StoryEditor
ObalaTURIZAM ILI MJERE

Lista ‘Srđ je grad‘ oštro protiv inicijative gradonačelnika Frankovića o povratku kruzera u Dubrovnik: Zdravlje je iznad financijske koristi

11. kolovoza 2020. - 15:40
Tonči Plazibat/HANZA MEDIA

Kandidacijska lista grupe birača "Srđ je Grad!“ poručila je u utorak kako ne odobrava pokušaj dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića da ugovori ponovna uplovljavanja kruzera u Grad, ističući kako "svaka odluka koja u pitanje dovodi zdravlje zajednice, ne može imati pokriće ni u kakvoj gospodarskoj inicijativi niti eventualnim financijskim rezultatima koje ta odluka može polučiti".

"Srđ je Grad“ ističe u svom priopćenju kako svaka odgovorna gradska uprava na Mediteranu izbjegava uplovljavanje kruzera, prije svega zbog negativnih učinaka na lokalnu zajednicu i razvoj turizma kakav priliči mogućnostima grada i raspoložive infrastrukture, ali isto tako i zbog dodatnih zdravstvenih rizika.

U listi "Srđ je Grad!" upozoravaju kako gradonačelnik Franković traži od epidemiologa Krunoslava Capaka iz nacionalnog stožera izmjene ili nekakav ekskluzivitet za Dubrovnik.

Ističu i kako medijski stručnjaci gradonačelnika Frankovića danima javnost "bombardiraju isječcima njegovih 'gigantskih' pokušaja u kojima, poput junaka Marvelovih stripova, nadljudskim naporima u isto vrijeme vodi Grad, glumi Turističku zajednicu, ide u Sabor jer mora, zbog nas, piše pisma britanskom premijeru i što sve ne".

"No sve to nema nikakve veze s realnošću i zamućuje logično i realno zaključivanje“, upozoravaju 'Srđevci', podsjećajući na dokument "EU Healthy Gateways’ COVID-19 guidance for cruise operators and ports“, sa smjernicama za kruzere i pristanišne luke u vrijeme epidemije COVID-19.

"One, između ostalog, utvrđuju da prije početka putovanja, kruzerske kompanije trebaju ugovoriti s lokalnim lučkim vlastima pristanišnih luka ('home portova' i drugih luka), postupke usluge liječenja i hitne pomoći (čak i zračnu evakuaciju), kao i pitanje karantene na kopnu, uredivši pitanje smještaja oboljelih, npr. u bolnicama, hotelima i sl. Premda se u ovom slučaju karantene preferiraju 'home portovi' i ostale pristanišne luke mogu ući u obzir“, navode iz liste "Srđ je Grad!“.

"Čak ako i ne ulazimo u analizu dugoročne isplativosti kruzerskog turizma koji utječe na naše zdravlja, na kvalitetu našeg življenja, na sprečavanje boljih alternativa, te zbog evidentne masovnosti, na potkopavanje lokalnih privatnih iznajmljivača, odnos rizika i isplativosti je negativan po nas“, zaključuju iz liste "Srđ je Grad!“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 04:00