StoryEditor
ObalaAJMO SVI ZAJEDNO

Iza makarskog Doma zdravlja trebaju stati i općine i Grad Vrgorac: zakon ne priječi Županiji da ga osnuje, ali treba osigurati financiranje

Piše Dijana Turić
19. ožujka 2021. - 08:42
Odjel hemodijalize u makarskom Domu zdravlja, koji je u lipnju 2020. otvorio ministar Beroš  Ivo Ravlić/Cropix

Nedavno je gradonačelnik Jure Brkan o pitanju zdravstva u Makarskoj i izdvajanja Doma zdravlja iz županijskog održao sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Na sastanku je postignut visok stupanj suglasnosti, prema kojemu bi Dom zdravlja trebao biti pod upravljanjem Grada Makarske, ali je isto tako zaključeno da bi prepreka mogla biti u važećem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, prema kojemu osnivač i vlasnik doma zdravlja može biti samo županija.

Međutim, na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Makarske SDP-ova vijećnica Jagoda Martić upitala je Brkana je li mu sada žao što se naš grad 2018. godine nije uključio u javnu raspravu kad se donosio novi Zakon, i to kako bi svojim amandmanima pokušao utjecati na to da se taj članak Zakona promijeni u korist Grada.

Brkan, kako je kazao, ne žali što grad nije sudjelovao u raspravi oko donošenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti jer od žaljenja nema nikakve koristi.

Propuštena rasprava

– S druge strane, da smo i sudjelovali u raspravi 2018. godine, pitanje je koliko bi to utjecalo na izmjenu Zakona. Ne žalim jer smo dobili visoki stupanj suglasnosti da se Dom zdravlja izdvoji iz županijskog i na sastanku u Makarskoj župan Blaženko Boban je rekao da nema ništa protiv toga da se osnuje makarski Dom zdravlja.

Zakon ne priječi Županiji da osnuje makarski Dom zdravlja i na tom smo tragu održali niz sastanaka, od kojih je prvi bio s ravnateljem županijskog Doma zdravlja Markom Rađom, pa smo dobili informacije o prihodima i rashodima koje županijski Dom zdravlja ima na osnovi makarskog – rekao je Brkan, objasnivši da je nakon toga održan sastanak s ministrom da bi vidjeli kakav je pravni okvir.

– Trenutno je jedini važeći pravni okvir da Županija osnuje makarski Dom zdravlja, za što imamo suglasnost krenuti u tom smjeru dok Županijska skupština ne donese odobrenje. Osnivanjem svojeg Doma zdravlja dobivamo neka prava, ali i obveze, pa Dom zdravlja i dalje ostaje centar Makarskog primorja i dalje je jedina jača zdravstvena ustanova na Primorju, a isto tako i u Zabiokovlju, i tu se kombiniraju troškovi koje ne stvaraju samo građani Makarske – upozorio je Brkan.

Sastanak u Ministarstvu

Postavlja se pitanje tko bi podmirio iduće troškove. Hemodijaliza i stacionar u vječitim su minusima, koji se balansiraju prihodima iz drugih ordinacija. Međutim, i hemodijalizu i stacionar koriste i drugi građani s Rivijere i područja Vrgorca, zbog čega tražimo financijski okvir da se zna tko će zatvarati taj minus – istaknuo je Brkan, dodavši da je Grad, kao i do sada, voljan sudjelovati u financiranju.

Ali ako preuzme Dom zdravlja, preuzima i minus koji nisu ostvarili samo građani Makarske. Stoga je Brkan pozvao i druge jedinice lokalne samouprave na Rivijeri neka se uključe u zajednički projekt, što bi bilo najprihvatljivije.

Idući sastanak s temom izdvajanja makarskog Doma zdravlja iz županijskog održat će se u Ministarstvu zdravstva s predstavnicima Županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2021 11:14