StoryEditorOCM
ObalaAKCIJA U MAKARSKOJ

Nadstrešnice veće od 20 kvadrata morali ukloniti samo restorani i kafići do hotela ‘Dalmacija‘, ‘vašar‘ ostao netaknut

29. veljače 2024. - 19:55

Restorani i kafići na makarskoj plaži, ali samo oni na potezu do hotela ‘‘Dalmacija‘‘ morali su ukloniti nadstrešnice sa štekata zbog naredbe koja im je stigla od gradske tvrtke ‘‘Makarska obala‘‘ kao koncesionara koji mora uskladiti stanje na terenu sa Odlukom o davanju koncesije i Ugovorom o koncesiji.

U prosincu prošle godine, ‘‘Makarska obala‘‘ je vlasnicima ugostiteljskih objekata na plaži poslala dopis u kojem se poziva na usklađivanje Ugovora o potkoncesiji s Nalazom i mišljenjem Povjerenstva za praćenje izvršavanja odluka i ugovora o koncesiji Županije splitsko-dalmatinske.

Tako je ugostiteljima pojašnjeno da su nalazom i mišljenjem Povjerenstva utvrđene nepravilnosti u gospodarenju pomorskim dobrom na predjelu između hotela "Park" i "Dalmacije", ne spominjući ‘‘vašar‘‘ na objektima od hotela ‘‘Dalmacija‘‘ do ‘‘Biokovke‘‘ i dalje, te da moraju uskladiti štekate s Ugovorom o koncesiji i Odlukom o davanju koncesije, a moraju se očitovati i o betoniranom dijelu ugostiteljske terase za koju koncesionar ‘‘Makarska obala‘‘ nema suglasnost Županije kao davatelja koncesije.

‘Dobit ćete račun‘

- Dio ugostiteljskih štekata je sa fiksnom nadstrešnicom, a uvidom na terenu je utvrđeno da ugostitelji koriste pomorsko dobro na način koji nije predviđen Ugovorom o potkoncesiji pa Vas molimo da u roku od 30 dana uklonite sve nepravilnosti koje se odnose na područje kojim upravljate te da svoje poslovanje uskladite s ugovorom - navedeno je u dopisu ‘‘Makarske obale‘‘.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Iz te tvrtke napominju da im je Županija ostavila 30 dana za usklađivanje s ugovorom o koncesiji uz prijetnju oduzimanja koncesije te da ako sami ne uklone nepravilnosti, uklonit će ih oni kao koncesionar te će im ispostaviti račun, a tada neće biti moguće sklapanje Ugovora o potkoncesiji.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Kako nam je pojasnila Matea Dorčić, pročelnica Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet, Povjerenstvo za praćenje i izvršavanje odluka i ugovora o koncesijama na području županije temeljem odredbi članka 7. Uredbe o postupku davanje koncesije na pomorskom dobru, 3. srpnja 2023. postupalo je na području Makarske, gdje je obavilo nadzor nad četiri koncesije u svrhu gospodarskog korištenja plaže - predio između hotela ‘‘Meteor‘‘ i ‘‘Park‘‘, hotela ‘‘Park‘‘ i ‘‘Dalmacija‘‘, od poluotoka Sveti Petar do hotela ‘‘Meteor‘‘ i predio ispred hotela ‘‘Osejava‘‘.

image

Županijska pročelnica Matea Dorčić

Tom Dubravec/Cropix

- Sukladno važećim propisima, odredbama Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, propisano je što se sve smije graditi bez za to potrebnog akta za građenje, odnosno akta za uporabu.

U međuvremenu je donesen novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama koji posebno navodi kako će se Uredbom Vlade dodatno urediti gradnja građevina i izvođenje zahvata u prostoru koji se prema propisima kojima se uređuje građenje, ne smatraju građenjem na pomorskom dobru.

Uredbom o vrstama djelatnosti i visini minimalne naknade za dodjelu dozvola na pomorskom dobru kojom se regulira davanje dozvola na pomorskom dobru, propisano je kako nadstrešnica može biti površine do 20 m2.

Dakle, jasno je kako za ovakvu gradnju na pomorskom dobru treba suglasnost davatelja koncesije te za to valjanu lokacijsku i građevinsku dozvolu, te uporabnu dozvolu.

Obzirom kako u ovim slučajevima koncesionar isto nema, jasno je kako su zahvati provedeni bez pravne osnove - kazala nam je Dorčić, dodavši da Upravni odjel ni Povjerenstvo nemaju inspekcijske ovlasti, a na njima je inzistirati koncesionaru usklađivanje stanja na terenu s Odlukom o davanju koncesije i Ugovorom o koncesiji.

Međutim, na ovakvu naredbu ‘‘Makarske obale‘‘ Gradu Makarskoj je prigovor uložila splitska odvjetnica Anamarija Ljubičić Kuzmanić koja zastupa sedmero vlasnika restorana i kafića na plaži. On je navela kako je cilj iznalaženje rješenja situacija zajedničkom suradnjom. Međutim, kako nam je kazala, Grad je ignorirao njezin dopis.

Skrivanje iza Županije

- Moje stranke imale su najbolju namjeru u suradnji s Gradom Makarskom, s kojim su godinama ranije surađivali, pronaći zajedničko rješenje nastale situacije pozivom na odredbu čl. 212. Zakona o pomorskom dobru. Grad se tijekom cijelog ovog postupka zapravo "skriva" iza Županije tvrdeći da oni sami ‘‘potkoncesionare ne bi dirali‘‘, ali da im Županija nalaže da ih uklone - kazuje Ljubičić Kuzmanić.

Međutim, kako naglašava splitska odvjetnica, prava istina je, s kojom je upoznat i Grad, da je sukladno čl. 212. Zakona Grad imao mogućnost zadržati nadstrešnice potkoncesionara u prostoru pod uvjetom da su vidljive na Digitalnoj ortofotokarti (DOF-u) do svibnja 2011. što je slučaj sa nadstrešnicama njezinih stranaka.

- Zakonom je propisana mogućnost zadržavanja građevina u prostoru ukoliko su vidljive na DOF-u 5/2011 što je slučaj sa predmetnim ugostiteljskim terasama i nadstrešnicama nad istim pa je citirana zakonska odredba primjenjiva baš u ovoj situaciji.

Ovo rješenje situacije je bilo moguće da je Grad preuzeo obvezu da će u sljedeće 4 godine od dana stupanja na snagu Zakona o pomorskom dobru, donijeti odnosno uskladiti svoj Prostorni plan u kojem bi te građevine bile predviđene - kazuje nam splitska odvjetnica, dodavši da su člankon 14. Zakona, jedinice lokalne samouprave dužne prilikom izrade planova uređenja prostora, ugraditi detalje uređenja pomorskog dobra.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Da je dakle Grad Makarska sukladno Zakonu donio odluku da će prilikom usklađenja Prostornog plana u sljedeće 4 godine od dana stupanja Zakona na snagu, predvidjeti na predmetnim lokacijama ugostiteljske terase s nadstrešnicama, moglo se ishoditi rješenje o zadržavanju tih nadstrešnica u prostoru sukladno stavku čl. 212. Zakona te u tom slučaju potkoncesionari ne bi trebali uklanjati nadstrešnice.

Ostali bez odgovora

- Potkocesionari su pozivom na citirane zakonske odredbe ovo rješenje i predložili Gradu te tvrtki ‘‘Makarska obala‘‘, ali kod njih nije bilo ni najmanje volje niti razmotriti navedeno pa čak nisu htjeli niti zatražiti mišljenje Ministarstva ili Županije o predloženom rješenju, nego su svu odgovornost prebacili na Županiju.

Štoviše, na dopis koji su potkoncesionari uputili na Grad Makarsku, dakle ljudi koji svake godine znatna sredstva uplaćuju gradskoj tvrtki ‘‘Makarska obala‘‘, nitko iz Grada nije niti odgovorio - kazala je Ljubičić Kuzmanić, napomenuvši da su se ugostitelji htjeli prilagoditi izgledu nadstrešnica kakve je Grad predvidio, ali do danas uopće ne znaju kakve nadstrešnice mogu postaviti na štekatima svojih objekata.

- Moje stranke postavljaju i pitanje zbog čega se naloženo provodi samo do hotela ‘‘Dalmacija‘‘, a dalje ne? Ne bi li pravila trebala biti ista za sve - dodaje splitska odvjetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:38