StoryEditorOCM
Obalasvi na vruju!

Na najluđi festival na obali stižu i Seve, Amira, Edo... Očekuje se i nastup osebujnog Bračanina, a za sve istraumatizirane naći se se i psihijatar

Piše Dalmacija SD
7. lipnja 2022. - 15:19

Na drugom prosvjednom Festivalu bespravne gradnje i devastacije prirode, u sklopu manifestacije Melodije betoniranog Jadrana, među dvadesetak glazbenika ovoga srpnja nastupit će i zvučna imena poput  Severine, Amire Medunjanin, Ede Maajke i Žana Jakopača.

- Severina, jedna od najtiražnijih regionalnih glazbenica, pjevačica čije pjesme često ruše rekorde domaće glazbe, oživjet će beton u uvali Vruja svojim hitovima 2. srpnja. 

Angažirani reper i hip-hoper Edo Maajka prosvjednicima na Festival također donosi svoje ponajbolje uratke prepune kritičkih osvrta na društvo u kakvom živimo, dok će se kraljica sevdalinke Amira Medunjanin pobrinuti da protrnemo kad ona zapjeva neke od najljepših tradicijskih pjesama u mitskoj uvali, iznad mora i podno Biokova. 

Žan Jakopač, frontmen nekadašnjeg Šo!Mazgoona prosvjednike će obradovati uspješnicama tog otočnog benda, te ponekim novim, još neobjavljenim pjesmama na kojima radi.

I to je samo dio vrhunskih muzičara koji stižu na Festival bespravne gradnje i devastacije prirode. Događanje počinje u 15, a završava do 20 sati. Prosvjednici su pozvani da dođu plovilima, brodicama, kaićima, svim mogućim sredstvima koja plutaju.

image
Ante Čizmić/Cropix

Instrumentalnu pratnju glazbenika na Melodijama betoniranog Jadrana čini Vruja Bend. 

Matko Gaće na bubnjevima, Ivan Srzić na bas gitari, Petra Šošić na klavijaturama, Joško Klarić back vokal i matrice, a na gitarama Stipan Popović i Jakov Puharić.  

Dozu kvalitetnog jazza u Vruju donosi sastav Ma Bossa, a tu je i pop-rock bend iz Splita i Piska Rokolomotiva. Bit će tu još ponešto gostiju iznenađenja, najavljuju organizatori.

U glazbenom dijelu programa nastupit će i brački performer Puko, punim imenom Ivica Jakšić Čokrić Puko. Za Puka kažu da je "bolski i hrvatski, pjesnik, kroničar Bola, klesar, kipar, konceptualist, libertin, slikar...". Ne znamo što će pjevati jer ni organizatorima nije htio otkriti, tako da će to biti pravo iznenađenje.

U programu performansa, prosvjednike očekuje Ritualno prizivanje bagera vođeno šamanom i podjela amajlija koje, ako se pravilno nose, ubrzavaju rad državnih institucija. Bit će tu i Psihijatar na Vruji: besplatna psihijatrijska pomoć za sve koji su imali kontakta s državnim službama. Više o ovim aktivnostima posjetitelji mogu pronaći na Facebook stranici Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode.

A zašto zapravo doći? I koji je razlog ovogodišnjeg prosvjeda uz kupanje i sunčanje? 

Organizatori pojašnjavaju:

- Iako je nedavno podignuta optužnica protiv Stipe Latkovića, investitora bespravne gradnje u uvali Vruja, kojom se tereti njega i njegovu tvrtku Point Split, kao i odgovorne osobe unutar tvrtke, razloga za prosvjed itekako ima.

Bespravni objekti izgrađeni bez iti jednog papira na državnoj zemlji i dalje stoje netaknuti, iako je ispisano na tone naloga za njihovo rušenje. Prosvjedom tražimo da se sve što je bespravno konačno sruši. Ne zanima nas tko će platiti koliku kaznu ili tko će ići u zatvor ili tko neće, zanima nas da Vruja bude baš onakva kakva je bila, a to se može napraviti jedino ako se provede ono što je već ispisano na papiru i pečatirano - da dođe bager i ukloni sve ilegalne objekte, za koje su država i šira javnost od prošlog prosvjeda do današnjeg barem uspjeli ustanoviti da postoje i da su bespravni, na državnoj zemlji.

Vruja nije jedini razlog zašto ove godine prosvjedujemo. Mještani Dugog Rata imaju puno veći problem. Oni udišu opasne ostatke stare tvornice ferolegura, za koje neki kažu da su potencijalno kancerogeni. Država se obvezala da će ih sanirati, ali je baš sada, u svibnju, ministarstvo Davora Filipovića u rebalansu proračuna odbilo dati sredstva za sanaciju čime su mještani Dugog Rata ponovno ostavljeni da udišu taj otpad za kojeg nije sigurno što se sve tu zapravo krije. 

Tražimo hitnu sanaciju tvornice, sanaciju koja je trebala biti obavljena prije puno godina, ali državne institucije nisu bile u stanju ni to obaviti, kao što nisu bile u stanju ni ukloniti bespravne objekte u Vruji.

image
Duje Klarić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 14:57