StoryEditorOCM
ObalaRUZINA JAČA OD ROKOVA

Kasni obnova najopterećenije prometne točke na korak do Splita, radovi će potrajati gotovo mjesec i pol duže od planiranih, a motorizirani turisti već stižu...

Piše Jadranka Matić
12. svibnja 2022. - 08:47

Trogirani i Čiovljani, ponajprije oni koji se već mjesecima s rive na rivu prevoze brodom, pozorno prate radove na rekonstrukciji staroga Čiovskog mosta.

Stoga su i zapazili da nisu u fazi koja bi jamčila otvorenje u najavljenom osmomjesečnom roku, a to će reći - 21. svibnja. Svoju sumnju u ugovorni rok priopćenjem su javno iznijeli članovi građanske platorme Zajedno za Trogir koji imaju i svojeg vijećnika u lokalnom parlamentu.

Da će radovi uistinu kasniti potvrdili su nam iz Hrvatskih cesta (HC), investitora projekta vrijednog više od 25 milijuna kuna. Za izvođača radova javnim natječajem izabrana je splitska tvrtka "Spegra".

- Kao što smo i najavili prilikom montaže rasponskog sklopa, ugovorni rok bit će produžen. Važno je za napomenuti da će se most za funkcioniranje pješačkog prometa osposobiti do 10. lipnja, a u punu prometnu funkciju biti će stavljen do 1. srpnja – najavljuju iz HC-a.

image
Ante Čizmić/Cropix

Valja dodati da je prijevozniku koji osigurava u uvodu spomenutu privremenu brodsku liniju između trogirske i čiovske rive ugovor produžen također do 1. srpnja.

Podsjećajući da sanacija starog i nekada pokretnog mosta na cesti koja je nakon izgradnje novog Čiovskog mosta s razine državne prometnice "spuštena" na županijsku, pripada u red tehnički vrlo zahtjevnih i složenih projekata u smislu projektiranja i izvođenja, iz državne tvrtke naglašavaju da u "fazi izrade projektne dokumentacije svi elementi mosta nisu bili dostupni za vizualni pregled, što se naročito odnosi na čeličnu pokretnu rasponsku konstrukciju".

Kako bi se utvrdio stvarni obim potrebnih radova na sanaciji čeličnih rasponskih sklopova, bilo je potrebno nakon demontaže i pjeskarenja konstrukcije u pogonu tvrtke "Radež" iz Blata na Korčuli, obaviti detaljna mjerenja debljine elemenata strukture mosta.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Mjerenje debljine elemenata izvedeno je primjenom ultrazvučne metode ispitivanja koja se temelji na tri stotine mjernih točaka po pojedinoj rasponskoj konstrukciji. Nakon dobivenih rezultata usvojen je kriterij sanacije po kojem je izvršena zamjena elemenata strukture mosta na kojem su vrijeme i korodivni procesi doveli do smanjenja debljine čeličnog lima za više od 10 posto u odnosu na izvorni.

Budući da je utvrđeno stvarno stanje mosta bilo lošije od projektno predviđenog, to je izravno utjecalo i na prvotno predviđeni rok sanacije objekta – obrazlažu razloge u Hrvatskim cestama, te na naš upit odgovaraju da će se stvarna količina i vrijednost svih izvedenih radova utvrditi po završetku i obračunom svih izvedenih radova putem građevinske knjige.

Podsjetimo, riječ je o rekonstrukciji mosta izvorno izgrađenog još 1866. godine na mjestu prijašnjeg drvenog, a temeljito obnovljenog i moderniziranog u razdoblju od 1959. do 1961., ali potom i neredovito održavanog.

Budući da je desetljećima bio jedina veza Čiova s kopnom, bio je i iznimno opterećen prometom, posebice teškim vozilima, tako da je 1993. godine konačno rekonstruiran. Ispostavilo se, međutim, da mu je nužna temeljita obnova koja se sada i provodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 17:29