StoryEditorOCM
ObalaJUNAK ERZURUMA

Makaranin Toni Vujčić za reprezentaciju gluhih osvojio olimpijsko zlato u šahu: ‘Krvavo sam se borio do samoga kraja!‘

Piše Dada Batinić
13. ožujka 2024. - 21:33

Hrvatska muška šahovska reprezentacija gluhih osvojila je prvo olimpijsko zlato u povijesti za našu zemlju u klasičnom šahu!

Velemajstor Zlatko Klarić, FIDE majstor Bogdan Božinović, međunarodni majstor Branko Vujaković te majstorski kandidati Toni Vujčić i kapetan reprezentacije Goran Cechi pobijedili su reprezentacije Kazahstana, Srbije, Poljske, Italije i Mađarske, a remizirali su s reprezentacijama Ukrajine i Njemačke.

Sudjelovalo 500 sportaša

Na 20. Zimskim olimpijskim igrama gluhih koje su se održavale u turskom gradu Erzurumu od 2.do 12. ožujka sudjelovalo je preko 500 sportaša iz 40 zemalja svijeta, a natjecali su se uz šah i u sljedećim sportovima; alpsko skijanje, curling, skijaško trčanje, snowboard i futsal.

Na Olimpijadi je sudjelovala i ženska curling reprezentacija pod vodstvom Grazi Ferrero, a u sastavu Marijana Božić, Emina Crnaić, Maja Sertić, Melanie Turković i Vanja Živković. Od ukupno osam reprezentacija, naše curling djevojke zauzele su peto mjesto s omjerom od tri pobjede i četiri poraza.

image

‘Želja mi se napokon ostvarila, olimpijsko zlato san je svakoga sportaša‘

Ivo Ravlić/Cropix

Makaranin Toni Vujčić nakon povratka u Zagreb nije krio zadovoljstvo:

- Olimpijsko zlato je san svakog sportaša i naravno da sam to želio i ja. Drago mi je da sam napokon uspio i da mi se želja ostvarila, ali nije bilo lako u protekla dva tjedna. Krvavo sam se borio do samoga kraja, skinuo sam i 3-4 kilograma, obično izgubim više, ali turska hrana mi je odgovarala.

Bogata sportska tradicija

Splitski sportski savez gluhih, čiji sam član, ima jako bogatu tradiciju olimpijskih igrača i osvajača zlata, a jako mi je drago da i Makarska ima svoju olimpijsku medalju jer Makarska je moj grad - rekao nam je Toni.

Toni je izrazio zahvalu i svim članovima ekipe, kao i vodstvu i osoblju Hrvatskog sportskog saveza gluhih bez čije potpore ništa od navedenog ne bi bilo moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 19:10