StoryEditor
ObalaKLJUČNI DOKUMENT

Počinje obračun sa stambenom izgradnjom, veći poticaj hotelima

Piše PROMO SD
2. srpnja 2020. - 19:35
Jure Brkan, makarski gradonačelnikIvo Ravlić/Hanza Media

Izmjene i dopune Prostornog plana (PP) Grada Makarske dobile su suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i svih drugih javnopravnih tijela i već na sljedećoj sjednici trebale bi se naći pred gradskim vijećnicima.

Gradonačelnik Jure Brkan ne krije zadovoljstvo okončanjem procedure i naglašava da mu je žao što se zbog izrade vrlo složene Strateške studije procedura oduljila oko godinu i pol. Ove izmjene su prvi korak u normalizaciji izgradnje u Makarskoj, zaštiti podbiokovskih ruralnih dijelova naselja te poticaj onom što Makarskoj treba - izgradnji novih kapaciteta u hotelskog smještaju, poručuje Brkan.

- Po važećem prostornom planu, nažalost, nije bilo ograničenja maksimalne građevinske parcele pa ste vi na 5000 ili 7000 kvadrata mogli izgraditi "mamuticu". Sada to više neće biti moguće. Višestambenu izgradnju ograničili smo na maksimalnu građevinsku parcelu od 2500 kvadrata i smanjili katnost svim stambenim građevinama. Omogućili smo širenje Makarske u ruralnim dijelovima, ali po strogo propisanim uvjetima, tako da tu mogu nastati samo male obiteljske vile, a ne nikakvi stambenjaci - objašnjava gradonačelnik i dodaje:

- Na javnoj raspravi u vrijeme SDP-ove vlasti stiglo je 120 primjedbi, a mi smo taj postupak nastavili. Primjedbe građana koje su tada usvojene nismo poništili. Dakle, dio ovih "proširenja'' za koje me oporba proziva je rezultat i odluka bivše SDP-ove vlasti. Proširenja su nastala i zbog ispravljanja nelogičnosti koje smo zatekli u planu.

Primjerice, Dom u Kotišini koji postoji od davnina nije u žutoj zoni. To je isto povećanje građevinskog područja, ali ne za nikakve stambenjake. I to smo ispravili, kao i još druge nelogičnosti do kojih je došlo zato što se nekome po stranačkoj pripadnosti prije "požutilo", a susjedu nije. E, pa mi ne radimo tako. Meni su svi ljudi isti, bili SDP ili HDZ. Ne pravim razlike među građanima ni po političkom opredjeljenju, ni po boji, ni po porijeklu.

Poticaj novim kapacitetima omogućen je stvaranjem preduvjeta za gradnju srednjih i malih hotela, dok je to do sada bilo omogućeno samo "velikim" investitorima budući da je minimalna parcela morala imati 5000 kvadrata. Na taj način otvara se mogućnost i građanima Makarske koji imaju ili vlasništvo ili interes da kupe komad zemlje kako bi izgradili manji hotel i možda tako riješili i zaposlenje članovima svojih obitelji.

Novim planom osigurano je da dio atraktivnih lokacija u samom centru ne bude prenamijenjen. Umjesto u zoni mješovite namjene, disko "Petar Pan", parkiralište hotela "Meteor", hotel "Palma" i tzv. Šumica (zemljište pokraj Plavog tobogana) sad su u zoni T1 (isključivo hoteli).

Na isti način zaštićeni su i prostori osnovnih škola na Zelenki i Dugišu, tzv. Rupa kraj srednje škole te zemljište sjeverno od groblja Sv. Križa - nisu više u mješovitoj nego u javnoj društvenoj zoni i tu se više ništa drugo ne može sagraditi.

Oporba i udruga "Osejava" prozivaju gradonačelnika zbog neodustajanja od izgradnje sportskih terena na Platnu, držeći da time ugrožava poluotok Osejavu. Unatoč tome što je aktualna gradska vlast smanjila obuhvat Urbanističkog plana uređenja te zone koji je usvojen još 2011. godine.

- Bojim se da se iza otpora ovom planu kriju privatni interesi pojedinaca pod krinkom zaštite prirode. Među najglasnijima ima onih koji se zbog svojih privatnih interesa protive projektu Makarske žičare, a i onih koji su zadnjih godina dobro zarađivali od stanogradnje. Iskoristili su trenutak i građanima prije nas nametnuli priču koja uopće nije istinita. Razumijem strah građana kad vide što se sve dogodilo u prostoru, no ponavljam: Osejava je zaštićena i tamo se ništa ne može graditi.

Razumijem da i oporba mora nešto govoriti i da su im ruke prilično svezane s obzirom da su upravo oni donijeli plan koji je doveo do ovakvog stanja u prostoru, ali neke stvari su stvarno apsurdne. Primjerice, to da su sami požutili parcelu uz spomenik na Glavici, a sad traže da je mi vratimo u zeleno i zaštitimo spomeničku baštinu - kaže Brkan.

Ono što je od velike važnosti za sve građane i za budućnost Makarske jest i to da su donošenjem novog plana konačno stvoreni preduvjeti i za brojne infrastrukturne projekte koji su godinama bili na čekanju, među kojima su i vodospreme Kotišina, denivelirano raskrižje na Voliciji, lokacija za reciklažno dvorište i makarska žičara.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 22:22