StoryEditor
Obalanapokon

Otrgnuta zaboravu nakon 40 godina propadanja: vrbovačku kulu iz 16. stoljeća spašavaju prijatelji baštine

Piše Mirko Crnčević
14. studenog 2019. - 08:27
Mirko Crncevic

Društvo prijatelja kulturne baštine iz Vrboske pokrenulo je još 2005. godine program sanacije i obnove kamene kule Kaštilac na uzvisini poluotoka Zaglav, za koju je prethodno Rješenjem Ministarstva kulture utvrđeno da ima svojstvo kulturnog dobra te je kao takvo upisano u Registar kulturnih dobara RH.

A bila je to nasušna potreba jer je u zadnjih 40-ak godina dobrano propala od zuba vremena i devastirana više nego u nekoliko stoljeća prije. Dakle, bila je zapuštena i konstruktivno ugrožena, a od lokalne samouprave i državnih institucija zaboravljena.

Arhitektonski snimak

Uglavnom mještani, ali i brojni turisti, zbog nebrige za jedno tako vrijedno kulturno dobro vrlo često su reagirali. I bili su u pravu jer su gornji dijelovi kule potpuno propali, a veliki dio zida s južne strane porušen. Mort kojim je građeno ziđe od pločastog kamena je velikim dijelom dotrajao, a iz fuga je raslo divlje raslinje. Daljnje propadanje kule je zbog djelovanja atmosferilija također ubrzano, pa je doista moglo doći do urušavanja građevine da nisu poduzeti neophodni zahvati konzervacije zidova.

- Samo arhitektonski snimak postojećeg stanja iz 2005. godine (tlocrt, fasade, presjeci) te arheološko i konzervatorsko istraživanje kule obavljeno 2013. platili smo više od 25 tisuća kuna, a jedino nam je Ministarstvo kulture iz “Programa financiranja zaštite kulturnih dobara u 2016.” odobrilo 27 tisuća kuna. Riječ je o vrlo zahtjevnim radovima jer se do kule dolazi neuređenom pješačkom stazom, a izveo ih je splitski “Studio-Studio” d.o.o., točnije restauratorica Lena Buzolić i njezin kooperant Ivica Stipičić, pod nadzorom konzervatora - kazao je Gabro Keršić, predsjednik Društva.

Kula je kružnog tlocrta promjera 3.30 metara, a najviše sačuvane visine oko 5 metara. Pretpostavlja se da je sagrađena u drugoj polovici 16. stoljeća, kada se započinje s intenzivnim utvrđivanjem naselja na sjevernoj obali otoka Hvara. Utvrđivanje je izazvano napadom turske mornarice pod vodstvom Uluč Ali-paše 1571. godine. Dakle, ona je kao promatračnica na strateški važnom položaju zajedno s crkvom-tvrđavom u Vrboskoj i tadašnjom fortificiranom crkvom sv. Fabijana i Sebastijana u Jelsi činila jedinstveni obrambeni sustav spomenutog područja.

Angažiranje na projektima

A da bi se ovoj povijesnoj građevini u potpunosti vratio stari sjaj, potrebno je još urediti prilaz, očistiti okoliš i osigurati njezinu vidljivost, što bi moglo stajati dodatnih 15-ak tisuća kuna. Inače, Društvo prijatelja kulturne baštine se, osim organizacije “Kulturnih ljeta” sve do 2000. godine, i do sada angažiralo na nekoliko vrlo važnih projekata u svome mjestu, osobito onih koji se tiču zaštite sakralne baštine, ali isto tako na obnovi Ruževića mosta te podizanju spomenika dr. fra Luki Rajmundu Kupareu, OP (1914. - 1996.), u što je utrošeno ukupno oko pola milijuna kuna. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 20:11