StoryEditor
Obalaplaninari u šoku

Neviđeno divljaštvo na Kozjaku: vandali provalili u planinarske objekte, porazbijali inventar, vanjsku rasvjetu, čak su i stabla čupali... Pogledaje fotografije

Piše Merien Ilić
12. travnja 2021. - 08:43
Devastirani planinarski objekti

Tužni prizori zatekli su planinare koji su ovog vikenda posjetili planinarsko sklonište „Orlovo gnijezdo“ i planinarsku kuću „Pod Koludrom“. Objekte su zatekli posve uništene, divljački, bezdušno devastirane, s inventarom koji je pobacan na sve strane.

HPD Ante Bedalov koji upravlja tim objektima poslao je poruku javnosti preko Facebooka:

- Teško je opisati što osjećate kad zateknete takav rušilački pohod, toliki bijes prema objektu koji služi za opće dobro.

Razbiveni su prozori, vrata, stol i banzi su bačeni niz liticu, stakla i smeća ima na sve strane...

image
Devastirani planinarski objekti
image
Devastirani planinarski objekti

Dva stara stabla sa strane skloništa su nasilno iscijepana, a služila su planinarima, ljubiteljima prirode i izletnicima za hladovinu.

Dokle ide ljudska zloća???

Osim „Orlovog gnijezda“, zatekli smo dosta oštećenja i na planinarskoj kući „Pod Koludrom“.

Tamo je razbijena vanjska rasvjeta. Betonskim blokovima udaralo se po vratima podruma gdje je katanac razbijen. Slomljeni su nasadi ružmarina ispred kuće, poklopac gustirne je bačen, vanjska stolica i kanta bačene su u gaj....

Planinari HPD-a „Ante Bedalov“ tijekom travnja i svibnja planiraju radne akcije obnove skloništa i kuće.

Jer ne znamo rušiti.

Jer znamo samo graditi, surađivati i pomagati jedni druge.

Jer volimo prirodu, ljude i cijenimo ljudski rad.

Starije, ali i naše planinarske generacije obvezuju nas da popravimo uništene objekte - napisali su kaštelanski planinari koji će ovaj slučaj prijaviti policiji i medijima s ciljem da se odgovorne pojedince pronađe i kazni.

image
Devastirani planinarski objekti
image
Devastirani planinarski objekti
image
Devastirani planinarski objekti

Pozvali su kolege planinare i sve ljude dobre volje, kao i institucije da im pomognu u renoviranju uništenih objekata, a među prvima su im se javili planinari iz HPD "Malačka" - Donja Kaštela i HPD Kozjak - Kaštel Sućurac.

- Ne treba trošit riječi i energiju na počinitelje ovoga jer za ovo nema opravdanja. Dragi Bedalovci tu smo za vas kad krene obnova - poručili su potonji.

Ekipa iz Via Adriatice, projekta koji uključuje popularnu dugopružnu stazu poslala je svu svoju podršku.

- Ova dva divna objekta nalaze se i na našoj Stazi i nama su strateški važni za hodače. Orlovo gnijezdo je i objekt od velike emocionalne važnosti, podignut željom i rukama dvojice ljudi, na najljepšoj mogućoj litici. Nezamisliva je ovo šteta i apeliramo na sve dobrovoljce da pruže ruku pomoći. Iz jubavi i dišpeta, izgraditi ćemo ih nanovo - napisali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2021 20:50