StoryEditorOCM
Obalajoš jedna smjena

Makarska ponovno ostaje bez direktora TZ-a, smijenit će ga ministrica turizma. Paunović: ‘Dogodio se previd...‘

Piše Dijana Turić
31. siječnja 2024. - 16:37

Prije nepunih tjedan dana makarski gradonačelnik Zoran Paunović maškarama je predao ključeve Grada. Međutim, maškare nisu ništa krive što TZ Makarska ostaje bez drugog direktora u godinu i pol dana. Naime, nakon Paunovićevog dolaska na vlast i odlaska Hloverke Novak Srzić s mjesta direktorice TZ-a, skoro godinu dana tu je funkciju obnašao Paunović nakon čega je u fotelji, ali samo sedam mjeseci sjedio Vedran Validžić koji je otkaz dao nakon priča o mobbingu i pogoršanja zdravlja.

Potom na čelo TZ-a dolazi SDP-ov kadar Jadran Puharić, producent, glumac i redatelj, a koji se zadržao čak 11 mjeseci i koji će sada biti smijenjen odlukom Ministarstva turizma i sporta, ministrice Nikoline Brnjac (HDZ).

TZ Makarska dobila trećeg šefa u manje od tri godine: novi čelnik je mladi filmaš i brat utjecajne SDP-ovke

Naime, Puharić tek sada nakon 11 mjeseci rada nije dobio suglasnost Ministarstva turizma na izbor za ovu funkciju pa će TZ Makarska tražiti novu čelnu osobu. Kako javljaju iz Grada, Puharić je na tu funkciju izabran u ožujku 2023. godine. Komisija koja je provjeravala kvalifikacije prijavljenih kandidata ustanovila je kako svi udovoljavaju kriterijima natječaja, međutim, iz Ministarstva su naknadno utvrdili jedno odstupanje u odnosu na kriterije. Novi natječaj bit će raspisan u najkraćem mogućem roku kako bi se prije početka nadolazeće turističke sezone imenovao novi direktor Turističke zajednice.

image

Jadran Puharić

Ivo Ravlić/Cropix

- Slušamo i poštujemo smjernice Ministarstva te ćemo biti prvi u Hrvatskoj koji će novu vodeću osobu Turističke zajednice birati prema novom Zakonu o turizmu. Činjenica je da se dogodio previd od strane komisije jer životopis kandidata nije bio precizno raspisan, uslijed čega je došlo do krive procjene.

Treba spomenuti i da je ovo prvi put da se putem komisije birao direktor TZ-a. Vjerujem da nije bilo namjerne površnosti ni s jedne strane i da se sve radilo u dobroj volji. Iako gospodin Puharić ima sve potrebne kompetencije za obavljanje posla, iako je u manje od godinu dana napravio dobre stvari za makarski turizam i realizirao značajan dio programa, radi se o formalnom odstupanju od uvjeta, ali i to je dovoljno i to prihvaćamo. Žao mi je što ova odluka Ministarstva nije došla ranije kako bismo ranije i proveli novi natječaj, ali na to ne možemo utjecati - kazao je Paunović koji će po slovu zakona obnašati dužnost šefa TZ-a dok se ne raspiše novi natječaj.

Sporan Puharićev akademski stupanj 

Naime, prema propozicijama, da bi prijava kandidata bila valjana, potrebno je imati šest godina adekvatnog radnog iskustva s visokom stručnom spremom. U Puharićevom slučaju, u trenutku prijave imao je približno 4 i pol godine iskustva s visokom stručnom spremom, jer je u rujnu 2018. stekao zvanje magistra struke. Iako je zvanje prvostupnika stekao godinama ranije, kao i dovoljan broj godina iskustva, akademski stupanj nije odgovarao kriterijima natječaja. Kako tvrde iz Grada, novog direktora makarskog TZ-a dočekat će uredna blagajna i niz započetih projekata.

- Prije četiri godine dug TZ-a iznosio je 600.000 kuna, uz kredit od 380.000 kuna za operativno poslovanje. U međuvremenu su isplaćeni i dug i kredit, a na računu TZ-a sada je i mali višak koji će biti utrošen namjenski, na manifestacije, promidžbu i projekte koji se tiču održivosti makarskog turizma.Tko god bude izabran na ovu poziciju, u ruke će dobiti posložen i ekipiran ured te destinaciju kojom treba mudro upravljati jer je proteklih 10-20 godina priča išla u krivom smjeru. TZ i Grad moraju djelovati zajedno, u istom smjeru i s istim ciljem, a taj je da održimo kvalitetan život građana i turističke djelatnosti. Mi u Gradu na tome već radimo, novi Prostorni plan je najbolji primjer, a sada se TZ mora nadovezati svojom strategijom i planom upravljanja destinacijom - kazuje Paunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:18