StoryEditorOCM
ObalaMILIJUNI NA STOLU

Ogorčena bitka za kultno turističko naselje kod Splita: ključni adut drži Pripuzov odvjetnik, uvezan i Turudićev rođak!

Piše Jadranka Matić
17. veljače 2024. - 07:56

Tvrtka "Plac projekt" vlasnik je hotelskog naselja "Resnik" u Kaštel Štafiliću, s više od 100 tisuća četvornih metara najvećeg na širem splitskom području, stoji zabilježeno u zemljišnim knjigama.

U tom dijelu, dakle, nema promjena. Promjena, međutim, ima u suvlasničkoj strukturi spomenute kompanije, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Josip Vuletić, direktor "Sova ugostiteljstva" iz Zagreba. Od prosinca prošle godine ta je tvrtka jedini osnivač "Plac projekta", a to više nisu, kako piše u sudskom registru, poduzetnik Ante Vulić Agan iz Zakučca kod Omiša ni Mirko Prka iz Splita. Uz to Vulić više nije ni ovlašten za zastupanje tvrtke.

Što se tiče "Sova ugostiteljstva", osnovao ga je Vuletić prije 16 godina i jedini mu je vlasnik, a ima širok dijapazon poslovanja, od ugostiteljstva i turizma, preko poslovanja nekretninama, do računalne i srodne djelatnosti.

image
Tom Dubravec/Cropix

Sudeći po ovim informacijama "Resnik" nije kupio Petar Pripuz, kako se to "zavrtilo" u javnosti, a Vuletić je prokomentirao riječima da mu nije jasno zašto je u javnost plasirano baš Pripuzovo ime.

Prema našim saznanjima moguće je da se raspolagalo informacijom da je zagrebačku tvrtku "Projekt Gredice" kojoj je ovoga trenutka jedini vlasnik i direktor Vuletić, svojedobno vodio Ivan Pripuz, sin Petra Pripuza. Kad je Pripuz mlađi u studenome 2021. prestao biti čelnikom "Projekta Gredice", s istim datum direktorom je postao Vuletić, pa je možda otuda došlo do neprecizne poveznice.

No vratimo se na Štafilić, jer u svakom slučaju tu promjenama nije kraj budući da su nastavljene u turističkom kompleksu i nisu mogle proći nezapaženo.

- U isto vrijeme otkazan je ugovor o iznajmljivanju naselja tvrtki "Oaza Sunca", što znači da više nije bilo osnova za ostanak njihove čuvarske službe koju su činili zaposlenici te tvrtke. Jednostavno, ako nema "Oaze Sunca" u "Resniku", nema ni njezinih zaposlenika, a mi smo umjesto čuvara angažirali zaštitarsku tvrtku – kazao je Vuletić, potvrđujući da "Resnik" zapravo ovoga trenutka nema zaposlenika.

O detaljima raskida ugovora iz 2017. o iznajmljivanju velike zone smještene nedaleko od zračne luke u Resniku na 10 godina s produženjem za još 10, novi vlasnik tvrtke nije želio govoriti, kao ni o neslužbenim informacijama o navodnoj isplati novca Vuliću "da mirno iziđe iz posjeda" ili "Oazi Sunca" zbog raskida ugovora, naglašavajući da je to, ipak, poslovna tajna.

Uglavnom, u ugovoru kojeg je i u ime "Plac projekta" i "Oaze Sunca", u funkciji zakonskog zastupnika obiju tvrtki potpisao Ante Vulić Agan, poznat po višedesetljetnom poslovanju u sektoru kamenarstva, navodi se klauzula o mogućnosti sporazumnog raskida, kao i otkaza zbog nepridržavanja ugovorenih odredbi.

Riječ je o ukupnoj površini "Resnika" od 103.841 kvadrat i svim raspoloživim objektima. Dodajmo da je Vulić bio osnivač "Plac projekta", dok je osnivač "Oaze Sunca" Tomislav Vulić, također iz Zakučca.

image
Tom Dubravec/Cropix

Razvidno je to iz javno dostupne dokumentacije, baš kao što je razvidno da je iste, 2017. godine odbijen zahtjev "Plac projekta" da se "Oaza Sunca" upiše u zemljišne knjige kao zakupoprimac. Mjesečna najamnina iznosila je inače 87.500 kuna ili 11.620 eura.

Podsjetimo da je "Plac projekt" osnovan 2004. godine te da je bilo više suonivača, na kraju je ostao samo Ante Vulić Agan. Koju godinu kasnije Vulićeva je tvrtka turistički kompleks u Kaštel Štafiliću kupila od tvrtke "Hypo Alpe Adria Consultants" iz austrijskog Klagenfurta, koji je pak 2005. "Resnik" kupio od države (tadašnjeg Hrvatskog fonda za privatizaciju).

Obavljenom kupoprodajom se, međutim, ne gubi poveznica "Plac projekta" i Hypo banke koja je stajala iz svoje tvrtke-kćeri. Upravo obrnuto, ojačala je i to najjačom sponom, kreditnim zaduženjem, a ogleda se u založnom pravu u iznosu od 8,9 milijuna eura (uvećanom za ugovorenu kamatu) "Hypo Alpe-Adria-Bank International" na nekretnini tvrtke "Plac projekt" od 12. svibnja 2008. godine.

I ne samo tom, jer nepuna tri tjedna kasnije (30. svibnja 2008.), temeljem osiguranja novčane tražbine sada od 4,6 milijuna eura ta financijska kuća upisuje još jednu hipoteku na nekretnine "Plac projekta".

Pregled javno dostupne dokumentacije pokazuje nadalje da se nakon razdoblja, nazovimo ga mirovanja, zadnjih nekoliko godina odvijao niz aktivnosti, među kojima po učestalosti odskače ustupanje navedenih založnih prava.

U svibnju 2017., naime, Hypo banka je svoje založno pravo ustupila tvrtki "B2 Portfolio" iz Zagreba. Radi se o tvrtki specijaliziranoj za otkup dospjelih (bankovnih) tražbina. I to nije sve, "B2 Portfolio" je u prosincu 2022. svoje založno pravo ustupio tvrtki "Rašica projekt" iz Dubrovnika.

image
Tom Dubravec/Cropix

Zadržimo se na "Rašica projektu", registriranom za ugostiteljstvo i turizam, kojeg je prema aktualnim podacima osnovao Davor Galetović. Povijesni izvadak iz sudskog registra, međutim, pokazuje da su 2009. godine tvrtku uz Galetovića osnovali: Miro Vrlja, bratić novoizabranoga glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, tvrtka "Euro Daus" iz Splita i Karlo Martinović iz Mostara (BiH).

U međuvremenu su funkcije prestale svima, osim Galetoviću koji nije nepoznat široj javnosti, jer je u medijima spominjan kao odvjetnik Petra Pripuza, a nije tajna ni da je s Petrom Pripuzom u Zagrebu bio suosnivač tvrtke "Tutus trgovina", ugašene 2013. godine.

Riječ je bilo o firmi za građevinarstvo, a među više suosnivača zapaža se i već spominjani Miro Vrlja. Dodajmo tomu da je portal Dubrovnikpress prije pet godina pisao da se Galetović vodi kao vlasnik "Rašica projekta" za kojeg se "u dubrovačkim političkim krugovima nagađa da ga Galetović zapravo vodi umjesto Petra Pripuza".

To je dakako drugi mogući povod spominjanja Petra Pripuza u ovoj priči, koja postaje sve zanimljivija, opet zbog aktivnosti, onih što su se oko "Resnika" odvijale unazad dvije godine.

Kako smo doznali iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora, "B2 Portfolio" je u jednom trenutku proveo pozivni natječaj za nekolicinu zainteresiranih investitora. Oni su se i odazvali, te se s njima i razgovaralo o atraktivnoj kaštelanskoj lokaciji i od njih je bilo zatraženo dostavljanje ponuda.

image
Tom Dubravec/Cropix

Budući da su sastanci održavani pojedinačno, čini se da ni pozvani nisu znali tko im je bio konkurencija, pa nije isključeno da je poziv možda dobio i Petar Pripuz.

Općoj zanimljivosti pridonosi i iznimno važna činjenica da je cijela velika parcela koju čini kompleks "Resnik" - kulturno dobro. Rješenje o tome donijelo je Ministarstvo kulture još 2008., a potom i ga i dopunilo 2017. godine.

Lokacija je dodatno zaštićena izrazito oštrim i preciznim odredbama kaštelanskoga Generalnog urbanističkog plana o namjeni zemljišta, no unatoč tomu bilo je nastojanja da se u obuhvatu "Resnika" proširi zona turističke namjene T1. Propitivanja zainteresiranih investitora ili njihovih izaslanika, a kako doznajemo i zahtjeva za promjenama na nadležnim mjestima, bilo je i u vrijeme pozivnog natječaja koji je organizirao "B2 Portfolio".

Sve zbog činjenice da je omjer propisane namjene velike parcele otprilike ovakav: trećina čini turistička zona, trećinu sportsko-rekreacijski tereni, a trećinu arheološki park. Prema nama dostupnim informacijama, nastojanja su bila – neuspješna.

Ako kompleks "Resnik" ovoga trenutka i nije prodan, uskoro će biti, jer će se njegove nekretnine naći na bubnju. Često spominjani "B2 Portfolio" je, naime, temeljem spomenutih hipoteka, na Općinskom sudu u Splitu pokrenuo postupak ovrhe protiv "Plac projekta", a rješenje o ovrsi je određeno 2021. godine.

U međuvremenu je radi utvrđenja tržišne vrijednosti nekretnina angažiran sudski vještak građevinske struke i procjenitelj koji je sastavio nalaz i mišljenje, te ga u rujnu 2022. dostavio sudu. Ovrhovoditelj - "B2 Portfolio" je, međutim, prigovorio nalazu i mišljenju vještaka stoga je radi razjašnjenja za početak ožujka određeno ročište.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ako vještak otkloni prigovore, na tom ročištu će sud utvrditi tržišnu vrijednost nekretnina i zaključak o prodaji, te zahtjev za prodaju uputiti Financijskoj agenciji radi prodaje na elektroničkoj javnoj dražbi. S obzirom na to da je "B2 Portfolio", kako smo rekli, u međuvremenu svoje potraživanje ustupio "Rašici projektu" daljnji postupak vodit će ta dubrovačka tvrtka.

I dok se još ne zna cijena kojom će početi dražba, zna se kolika su potraživanja "Rašica projekta" na dan 15. studenoga 2022. godine, i da su golema, ukupno 36,53 milijuna eura.

Nastala su iz jedne kreditne partije u iznosu od 16 milijuna eura s osnova glavnice, redovnih i zateznih kamata te dodatnog troška. A tu je i druga kreditna partija od nešto više od 20 milijuna eura izračunanih po istom osnovu kao i prva.

A kad smo već kod sudovanja, svakako treba istaknuti da se vodi i spor u kojem "Plac projekt" tuži "B2 Portfolio" radi brisanja navedenih založnih prava. Spor, o kojemu u zemljišnoknjižnom izvatku stoji zabilježba iz prosinca 2019. godine, vodi se na Trgovačkom sudu u Splitu.

Amerikanci otišli, a da nikad nisu ni došli


Preuzimanjem Hypo grupe, američki investicijski fond "Advent" i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) postali su novi vlasnici hotela "Resnik". Objava ove vijesti u Slobodnoj Dalmaciji 2016. godine izazvala je zbunjenost budući da nije bilo pisane potvrde obavljanja transakcije. Čak je službeno glasilo "Kaštela info" u ožujku iste godine objavilo da "Promjene nisu zabilježene ni u Sudskom registru, gdje se kao osnivač i vlasnik još uvijek vodi ‘Plac projekt‘, koji je bez ‘Resnika‘ ostao u trenutku kad je Hypo banka aktivirala svoje založno pravo" i konstatiralo "Ostaje za vidjeti hoće li novi vlasnici zadržati objekte u Kaštelima ili će ih ponuditi na prodaju". Sada znamo kako su se stvari dalje odvijale.

Šest desetljeća tradicije i (samo) dvije zvjezdice


Turističko naselje "Resnik" otvoreno 1963. godine, nalazi se neposredno uz more, ima svoju plažu u duljini oko 1000 metara. Kompleks se sastoji od središnjeg objekta (hotel "Resnik") s recepcijom i restoranom, šest paviljona s 229 soba i čak 199 bungalova. Smještajni objekti kategorizirani su s dvije zvjezdice. Cijeli kompleks opremljen je sportskim terenima.

Brojna arheološka ograničenja


Prema kaštelanskom GUP-u arheološki lokalitet Resnik sastoji se od kopnenog i podmorskog dijela i ima zonu A i zonu B zaštite. Na kopnenom dijelu se nalazi jezgra antičkoga grada Siculi. Na području A zone uvjetuju se mjere cjelovite zaštite i očuvanja arheološkog lokaliteta, a to znači da se na ovom području ne dopušta gradnja novih objekata ni adaptacija i sanacija postojećih, kao ni izgradnja nove ili obnova postojeće infrastrukture. Što više, u cilju prezentacije ostataka antičkog grada predviđa se uklanjanje postojećih građevina. Sve buduće gradnje unutar ovog područja mogu biti samo u službi prezentacije lokaliteta. Unutar ove zone može se u postojećim gabaritima zadržati tzv. ex kuća Svilan, kao i najzapadnija od četiri postojeće kuće – paviljona, ali uz uvjet prenamjene tih dviju građevina u funkciju prezentacije i promocije arheološkog lokaliteta (arheološki park, muzej, galerija, centar za podvodnu arheologiju i slično.

Zona B predstavlja područje djelomične zaštite povijesnih struktura. Ona obuhvaća zapadni dio lokaliteta koji se proteže od zapadnog ruba antičkog grada do granice arheološkog lokaliteta Resnik, a uključuje potok Resnik i močvaru uz njega. Na istočnom dijelu lokaliteta može se prestrukturirati postojeće turističko ugostiteljske-kapacitete, uz uvjet prethodnih arheoloških istraživanja. Unutar ove zone može se planirati i novogradnja turističko-ugostiteljske namjene, ali isključivo temeljem prethodno izrađenog konzervatorskog elaborata, ovjerenog kod nadležne konzervatorske službe.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:54