StoryEditorOCM
ObalaNIŠTA OD KULTURNOG CENTRA

Otkriće izvrsno očuvanih ostataka luksuzne vile u Saloni prvi će put zaustaviti bagere u Solinu, dojučerašnja oporba stopira važan HDZ-ov projekt kako bi se sačuvala baština

22. veljače 2022. - 11:40
Arheološko nalazište u centru Solina na kojemu su pronađeni mozaici iz vremena rimske SaloneVladimir Dugandžić/Cropix

Prošlo je skoro mjesec i pol dana otkad je solinsko Gradsko vijeće, nakon neizglasavanja proračuna za 2022. godinu, koje je predložio gradonačelnik Dalibor Ninčević, donijelo odluku o privremenom financiranju za prvo tromjesečje ove godine.

Nakon toga je uslijedila gradonačelnikova obustava primjene te odluke i izrada odluke o nužnim rashodima i izdacima, a u međuvremenu su gradonačelnik, kao i vladajuća većina (Nezavisna lista mladih, Bolji Solin, Most, SDP i nezavisni Tihomir Bečko) uputili pitanja nadležnim ministarstvima o zakonskom uporištu donesenih odluka.

Odluka ministarstva

– Konačni prijedlog odluke o nužnim rashodima i izdacima za koju nije potrebna suglasnost Gradskog vijeća, gradonačelnik je donio 18. siječnja 2022. kojom se osigurava redovna isplata plaća, ostvarenih prava građana, ugovorenih obveza te sredstva za redovno financiranje udruga koje djeluju u oblasti sporta, kulture i socijalnih potreba.

Ovom odlukom osigurane su također i omogućene sve isplate ugovorenih obveza i ostvarenih prava građana koje su nepromišljenom i neodgovornom odlukom Gradskog vijeća jedno vrijeme bile blokirane – tvrdi gradonačelnik Dalibor Ninčević na naš upit o aktualnoj situaciji, te nam ističe kako je njegovu odluku Ministarstvo financija ocijenilo osnovanom.

– Dakle, 28. siječnja ove godine potpredsjednik Vlade i ministar financija potpisao je odluku kojom se ocjenjuje osnovanom odluka o obustavi od primjene općeg akta o privremenom financiranju Grada za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine koju je donio gradonačelnik, a kojom je obustavljena od primjene odluka o privremenom financiranju Grada za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2022. koju je donijelo Gradsko vijeće na 8. sjednici, održanoj 30. prosinca 2021. – navode nam iz Grada, dodajući kako je potvrdu odluke Ministarstvo financija po službenoj dužnosti uputilo Visokom upravnom sudu na daljnje postupanje, a gradonačelnik na naše pitanje o budućim potezima vezanim za proračun navodi kako će o svojim daljnjim koracima pravovremeno izvijestiti javnost.

Bolji uvid u proračun

S druge strane, u ime vladajuće većine predsjednik Gradskog vijeća Ivan Andabak (NLM) tvrdi kako su odluke očekivane jer je gradonačelnik, kaže, mogao odmah na temelju zakona isplatiti nužne izdatke i kako to uopće nije bilo dovedeno u pitanje.

– Dobili smo i mi određena rješenja ministarstava koja su po nama bila očekivana. Ministarstvo financija je navelo kako je naša odluka o privremenom financiranju neusklađena, a to smo već u nekoliko navrata objasnili zašto je došlo do toga, među razlozima je bila i nedorečenost samog članka zakona koji se od 1. siječnja i mijenjao, a govori o tome koji se rashodi za izradu odluke uzimaju u obzir.

Također, treba napomenuti kako smo dobili rješenje od Ministarstva pravosuđa i uprave u kojem se navodi da mi taj dokument, odnosno odluku o privremenom financiranju možemo u bilo kojem trenutku mijenjati, odnosno donositi izmjene kako smo i namjeravali. Naime, to je i sama država radila, postoje presude Upravnog suda koje su dopustile takve izmjene.

Tako da je na nama sada da taj dokument još razradimo i uskladimo – ističe Andabak, a o daljnjim koracima kaže kako još uvijek pokušavaju pronaći model komunikacije s gradonačelnikom.

– Uputili smo mu još jedan e-mail, cijelo vrijeme pokušavamo iznaći neko rješenje u kojem će se uvažiti naši amandmani, odnosno da prijedlozi budu uključeni u sami proračun.

Također, tražimo proračun na većoj razini obrazloženja stavki, dakle, bolji uvid u taj dokument, a isto tako i izvršenje naših amandmana, jer što nam vrijedi da se donesu, ako se ne budu izvršavali – kazuje Andabak.

Uglavnom, bez obzira kada će se proračun u roku do 31. ožujka ponovno naći na vijećničkim klupama, ističe kako namjeravaju uskoro sazvati sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se, među ostalim, naći i točka vezana za budući kulturni centar, čiju je gradnju kod pošte u centru Solina najavljivao Grad, a na čijoj su lokaciji nedavno pronađeni važni antički mozaici.

Grad je najavljivao njegovu gradnju uz pomoć EU fondova, a centar bi, kako se navodilo, bila svojevrsna ekstenzija djelatnosti postojeće Javne ustanove u kulturi "Zvonimir".

Ravnatelj 'Zvonimira'

– Na sjednici namjeravamo raspravljati o gradnji spomenutog kulturnog centra, ići će se u smjeru zahtijevanja izmjena ili u smjeru gašenja tog projekta jer nam je lokalitet prevažan da bi se na njemu izgradilo nešto pošto-poto – smatra Andabak, inače po struci magistar povijesti i etnologije.

Što se tiče Javne ustanove u kulturi "Zvonimir", potvrdio nam je kako i dalje ostaje isti prijedlog, koji je već spominjao, da se za v.d. ravnatelja ustanove imenuje Mario Matijević, koji je inače djelatnik ove ustanove.

Za vršitelja dužnosti inače može biti izabrana osoba najduže do godinu dana, kazuje Andabak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 03:02