StoryEditorOCM
Obalapokrenuo biznis

Nakon dva desetljeća u Tajlandu i Australiji vratio se u Dalmaciju: ‘Pilao‘ sam moju Panarat dok napokon nije popustila

29. kolovoza 2023. - 20:37
Rajko Isović sa suprugom Panarat (prva zdesna), zaposlenicama ‘Pana Thaija’ i sinom Josipom  Dijana Turić

Ako prošetate makarskom Kalalargom, zasigurno ćete ispred ulaza u tek otvoreni objekt brze prehrane “Pana Thai”, naići na veliki red gladnih turista, ali i domaćih koji obožavaju tajlandsku kuhinju.

Ovakva vrsta hrane nije ništa neuobičajena za hrvatske gradove, međutim zanimljiv je životni put vlasnika zalogajnice, Makaranina Rajka Isovića koji se nakon 18 godina boravka u Tajlandu i Australiji, vratio doma u Makarsku sa suprugom, Tajlanđankom Panarat i sinom Josipom koji najesen kreće u 1. razred.

Rijetko pozitivna priča u kojoj se ne spominje bijeg iz malih mjesta, već dugo željeni povratak na djedovinu, baš je Rajkova priča. Naime, Rajko je u Makarskoj živio do srednjoškolskih dana pa je u Splitu završio školu za farmaceutskog tehničara nakon koje je upisao studij medicine, ali kada je došao do pola puta, prekinuo je školovanje i odlučio putovati svijetom.

Nesuđeni liječnik

Tako je Rajko kao nesuđeni liječnik, pet godina kao konobar radio na kruzerima u Americi, što je obožavao, a kasnije je završio u Australiji gdje je prilikom završavanja škole za hotelskog menadžera i upoznao suprugu Panarat koja je na školovanje za kuhara u Australiju stigla iz Bangkoka, pa je završio i kuharsku školu i ponovno školu za laboranta i farmaceutskog tehničara jer mu diplomu iz Hrvatske nisu priznali.

U Australiji je radio kao laboratorijski tehničar i agent za prodaju nekretnina, konobar i dostavljač, a sa suprugom je potom kupio kuću. Supruga Panarat je radila kao menadžerica u hotelu, a nakon toga je otvorila tajlandski restoran. Kada su se savršeno uhodali, Rajko je poželio vratiti se u Makarsku i tako se i zbilo – sve su prodali, i kuće i restoran i preselili se u grad podno Biokova.

U međuvremenu su stalno odlazili u Tajland gdje mu je bilo lijepo živjeti. Kako kazuje, život u Australiji mu se nimalo nije svidio, a Tajland mu je puno draži i tamo bi i mogao živjeti, ali samo ne u Bangkoku, već na nekom selu gdje je mirniji život. Obožava ruralni način života pa je u Tajlandu u blizini rijeke Kwai imao čak i plantažu manga, koju je prodao čim se pojavila pandemija koronavirusa.

– Od samog početka mojih putovanja, san mi je bio vratiti se u Makarsku i nikada nisam planirao negdje ostati, a ne vratiti se doma.

image

Panarat Isović (u sredini) sa zaposlenicama u zalogajnici ‘Pana Thai‘

Ivo Ravlić/Cropix

I u Australiji i Tajlandu, srce me uvijek vuklo prema Makarskoj, i svakog dana sam ‘’pilao” suprugu da se vratimo u Makarsku, a povratak mi je posebno bio važan zbog sina jer želim da odraste u mom rodnom gradu koji je, za razliku od velikih svjetskih gradova gdje je sve naopako, siguran za dijete, i sve je blizu.

Sin se već sada navečer igra s ekipom po Kalalargi i na Kačićevu trgu i to je neprocjenjivo. S obzirom na to da se Makarska preizgradila, ljeti mi je postala jako stresna baš zbog gužve u prometu jer svakog dana moram dostaviti hranu i piće za naš objekt.

Osim toga, nema mi većeg gušta nego pješačiti po Biokovu i uživati u svom miru, moru, kužinavanju i prirodi, vremenu provedenom s obitelji i životinjama.

Ovdje je baš idila o kakvoj sam sanjao na svojim putovanjima, mada sam planirao kupiti kuću na osami na Braču, ali supruzi se takav život baš nije sviđao jer je ona poduzetna i navikla je raditi u restoranu – kazao je Rajko, dodavši da mu nije bilo u planu baviti se ugostiteljstvom u Makarskoj, ali supruga Panarat jednostavno je navikla raditi i velika joj je želja bila imati svoj mali restoran s tajlandskim jelima.

Supruga kao feniks

Kako kazuje, Panarat je najupornija osoba koju je upoznao i koja se nikada ne predaje, a iz pepela se uzdiže kao feniks.

– Ma ona ne odustaje nikada. Može se sve srušiti i nestati, ali ona ide dalje i to je nevjerojatan duh, posebno kod Azijata, svi moji novčani uspjesi u Australiji vezani su baš za suprugu, koja uvijek nađe rješenje svakog problema i ima smisao za investiranje – ističe Rajko, dodavši da im je najveći problem u Kalalargi bio unajmiti poslovni prostor jer su ih odbili gotovo svi najmodavci koji nikako nisu bili za ugostiteljski objekt, već isključivo za frizerski salon ili suvenirnicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:21