StoryEditor
ObalaKUPOVINA NA ‘NEVIĐENO‘

Makarani preko interneta naručuju sve, od tenisica do bicikli. Trgovcima je najgore, montiraju naručenu biciklu, a onda kupac odustane od narudžbe

Piše Dada Batinić
23. siječnja 2022. - 22:16

U današnje vrijeme je teško naći osobu mlađu od 60 godina koja nikad ništa nije kupila "na neviđeno", a pandemija korone je web prodaju dodatno pospješila. Koliko to šteti poslovanju trgovina i kako funkcionira web prodaja na lokalnoj, makarskoj  razini?
- Ljudi preko interneta naručuju razne artikle: od tenisica do bicikli - kaže nam Ante Džaja, zaposlenik Intersporta.

Preuzeti u 7 dana

- Kupcima je takav model poslovanja lakši, a nama teži. Potencijalni kupac nije obvezan uzeti naručenu robu, dostava se ne plaća i zna se dogoditi da sastavim biciklu koja se, najčešće zbog krive veličine, naposljetku ne proda. Web narudžbe moramo rješavati u roku od sat vremena pa svako malo netko od zaposlenika provjerava mailove.
Uvijek nešto iz naših poslovnica stiže u makarsku trgovinu, a i mi pakiramo te po narudžbi šaljemo robu dalje. Kupci koji se ne služe internetom, a žele naručiti nešto s web stranice Intersporta, mogu doći u našu trgovinu u trgovačkom centru SPOT gdje će im netko od djelatnika preko e-kioska naručiti željeni artikal. Mislim da jedini u Makarskoj nudimo tu vrstu usluge.
Kad naručeno stigne, kupac dobije obavijest o prispijeću pošiljke, a rok za preuzimanje narudžbe je 7 dana. U protivnom artikal stavljamo u prodaju ili vraćamo na skladište. S obzirom da je web trgovina važna i dominantna stavka našeg poslovanja, ponekad se dogodi da se ne možemo u potpunosti posvetiti potencijalnom kupcu koji je u trgovini, no zasad uspješno kombiniramo jedno s drugim.
Plaća je oko 6000 kuna, no režije i troškovi života stalno rastu, pa na kraju mjeseca opet gledam u svaku kunu. Imam obitelj, a i roditelji su mi tu i u godinama, pa ih ne mogu sve ostaviti da bih otišao u Irsku. No, i to je u redu. Mora netko ostati i u Makarskoj - iskren je Ante Džaja.

image
Paketi spremni za slanje
,


- Preko naše web stranice www.rodea.hr svatko može naručiti cipele s dostavom u našu poslovnicu, no dostava košta 30 kuna i plaća se karticom. Dok je ta usluga bila besplatna, od stotinu pari cipela, prodali bi jedva dva para, a većina naručitelja se nikad ne bi javila. Sad nemamo puno takvih narudžbi, a najveći broj kupaca čine osobe koji dođu u poslovnicu, isprobaju cipele i kupe na licu mjesta - kazala nam je Dijana Raumberger, radnica u Peku.

Proba bez obveze

- U našoj poslovnici se može preuzeti naručeni artikal s web stranice, no tek nakon što ste ga platili. Međutim, ako ste došli u našu trgovinu i tražite određeni model, a mi ga nemamo, naši djelatnici će provjeriti postoji li taj artikal u nekoj od naših trgovina u Hrvatskoj. Ako postoji, artikal će biti poslan u našu trgovinu gdje ga možete isprobati bez obveze - rekla nam je Mladena Bulatović, zaposlenica u Adidas trgovini.
- Malo je takvih narudžbi. Možda 4-5 pari obuće tjedno. Smatram da je to odlična stvar. Kupci su zadovoljni, a iako nemamo zadani rok otpreme narudžbe, trudimo se da to bude čim prije - rekla nam je Zorana, zaposlenica u Mass trgovini.
- Kroz prosinac sam svojim kupcima poslala preko 450 paketa naručene robe. Iako nudim povrat novca, prošle godine nisam imala nijedan takav slučaj. Radim prezentacije robe uživo, odnosno onlajn na fejsbuku, pa kupci i sami vide šta nudim - kaže nam Marijana Radić.
Kako ste se i kad odlučili za onlajn prodaju?
- Radila sam u Konzumu, a onda sam otišla na porodiljni. Vidjela sam da se neki artikli, poput torbi, jako brzo prodaju i zainteresirala sam se za online prodaju. Najprije sam radila za druge, a onda sam shvatila da poznajem tržište i da bih mogla to raditi i sama. Otvorila sam obrt "Marina pristupačna moda", a trenutno imam preko 15.000 pratitelja na facebooku. Moji stalni kupci mjesečno znaju uplatiti tisuću kuna te reći da ih obavijestim kad prijeđu limit.
Robu šaljem nakon uplate, a nedavno sam naručila 200 komada tajica za odrasle koje sam do ponoći već prodala. Kombiniram online prodaju i prodaju uživo pa sam utorkom na Zadvarju, a petkom i subotom na pijaci u Vrgorcu. Mnogo mojih kupaca je iz Petrinje i okolice, pa sam sa suprugom Perom organizirala humanitarnu pomoć stradalima u potresu. Nosili smo im odjeću, obuću, deke, higijenske potrepštine, namirnice i išli od kuće do kuće. Sviđa mi se ovaj posao mada je težak i stalno ste u pokretu, no od njega se može pristojno živjeti - ističe Marijana Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 10:06