StoryEditorOCM
Obalapaljevina filmskog seta

Nakon Bobanovog priznanja o ‘insceniranju požara‘ u Saloni splitska policija provjerava slučaj, no za paljenje ‘vražje‘ kulise nastupila je zastara

Piše Vladimir Urukalo
2. svibnja 2021. - 16:04
Župan Boban i ministrica Nikolina Brnjac u Solinu, gdje je župan i ispričao što se događalo sa snimanjem filma Duje Klarić/CROPIXDuje Klaric/Cropix

Splitska policija potvrdila je u nedjelju da u svojim evidencijama imaju zabilježen požar koji je izbio početkom prosinca 2005. u Saloni, a za koji se prije dva dana župan Blaženko Boban javno hvalio ministrici turizma Nikolini Brnjac da ga je inscenirao.

To je, kako je kazao svojoj gošći, napravio kako bi tadašnjeg ministra kulture Božu Biškupića uvjerio da povuče odobrenje koje je ministarstvo dalo produkcijskoj kući "20th Century Fox" za snimanje nekih scena horor filma "Omen 666" na tim lokacijama. Nakon negodovanja crkvenih vlasti te izbijanja požara na, kako su mediji tada izvještavali, drvenoj i gipsanoj konstrukciji duljine oko 60 metara, američki filmaši odustali su od snimanja.

- Obavještavamo vas da je 9./10. prosinca 2005. godine u Solinu, Put stare Salone, u arheološkom nalazištu Manastirine evidentiran požar. Policijski službenici su na mjestu požara obavili očevid, a s obzirom na to da se požar sam ugasio, nije bilo potrebe za djelovanjem vatrogasne službe. Što se tiče u javnosti iznesenih navoda u vezi požara, Policijska uprava splitsko-dalmatinska obavit će provjere te o utvrđenom izvijestiti javnost - izvijestili su iz policije.

Doznali smo i da je tada, nakon provedene kriminalističke obrade, nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu bila podnesena kaznena prijava protiv nepoznate osobe za kazneno djelo uništenja i oštećenje tuđe stvari.

Nismo uspjeli doznati je li policiji tada bila prijavljena šteta i u kojem iznosu, no režiser John Moore ispričao je nekoliko mjeseci kasnije za "The Irish Times" kako je premještanje seta produkciju stajalo pola milijuna dolara i uzrokovalo nekoliko mjeseci zastoja u snimanju.

Kazna je bila do jedne godine

Prema tada važećem Kaznenom zakonu, donesenom 1997. godine, za onoga tko "ošteti, izobliči, uništi ili učini neuporabljivom tuđu stvar koja služi za vjerske svrhe, kulturno dobro, posebno zaštićeni objekt prirode, umjetnički predmet, stvar od znanstvenog ili tehničkog značenja... kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine".

Prema tadašnjem KZ-u, relativna zastara kaznenog progona po odredbama nastupala je nakon proteka određenog vremena od počinjenja kaznenog djela, pod pretpostavkom da nije došlo prekida zastare niti do obustave zastare.

Apsolutna, pak, zastara po tom zakonu nastupala je kad od počinjenja djela protekne dvostruko onoliko vremena koliko je određeno za relativnu zastaru, bez obzira na prekid i obustavu tijeka relativne zastare.

Lako je, dakle, zaključiti da zbog zastare koja je odavno nastupila nema nikakve bojazni od kaznenog progona za onoga tko je stvarno zapalio, kako su tada mediji pisali, drvenu i gipsanu konstrukciju duljine oko 60 metara, koja je bila postavljena uz odobrenje Ministarstva kulture.

Što se tiče župana Bobana, s obzirom na njegovu priču ministrici, tada ga se moglo eventualno kazneno teretiti za poticanje nekoga na gore navedeno kazneno djelo, a članak 37. tadašnjeg KZ-a je predviđao da će onaj "tko drugoga s namjerom potakne na počinjenje kaznenog djela kaznit će se kao da ga je sam počinio". No, i to je djelo otišlo u zastaru koja se računa od dana počinjenja djela.

- Narod se diga na noge jer je vidija scenarij filma, a to je bija film "Omen 666", Demien, sotona mala i tako dalje, i tako dalje... Da najgore bude, treba je iz Dujmova groba onaj mali, evo ona (suradnica - op.a.) će me korigirati, izać s crnon rukom, mali đava. I mi to čujemo, i ja govorin Biškupiću, a on onakav je, je li, veli šta ti je, triba para, šta Bobane zafrkaješ, triba para... Oni su to plaćali u suvom zlatu, Amerikanci... Međutin, nismo se mogli nikako dogovoriti i ja napravin drugi scenarij. Nije me tija primiti i ja se diga u četiri ure i otiša gori u Zagreb i čekan ga u 7 ujutro ispred ureda, je l', ne može me mimoići. Doša ja gori, a ode javljan ekipi da ću in poslati signal na mobitel kad san kod njega i da me oni kao zovu i kažu da je zapaljena Salona. To san ja inscenira... I tako ja s njim (Biškupićen) pričam, nikako ga nagovoriti, a onda zvoni telefon. Kažem ja: "Ministre zapalilo se izgleda sve..."... I oni su se pokupili i ošli ća, nisu snimali, nisu ništa. Eto... - ispričao je ponosno župan Boban, a za Slobodnu Dalmaciju je u subotu ponovio da je to bio istiniti događaj koji je ispričao u šaljivom tonu.

Iz Ministarstva bez komentara

Kazao je i da je informaciju da će se snimati scena gdje lik sotone izlazi iz groba sv. Dujma saznao od "naših revoltiranih građana koji su u jednom trenutku pokušali zapaliti takvu scenografiju".

- Tada sam odlučio kao čelni čovjek grada Solina intervenirati kod tadašnjeg ministra kulture gospodina Bože Biškupića te izraziti svoje protivljenje i u konačnici spriječiti takav pokušaj oskvrnuća groba sv. Dujma, smatrajući da bi se takvim scenama zasigurno grubo povrijedili osjećaji svih vjernika... Smatram da sam ispravno postupio te i dalje stojim pri tom stavu - pojasnio je župan Boban za Slobodnu Dalmaciju.

Kontaktirali smo u nedjelju i Ministarstvo turizma kako bismo dobili komentar ministrice Brnjac, no glasnogovornica Ivana Crnić nam je poručila da se obratimo županu Bobanu s obzirom na to da "ni ministrica ni Ministarstvo nisu upoznati s detaljima ni s kontekstom navedenog događaja te ga stoga nismo u mogućnosti komentirati".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 10:53