StoryEditorOCM
ObalaEKO VRTIĆ

Najmlađi iz Dječjeg vrtića ‘Vrtuljak‘ postali pravi vrtlari: sadili su raštiku, a za sve koriste vlastiti kompost

Piše dalmacija sd
26. veljače 2024. - 14:14

Djeca iz dječjeg vrtića "Vrtuljak" iz Podstrane svojim primjerom su nam pokazala da ima nade za zdravlje naših potomaka. U sklopu projekta Eko vrtić djeca su pokazala predanost i entuzijazam prema očuvanju zdravlja kroz različite ‘zelene‘ aktivnosti. Nedavni događaj gostovanja stručnjaka za sadnju i presađivanje biljaka izazvao je posebno uzbuđenje među malim vrtlarima.

Tom prilikom djeca su se upoznala s procesom sadnje od sjemena do ploda te su se susreli s različitim vrstama povrća i biljaka od kojih neke vide prvi put kao korabicu i tamjan. Unatoč tome što "Ribice" već uživaju u plodovima svojeg dvorišta, posebno su se radovali sadnji raštike, biljke koju će pažljivo njegovati zajedno sa svojim odgojiteljicama Ksenijom Kovačić i Antoniom Donkov.

image
DV "Vrtuljak"

- Ono čime se posebno ponose jest činjenica da će za gnojidbu koristiti vlastiti kompost, koji sami brižno proizvode od ostataka hrane. Svjesni su da se kroz ovakve aktivnosti potiče ne samo bolji rast biljaka, već se i čuva okoliš te smanjuje količina otpada. Ovaj vrtić je otprije poznat po regionalnim i nacionalnim projektima, a ovim se projektom na najbolji mogući način širi svijest o važnosti usvajanja zdravih navika, ali i o očuvanju Podstranjske baštine, tradicije i navika. Nadamo se da će njihov primjer inspirirati mnoge druge vrtiće i škole te potaknuti još veći angažman u promicanju ekološke osviještenosti i očuvanja prirode - poručili su iz DV "Vrtuljak". 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 08:49