StoryEditorOCM
ObalaZAVRŠNI PREGLED

Nema više odgađanja, doznajemo kada se za sav promet otvara obnovljeni stari Čiovski most; položio je i najteži ispit, pogledajte kako je izgledalo kada su teški kamioni prešli preko njega

Piše Jadranka Matić
28. lipnja 2022. - 14:53

Sada je definitivno, nove odgode nema. Obnovljeni stari Čiovski most bit će sutra poslijepodne otvoren i za promet automobila. Dva dana prije 1. srpnja kad ističe produljeni rok.

Zadnja provjera, ispitivanje opterećenja, obavljena je u utorak, što, primjećujemo pri dolasku, baš i nije izazvalo posebno zanimanje lokalnih stanovnika i njihovih gostiju. Kako je most za pješake otvoren od 10. lipnja navikli su, čini se, na prisutnost radnika i njihove opreme koju pri prelasku vješto zaobilaze.

Budući da se ispitivanje odvija bez zastoja, zaključujemo da ni pješaci ne smetaju radnicima splitske tvrtke "Spegra", ugovorenog izvođača radova. U sam postupak koji se provodi s kamionom na koji je ukrcan teret od 30 tona, uputio nas je Ljubo Pavić, inženjer gradilišta.

image
Paun Paunović/Cropix

Tako doznajemo da se u pripremi napravi računalni model sa probnim opterećenjem iz kojeg se dobiju dopuštena naprezanja i deformacije.

- Geodeti snime nulto stanje, onda se nanese teret od 30 tona, asimetrično na zapadnu pa na istočnu stranu, a nakon opterećenja se gleda je li progib unutar granica dopuštenog – kazao nam je Pavić, precizirajući da kamion s teretom stoji na šest točaka, na svakoj ostaje do 15 minuta te da se obavljaju dva mjerenja. Opis je naravno prilagođen našim potrebama osnovnog informiranja, bez laicima suvišnih tehničkih detalja.

Otvaranje mosta jest dva dana prije produženog roka, ali Trogirani i Čiovljani dobro znaju da je ugovoreni osmomjesečni rok istekao 21. svibnja.

Inženjer Pavić podsjeća da kod ovakvih sanacija nije sve vizualno dostupno pa se, nerijetko, stvarno stanje utvrdi tek kad se skinu određeni slojevi.

image
Paun Paunović/Cropix

- Kod mijenjanja na čeličnim rasponskim konsturkcijama, zamijenjene su kompletne pješačke staze te je utrošeno 30.000 kilograma čelika, umjesto planiranih 250 kilograma – navodi primjer, obrazlažući da se potreba za tim ukazala onog trenutka kad je ultrazvukom sagledano koliko je materijala korodiralo.

Veće promjene iziskivale su naravno i više vremena.

Iz Hrvatskih cesta, kojima je Vlada dodijelila zadatak obnove dugo zapuštanog i previše opterećivanog mosta, također naglašavaju da u fazi izrade projektne dokumentacije svi elementi mosta nisu bili dostupni za vizualni pregled, što se naročito odnosi na čeličnu pokretnu rasponsku konstrukciju.

image
Paun Paunović/Cropix

A kad je o pokretnoj konstrukciji riječ valja podsjetiti da zadnjih desetljeća uopće nije bila u funkciji, a neće biti ni od danas, nego nakon sezone. Razloge nam je naveo Mislav Vučković iz "Hrvatskih cesta" (HC).

- S obzirom na turističku sezonu dio aktivnosti koje se odnose na funkcionalna ispitivanja ugrađene strojarske i elektro opreme za podizanje pomičnog dijela mosta obavit će se početkom listopada ove godine i u tom periodu i službeno će uslijediti primopredaja mosta između "Hrvatskih cesta" i Županijske uprave za ceste (ŽUC) u čijoj će nadležnosti ponovno biti – kazao nam je Vučković, te dodao da će poslije sezone biti organizirana i obuka radnika "Županijskih cesta Split" vezano za potrebne poslove redovnog održavanja mosta kao i za postupak otvaranja mosta za koji će se izraditi poseban protokol.

Ukupna duljina mosta zajedno s prilazima je cca 102 metara, najvećeg središnjeg čeličnog raspona (na pokretnom dijelu) 25 metara te dva armiranobetonska svoda svijetlih raspona 11,10 m te armiranobetonskih kesona i prilaza/upornjaka. Obnovljeni most će poput novog imati i dekorativnu rasvjetu, trebao bi povezivati Trogir i Čiovo narednih 50-ak godina.

image
Paun Paunović/Cropix

- Pod uvjetom kvalitetnog održavanja – naglašava Vučković, upozoravajući da maksimalna opterećenost vozila koja će ga koristiti ostaje pet tona.

Financijska vrijednost projekta obnove mosta u trenutku potpisivanja ugovora sa "Spegrom" bila je oko 25 milijuna kuna. Stvarna količina i vrijednost svih izvedenih radova utvrdit će se, međutim, po završetku i obračunom svih izvedenih radova putem građevinske knjige, kazali su nam u HC-u.

- Zahvalio bih građanima Trogira na razumijevanju i strpljenju, i onda kad smo radili vikende i kad smo radili noćne smjene. Ovo je bio jako složen posao sanacije. Uložili smo maksimalne napore i završili ovo prije 1. srpnja, iako smo s obzirom na dodane radove imali pravo na ugovorno produženje rokova – kazuje Berislav Borovina, vlasnik "Spegre".

– Čekali smo godinu dana uvođenje u posao sklopljen po starim cijenama. Imali smo problem i sa splitskom brodogradilištem koji sam naslutio pa smo umjesto s njim radili s tvrtkom "Radež" iz Blata, a onda se tijekom sanacije središnje konstrukcije otkrilo da je u puno lošijem stanju nego što su bile procjene.

Nepredviđene okolnosti su utjecale na datum završetka radova – prisjeća se naš sugovornik osvrčući se i na poremećaj na tržištu na kojemu su ipak uspjeli na vrijeme osigurati i dovući opremu poput plovne dizalice.

image
Paun Paunović/Cropix

Razumijem javnost i što za Trogir znači turistička sezona, znam da im se ponekad činilo da na mostu radi malo ljudi, ali nisu se svi radovi ni odvijali na mostu, a dio poslova mogao se raditi tek kad je čelična konstrukcija ponovno vraćena – naglašava Borovina dodajući da se u ovom poslu traži specifično znanje iz više područja: građevinskog, strojarskog, hidraulike i elektrike.

- Ponosan sam na ono što smo napravili. Mostu je produžen životni vijek i trebalo bi učiniti sve da bude oslobođen velikih tereta. Može ih se preusmjeriti na novi – predlaže vlasnik "Spegre" koja je ovih dana dobila priznanje za svoj rad na nekim drugim mostovima.

Hrvatsku će, naime, ovu godinu na međunarodnoj Graditeljskoj nagradi CEMEX predstavljati četiri projekta. Među ostalima obnova i rekonstrukcija Donjeg i Gornjeg mosta u Ninu, nacionalni pobjednik u kategoriji Infrastrukturne građevine, a obavila ju je upravo "Spegra".

Što na obavljeni zahtjevni posao kažu Trogirani, pitali smo gradonačelnika Antu Bilića.

- Evo, napokon zadovoljni od kad je pušten za pješake, a nakon deset mjeseci nužno je da se pusti u promet i za vozila – odgovara poteštat koji nije propustio priliku podsjetiti na suradnju s Hrvatskim cestama i oko privremene regulacije prometa u tom razdoblju.

- Na naše traženje uveden je prijevoz brodom koji je Grad financirao s 50 posto iznosa, a Hrvatske ceste drugu polovicu iznosa, što nije bilo zamišljeno u početku, a pokazalo se dobrim. Htio bih zahvaliti HC-u što je bio pouzdan partner kao i uvijek – konstatira Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 12:50