StoryEditorOCM
ObalaGDJE JE KONCESIJA?

Popularni noćni klub na jednoj od vodećih lokacija u Dalmaciji već tjednima radi bez dozvole: ‘Poslat ćemo inspekciju‘

Piše Dijana Turić
11. srpnja 2023. - 08:47

Noćni i dnevni klub “Deep”, koji se već 20 godina nalazi u makarskoj špilji Osejava za koju je koncesiju dva puta po 10 godina tvrtki “Lumina turizam” dala Županijska skupština splitsko-dalmatinska, od 1. srpnja radi bez ključnog dokumenta jer za nju sve do danas nije bio raspisan natječaj.

Na posljednjoj sjednici regionalnog parlamenta bila je samo usvojena odluka o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru i to u svrhu gospodarskog korištenja ugostiteljskog objekta (špilja Osejava), terase (štekata) i plaže.

Ukupna površina pomorskog dobra koje se daje u koncesiju iznosi 357 četvornih metara, od čega je ugostiteljski objekt u špilji 243 kvadrata, štekat - 50 kvadrata i plaža 64 kvadrata za iznajmljivanje triju ležaljki, s time da koncesionar ne smije njihovim postavljanjem onemogućiti opću uporabu pomorskog dobra te pristup svima mora biti pod jednakim uvjetima, a ne smije ograđivati plažu ili obavljati naplatu ulaznica za kupače.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Koncesija se daje na rok od 10 godina, a početni iznos godišnje naknade je 58.957 eura, dok promjenjivi dio iznosi pet posto od prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti i pružanja usluga na koncesioniranom području.

Inicijativu za ponovno dobivanje koncesije nad špiljom Osejava, Županiji je još u travnju iskazala tvrtka "Lumina turizam", a Stručno tijelo za ocjenu ponuda za koncesije na pomorskom dobru Splitsko-dalmatinske županije krajem svibnja je jednoglasno prihvatilo Nacrt prijedloga Odluke o namjeri davanja koncesije.

Međutim, budući da je Županija tek danas u narodnim novinama objavila namjeru davanja koncesije, a čija bi procedura mogla biti dovršena do rujna, u špilji Osejava i dalje je s radom nastavio klub "Deep" čiji je vlasnik “Lumina turizam”, ali je Antonio Puharić, vlasnik tvrtke, ustvrdio da ju je prodao tako da više nema nikakve veze sa špiljom Osejava niti s "Deepom".

Puharić nije htio otkriti kome je prodao tvrtku, kazavši kako zbog štrajka u pravosuđu još nije obavljena registracija na novog vlasnika i upis u sudskom registru, jer se u sustavu sve i dalje vodi na njegovo ime.

- Nakon 20 godina rada, tvrtku sam prodao, a Županiju sam obavijestio da 30. lipnja istječe koncesija za špilju Osejava. Ovo je prvi put da natječaj za koncesiju nije raspisan na vrijeme - kaže Puharić.

Ima li klub “Deep” možda neku privremenu dozvolu za rad do okončanja natječaja za davanje koncesije i kako je moguće da tvrtka i dalje radi bez koncesije, upitali smo Mateu Dorčić, pročelnicu županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo.

Kako nam je potvrdila, koncesija je dosadašnjoj upravljačkoj tvrtki istekla 30. lipnja, a o svemu je obaviještena Carinska uprava.

image

Pročelnica Matea Dorčić

Vojko Bašić/Cropix

- Nakon isteka vremena za koje je koncesija dana, "Lumina turizam" više nema pravni interes za gospodarsko korištenje pomorskog dobra, sve do eventualnog sklapanja novog ugovora o koncesiji nakon provođenja novog postupka dodjele koncesije na pomorskom dobru u svrhu obavljanja ugostiteljske djelatnosti u špilji Osejava i korištenja terase i  plaže ispred špilje.

O ovome smo obavijestili Carinsku upravu da pokrene nadzor i u slučaju utvrđenih nepravilnosti da obračuna naknadu s obilježjima naknade za koncesiju i oduzimanje imovinske koristi, kao i Grad Makarsku - kazala je pročelnica Dorčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:51