im se priključila Emilija Meglič Kajan.

Upis u registar

Kako kaže, i makarski gradonačelnik Zoran Paunović ih je podržao i obećao da sjednicu mogu održati u gradskoj vijećnici te da će im dati licenciju, dok će im MARA omogućiti korištenje zajedničkog prostora za udruge u Poslovnom centru "Sveti Nikola", a odmah su dobili i prvu donaciju, i to od tvrtke "Fabula Fortis" i vlasnika Stipe Viskovića, koji će im izraditi pečat i logo.

Liga se još mora upisati u registar, a onda će svim oboljelima i članovima njihovih obitelji pružiti svu moguću podršku pri borbi protiv raka, od početne psihološke i psihijatrijske pomoći, koja je iznimno važna jer je oboljelom sama dijagnoza veliki šok, a potom će se pobrinuti za sve daljnje korake, od pružanja smjernica za dobivanje kemoterapije, putovanja u KBC Split ili Zagreb, tu su i operacije, smještaj, treba osigurati financijsku pomoć i, što je najvažnije toplu i ohrabrujuću riječ, čvrsti stisak ruke i zagrljaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:39