StoryEditorOCM
ObalaDIJAGNOZA: KOMA

Ovako izgleda reforma zdravstva u Dalmaciji?! Pogledajte kakve liste čekanja su osvanile na stranicama bolnice, jao pacijentima koji ne znaju - mandarinski

Piše PSD.
30. lipnja 2022. - 09:12

Uklapa li se kinesko pismo u novu reformu zdravstva koju već neko vrijeme najavljuje resorni ministar Vili Beroš (HDZ)?

Sudeći prema fotografiji koju je objavio Jure Zubčić, županijski vijećnik i predsjednik SDP-a Zadarske županije, izgledno je da će svi oni koje zanima kada mogu doći na red za magnetnu rezonanciju, gastroskopiju ili kardiološki pregled morati znati - mandarinski.

Nakon što je pokušao pregledati liste čekanja na službenoj internetskoj stranici Opće bolnice Zadar, Zubčić je imao što i za vidjeti. Gotovo sav tekst je, osim imena ambulanti, bio napisan kineskim pismom. Naravno da se radi o grešci, ali da vijećnik Zubčić to nije primijetio, pitanje je koliko bi se još pacijenti mučili s dešifriranjem dalekoistočnog pisma.

Naime, tek nakon što je vijećnik na svojim društvenim mrežama podijelio ovu softversku grešku, reagirali su iz Opće bolnice Zadar.

- Dogodila se neka greška te smo trenutno onemogućili pacijentima provjeru listi čekanja. Tijekom dana bi se sve trebalo popraviti jer informatička služba radi na uklanjanju kvara - kazao nam je dr. Željko Čulina, ravnatelj medicinske ustanove.

image
Jure Zubčić/Facebook

A kada su u pitanju liste čekanja u zadarskoj bolnici zasigurno se najviše čeka na pregled kod dječjeg kardiologa, više od godinu dana. Razlog tomu je, ustvrdio je ravnatelj Čulina, nedostatak liječnika, jer to trenutno radi samo jedan doktor.

No, istaknuo je kako je nedavno jedna liječnica otišla na subspecijalizaciju iz dječje kardiologije koja traje dvije godine.

Kada su u pitanju ostali pregledi, liste čekanja duže su i na magnetnoj rezonanciji i CT-u gdje se, prema Čulininim riječima, pregled može dobiti i pet mjeseci nakon upisivanja.

- I tu imamo problema s nedostatkom liječnika, jer je jedan doktor nedavno dao otkaz, jedan je otišao u mirovinu, jedna je liječnica na rodiljnom dopustu, onda netko ode na bolovanje i odmah se stvaraju duže liste.

U bolnicu bi trebala stići još tri radiologa, a naša je intencija da se na takvu vrstu pregleda čeka dva mjeseca - istaknuo je ravnatelj dodajući kako se smanjuju i liste čekanja manjih operativnih zahvata na kirurgiji koje su nastale za vrijeme pandemije koronavirusa.

Prvi čovjek zadarske bolnice napomenuo je kako se svi hitni zahvati odmah odrađuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 07:06