StoryEditorOCM
ObalaČetvrt stoljeća prijateljstva

Poljaci su ‘bacili sidro‘ u ovom malom dalmatinskom mjestu u koje se svakog ljeta vraćaju, ove nedjelje Arboretum je ponovno postao ‘katedrala‘

Piše Ante Šunjić
18. srpnja 2021. - 19:29

U Arboretumu Zavičajne zbirke Gradac održana je misa koju je predvodio poljski svećenik fra Adam Spałek. Misa se održala u spomen na prvu misu ovog poljskog svećenika održanu na istom mjestu prije 25 godina. Kako fra Adam rado ističe, upravo je Arboretum Gradac, sve do povezivanja s lokalnim župnikom fra Bonom Bilićem, bila mala katedrala poljskih turista u Gracu.

Oko pedeset hodočasnika iz Poljske okupilo se kako bi svetom misom obilježilo veliku obljetnicu hrvatsko-poljskog prijateljstva u Gracu. Riječ je o vjernim posjetiteljima ove turističke destinacije koji su i na ovaj način iskazali prijateljstvo i duboku povezanost dvaju naroda. Tijekom propovijedi, fra Adam se prisjetio prvih dolazaka u Gradac i prijateljstava koje je tada sklopio. Mentalitet mještana, prirodne ljepote Graca, ali i blizina Međugorja bili su presudni da 'baci sidro' upravo u ovom malom dalmatinskom mjestu.

image
Misa u Arboretumu Zavičajne zbirke Gradac
Foto: Ante Šunjić

U organizaciji ovog svećenika Gradac svakoga ljeta posjećuje na stotine poljskih turista koji mu se uvijek rado vraćaju. Arboretum Gradac u aktualnim se uvjetima pokazao kao prikladan prostor za obavljanje vjerskih obreda poput mise. Misu pod vedrim gračkim nebom, svojim su glasovima uveličale Ivana Pudar Pećar i Milica Borić, zbog kojih će poljski hodočasnici još dugo nositi uspomenu na Gradac. Po završetku mise, fra Adam je zahvalio župniku fra Boni Biliću i svim domaćinima s kojima je imao priliku raditi na izvrsnoj suradnji tijekom protekla dva i pol desetljeća te izrazio nadu da će se ova suradnja nastaviti i u desetljećima koja slijede. Prvi korak prema ostvarenju tog cilja je održavanje izložbe hrvatsko-poljskog prijateljstva koju Zavičajna zbirka najavljuje za ljeto 2022. godine.

Inače, fra Adama u Gradcu svi znaju i smatraju ga domaćim čovjekom, „pola Hrvatom“. No, i on je uvijek na raspolaganju ako treba pomoći našim ljudima. Kad se igralo Europsko prvenstvo u nogometu u Poljskoj i Ukrajini, nekoliko hrvatskih navijača nije imalo gdje spavati. Veze su proradile, ta je informacija došla do obitelji Andrijašević u Gradac, a oni su nazvali fra Adama u Poljsku i iznijeli mu problem. Fra Adam je odmah reagirao i naši su navijači smješteni u crkvene prostore u Poznanju.

image
Misa u Arboretumu Zavičajne zbirke Gradac
Foto: Ante Šunjić

Prilikom jednog boravka u Gradcu, njegova je majka slomila ruku. No ta se nesreća pretvorila u jedno nezaboravno iskustvo koje i sada prepričava vjernicima na misama. Najprije su je odveli u Dom zdravlja u Ploče, a onda u splitsku bolnicu. U Splitu se jedan liječnik na najbolji način pobrinuo za nju i imala je odličan tretman. Fra Adam je htio platiti tom liječniku, a on ga je uljudno odbio uz riječi: „Mi Hrvati ne možemo vama Poljacima za sto godina vratiti ono što je za našu Domovinu napravio papa Ivan Pavao Drugi“. „Bio sam silno ponosan! Da, papa Ivan Pavao Drugi najbolja je poveznica između dva prijateljska naroda. Bilo mi je toplo pri srcu kad me jedna Hrvatica uvjeravala da je taj papa Bijeli Hrvat“, kaže ovaj svećenik koji dolazi iz gradića Tarnowskie Gory Land i začetnik organiziranog vjerskog turizma u Gracu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 09:05