StoryEditorOCM
ObalaGOSTI IH ZAOBIŠLI

Katastrofalan podbačaj sezone u dalmatinskom turističkom središtu, gostiju je značajno manje, općinari upiru u krivca

Piše Vedrana Stočić
24. listopada 2023. - 13:06

Prema podacima sustava eVisitor, na području Turističke zajednice Primošten (TZ) je od 1. siječnja do 20. listopada zabilježeno 77.696 dolazaka stranih gostiju ili osam posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok su ostvarena 523.742 inozemnih noćenja, što je čak 10 posto lošije nego u prvih 10 mjeseci 2022. godine.

Zbog inflacije i skupoće drastičan je pad i posjeta domaćih turista, jer su, prema eVisitoru, hrvatski državljani ostvarili 6015 dolazaka i 48.381 noćenja, što je u dolascima gotovo 27 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, a u noćenjima skoro 13 posto manje.

Od početka godine do 20. listopada, ukupno je zabilježen 83.711 turistički dolazak, inozemni i domaći, ili devet i pol posto manje nego lani, a noćenja je bilo 572.123, gotovo 11 posto manje. Ozbiljan je to minus koji u primoštenskom TZ-u, čiji je predsjednik ujedno i općinski načelnik Stipe Petrina, isključivo pripisuju "poslovnoj politici hotelske kuće ‘Primošten‘".

Hotel "Zora", jedini koji je u funkciji, mađarski vlasnici spomenute tvrtke otvorili su kasno i zatvorili rano, čime su, ističu u TZ-u, ozbiljno ugrozili posezonu i predsezonu, a i tijekom glavne turističke sezone radio je s polovicom kapaciteta.

image

Samo hotel ‘Zora‘ ovog je ljeta otvorio svoja vrata, i to kasno, barem kako ocjeljuju u Turističkoj zajednici

Nikša Stipaničev/Cropix

- Brojke govore sve. Najviše dolazaka turista ove je godine ostvareno u privatnom smještaju, i to 55,38 posto, u kampovima 28,12 posto, a hotelu samo 8,73 posto. U istom lanjskom razdoblju, domaćinstva u ukupnom prometu imala su 52,10 dolazaka, kampovi 22,40, a hotel 18,83 posto dolazaka.

Da je hotel radio normalno, premašili bismo lanjske brojke i bili bismo na razini rekordne 2019. godine. Primošten ima sve uvjete za uspješnu turističku priču, predivne i sređene plaže, razvedenu obalu, čisto more, dobru prometnu povezanost, ugodnu mediteransku klimu i prilikom izbora jadranskih destinacija sigurno je među prvima.

Kada podvučemo crtu i brojke usporedimo s prošlom godinom, pa i unatoč minusima, možemo biti zadovoljni sezonom. Kao turistička destinacija nismo zakazali, rad hotelske kuća je, nažalost, posebna priča - kaže Mia Pešić, TZ-ova direktorica.

U Primoštenu su ove godine najbrojniji bili Nijemci s 15,74 posto noćenja, Čeha je bilo 13,07 posto, slijede Poljaci s 12,32 posto i Slovenci s 9,67 posto.

- Autentičnim sadržajima prilagođenima obiteljskom turizmu nastojimo da turisti dožive cijelu destinaciju od gastronomskih užitaka do lokalnih običaja i kulturne baštine. Godinama kontinuirano radimo na raznovrsnosti turističke ponude i možemo se pohvaliti da smo bili i ostali atraktivna turistička destinacija. Iako aktualna turistička sezona još nije gotovam, pripreme za iduću već su počele - ističe Pešić.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:04