StoryEditor
Obalaprisjeo mu bakalar

Sprema se borbena ponoćka na Ruskamenu: mještani skinuli rampu s puta koji vodi prema Milavićevu hotelu, a omiški tajkun donio kamene blokove. Došla je i policija...

Piše Vinko Vuković
24. prosinca 2021. - 11:21

NOVO:

Badnjak na Ruskamenu protiče u vreloj atmosferi. Uskuhalo je taman u vrijeme objeda.

Na terenu su opet policajci, a ovaj put su ih zvali mještani koji su nakon najnovije akcije Josipa Milavića ostali bez mogućnosti da svojim automobilima prijeđu na drugu stranu ceste.

image
Mještani Ruskamena su makli rampu, ali ni Milavić nije sve to gledao mirno...
Privatna Snimka

Nakon što su, naime, mještani noćas uklonili Milavićevu rampu s puta koji smatraju javnim dobrom, omiški je poduzetnik danas prijepodne put, koji drži svojim, blokirao kamenim blokovima.

image
PRVATNA SNIMKA

Nekoliko mještana jutros se spornim putem spustilo do mora, do lučice i svojih kaića, da bi u povratku ostali blokirani. Pošli su na ribe, a sada su na suhom.

image
PRVATNA SNIMKA

- Tu smo, ne mičemo se, vidjet ćemo što će policija reći - kazuju nam.  

PRIJE:

Rampa na Ruskamenu je skinuta, skinuli su je mještani, uopće to ne taje, pozvana je i policija, pozvao ju je Josip Milavić, ni on to ne taji, a svi skupa tvrde da je put, s rampom ili bez nje, njihov.

Pisali smo u više navrata o putu na Ruskamenu te sada, zajedno s mještanima Ruskamena i omiškim poduzetnikom, čekamo sudski pravorijek. A neki su, očito, u tom čekanju nestrpljivi.

image
PRVATNA SNIMKA

- Ne ide nam u glavu zašto institucijama, pri čemu naglašavam da smo od prvoga dana legalisti, toliko treba da riješe ovaj jednostavan predmet - govori nam jedan mještanin.

Čin uklanjanja rampe, prema njegovim riječima, izraz je revolta. Sporost hrvatskoga pravosuđa neshvatljiva im je.

Zanimljivo, iste riječi koristi i Milavić. On je vlasnik hotela pored kojega prolazi sporni put. I maše papirima koji dokazuju da je put njegov. Ignorirajući papire kojima mašu mještani, a u kojima su, vele, nepobitni dokazi da je put od pamtivijeka njihov. Odnosno, svačiji, javni, gradski, omiški.

image
Vojko Bašić/ Cropix

Akcija je, kako saznajemo, pomno isplanirana užežin Badnjaka, a rampa je sklonjena na sigurno. O krađi, tvrde vinovnici kojih je bilo desetak, nema ni govora.

- I policiji smo rekli da ništa nismo ukrali nego da smo rampu tek uklonili s javne površine te je neoštećenu spremili kako bismo je predali vlasniku - objašnjavaju mještani predstavljajući se "poštenim nalaznicima rampe."

Milavić je bijesan. Prisjeo mu je bakalar. Boli ga, kaže, što se "ni kriv ni dužan" našao na meti pojedinaca s Ruskamena. Ne želi ni čuti da je riječ o svim mještanima Ruskamena.

Što se njega tiče, put mogu koristiti svi, ali se, naglašava, mora znati da mu je on vlasnik, odnosno hotel u vlasništvu njegove obiteljske tvrtke.

Mještani, okupljeni i na nedavnom prosvjedu, na tu opciju samo odmahuju rukom. Što se njih tiče, put mogu koristiti i gosti hotela, ali se, naglašavaju, mora znati da je to javno dobro, vlasništvo svih građana.

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj nam je rečeno da su njihovi djelatnici po dojavi izišli na teren te da je u tijeku kriminalističko istraživanje.

I taman kad smo predali tekst, stiže nova vijest s Ruskamena: Josip Milavić umjesto rampe na put postavlja kamene blokove. Mogla bi to večeras biti borbena ponoćka na Ruskamenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 15:17