StoryEditorOCM
Obala‘GASTRO RIVIJERA‘

Makarski srednjoškolci od stručnjaka učili o poslu turističkih vodiča: ‘Ako ovo želite raditi, morate voljeti izazove‘

28. veljače 2023. - 21:29

Edukacije, ponude za stručnu praksu, turistički izlet, sve to i mnogo više doživjeli su učenici smjera turističko-hotelijerski komercijalist iz Srednje strukovne škole u Makarskoj. Sve te aktivnosti dio su projekta "Gastro Rivijera", u organizaciji makarskog Udruženja obrtnika, koji je bio usmjeren na poboljšanje kompetencija u turizmu.

Uz potporu lokalnih obrtnika i suradnju profesorice Marinele Bušelić, učenici su iz prve ruke doznali sve što ih zanima o radu turističkih agencija i obavljanju posla turističkog vodiča.

O organizaciji, prodaji i provođenju izleta u prirodi, učenici su mogli čuti na prvoj edukaciji od Petre Mravičić, voditeljice poslovnice turističke agencije pri obiteljskom obrtu "Tip-extreme".

Niz izleta organiziranih tijekom više od 20 godina poslovanja ovog obrta izazvalo je veliki interes kod učenika, čija su pitanja rezultirala otvorenim pozivom agencije za obavljanje stručne prakse.

Je li se tko izgubio?

Na drugoj edukaciji učenici su upoznali poznatoga turističkog vodiča Dragana Begića i vlasnika obrta za usluge "Jere" iz Tučepi. Je li se tko od turista ikad izgubio, koji je, po njegovu mišljenju, najljepši hrvatski otok pa do zamolbe da nešto kaže na švedskome, samo su neka od pitanja koja su učenici postavljali ovom poliglotu i djelatniku u turizmu s dugogodišnjim stažem.

– Ako želite raditi ovaj posao, trebali biste biti komunikativni, voljeti svoju zemlju, tradiciju i kulturu.

Osim toga, trebate voljeti izazove i govoriti najmanje jedan strani jezik – poručio je Begić učenicima.

Edukativni tjedan zaključen je izletom na Biokovo u aranžmanu obrta "Tip-extreme", a na kojem su učenici iz perspektive turista, ali i organizatora, mogli doznati sve o planiranju i organizaciji turističke ture na terenu.

U ležernoj atmosferi na poznatoj atrakciji Skywalk govorilo se o ekologiji i održivosti, učilo o flori i fauni, a za okrjepu su osigurani makarski rafioli i čaj od biokovskih trava.

Da je autohtono ono što uvijek treba isticati, uz zahvale edukatorima na uloženom trudu i prezentacijama, poručili su iz makarskog Udruženja obrtnika te dodali da su baš obrtnici kao mali, ali fleksibilni gospodarski subjekti, važni kreatori doživljaja destinacije, koji suvremeni gosti smatraju najvažnijim kriterijem na putovanju. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 16:06