StoryEditorOCM
ObalaUGLEDNA PSIHOLOGINJA

Mirjana Nazor o incidentu u trogirskoj školi: ‘Neki roditelji jednostavno podržavaju anarhično ponašanje svoje djece‘

Piše Petar Čikeš
27. ožujka 2024. - 17:40

Povodom incidenta u osnovnoj školi u Trogiru kada je došlo do napada na profesora od strane roditelja jednog od učenika sedmih razreda, kontaktirali smo dr. Mirjanu Nazor, psihologinju i sveučilišnu profesoricu u mirovini. Zgrožena najnovijim slučajem nasilja u obrazovnoj ustanovi kazala nam je:

– Meni se čini da smo izgubili orijentaciju što su prava a što su obveze djece. Valjda postoji školski pravilnik o tome kako se trebaju ponašati učenici, kako nastavnici, a kako roditelji nastavnika.

Dr. Nazor naglašava kako se ne smije generalizirati. Među tolikim roditeljima hrvatskih đaka, nažalost, do pozornosti dolaze oni čiji postupci nisu za pohvalu.

– Čak su do mene došle informacije da neki roditelji dolaze s odvjetnicima u školu jer smatraju da su njihovoj djeci narušena ova ili ona prava. Jednostavno se moramo suočiti s činjenicom da neki roditelji podržavaju anarhično i potpuno neprimjereno ponašanje svoje djece, ne shvaćajući da im time čine štetu.

Po profesorici Nazor dijalog svih strana bi trebao biti ideal u rješavanju problema koji nastaju u obrazovnim ustanovama.

– Potrebno je da roditelji razgovaraju s profesorima ili sa stručnom službom i da se u razgovoru svih strana dođe do prave istine i ispravnog rješenja konkretnog problema. Ako roditelji a priori odluče da je njihovo dijete u pravu, a škola automatski u krivu, onda je to vrlo zabrinjavajuće. 

Na izjavu ravnateljice trogirske škole kako bi nešto trebalo mijenjati po pitanju zaštite učenika i djelatnika u školi jer "u školu može doći svatko", naša sugovornica odgovara:

– Roditelj nije svatko, on bi trebao imati slobodan ulaz u školu, ali svakako ne u učionicu dok traje nastava kao u trogirskom slučaju. To treba biti protokolarno utvrđeno, kako se primaju roditelji učenika u školama, ali problem je što svi predmnijevamo da se radi o smirenim ljudima, ne može se predvidjeti agresija od strane roditelja.  

Sve škole bi trebale na roditeljskim sastancima predstaviti pravila ponašanja svim roditeljima i dati im do znanja koje će se sankcije primjenjivati ako ih učenici budu kršili. Tako bi se otklonila sumnja da se nešto radi zlonamjerno protiv djeteta – zaključila je profesorica Nazor. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:21