StoryEditorOCM
ObalaDI SU PARE?

Iz Mjesnog odbora od Grada tražili sav novac za pomoć potrebitim obiteljima i popadali od šoka: Ne može, potrošeno je...

16. prosinca 2023. - 22:01

Strka se u Makarskoj podignula zbog manjka u blagajni Mjesnog odbora Ratac-Zelenka, čiji su članovi tradicionalno organizirali blagdansku akciju za pomoć obiteljima u potrebi iz Makarske, Promajne, Tučepi i Brela Gornjih, a čiji je naziv ‘‘Naše malo nekome znači puno‘‘.

S obzirom na to da im je ovo treća akcija, sada već imaju 30 obitelji koje obilaze i za čije potrebe znaju. Međutim, prilikom organiziranja akcije doznali su da u blagajni imaju manjak od 1000 eura koji su bez njihova znanja potrošeni na organizaciju ‘‘Noći Zelenke‘‘ ovog ljeta.

Pomoć potrebitima

Kako su kazali predsjednik Mjesnog odbora Thomas Mravičić i članica Nera Drlja, zadnje dvije godine za tu akciju nisu zatražili novac koji imaju na raspolaganju kao Mjesni odbor, već su akcije uspješno odradili uz pomoć građana i vrtića sa Zelenke.

- Svaki mjesni odbor ima na raspolaganju 3300 eura. Ove godine smo odlučili povećati poklon pakete prema našim potrebitim sugrađanima, s obzirom na to da novac koji je namijenjen Mjesnom odboru nismo trošili. Gradu Makarskoj smo uputili zahtjev za dodjelu namijenjenog novca u cjelokupnom iznosu. Nažalost, slijedi šok - od Grada Makarske smo dobili odgovor da smo za manifestaciju ‘‘Noć Zelenke‘‘ potrošili 991,56 eura.

image

Trg Kobaca u makarskom gradskom kvartu Zelenka

 

Ivo Ravlić/Cropix

Mjesni odbor Zelenka nije bio organizator manifestacije niti smo od Grada zatražili novac za nju. Zatražili smo na uvid pisani zahtjev za tu isplatu jer nas zanima tko je to u ime Mjesnog odbora predao, dobio i potrošio navedeni iznos.

Od Grada smo dobili odgovor da ih je jedan član Mjesnog odbora, bez suglasnosti nas ostalih, kontaktirao radi isplate i korištenja novca za ‘‘Noć Zelenke‘‘ - kazuju Mravičić i Drlja, koji napominju da sukladno članku 88. Statuta Grada Makarske, Vijeće Mjesnog odbora donosi program rada Mjesnog odbora, pravila Mjesnog odbora, poslovnik o svom radu, financijski plan i godišnji obračun, te obavlja druge poslove utvrđene zakonom, ovim Statutom i odlukama Gradskog vijeća i gradonačelnika.

- Ostaje nam zaključiti da je privatna osoba u ime Mjesnog odbora, bez suglasnosti Vijeća i predsjednika Mjesnog odbora, odlučila organizirati zabavu koju je Grad financirao novcem koji je namijenjen za Mjesni odbor a da Mjesni odbor nije uopće obaviješten o tome – kazali su iz MO Ratac - Zelenka, uz napomenu na njihov status od 17. kolovoza uoči održavanja ‘‘Noći Zelenke‘‘.

- Ovim putem se ograđujemo od organizacije ‘‘Noći Zelenke‘‘. Mi smo kao Mjesni odbor više puta kontaktirali Grad u vezi s organiziranjem proslave te smo također imali u planu ove godine prirediti proslavu. Ivan Luetić je očito osjetio jaku potrebu organizirati ‘‘Noć Zelenke‘‘, iako nije u Mjesnom odboru niti u jednoj sličnoj organizaciji te je išao, rekli bi u narodu, sam na svoju ruku. Poznato nam je da mu je gradonačelnik Zoran Paunović odobrio organiziranje i financiranje ‘‘Noći Zelenke‘‘ kako bi zahvalio na izbornim glasovima, ali na taj način ne smije preskakati Mjesni odbor i naše glasove.

Ako je gradonačelnik zaboravio što piše na službenim stranicama Grada Makarske, ponavljamo gradivo: "Mjesni odbori osnivaju se kao oblik neposrednog sudjelovanja građana u odlučivanju o lokalnim poslovima od neposrednog i svakodnevnog utjecaja na život i rad građana. Članove vijeća biraju građani s područja mjesnog odbora koji imaju biračko pravo."

‘Ništa iz kase Odbora‘

Potom smo kontaktirali prozvanog Ivana Luetića, koji nam je kazao da mu nije jasno zašto MO Ratac-Zelenka njega javno proziva jer on nije potrošio ni centa iz blagajne Odbora, već svoj novac.

- Godinama organiziram feštu na Zelenki za naše mještane i goste i nikada nije bilo nikakvih problema niti sam ikada išta pitao Mjesni odbor. Osnovao sam ‘‘Noć Zelenke‘‘ kao Franjo Tuđman državu Hrvatsku i sve što sam kupio, to je bilo iz mog džepa, a Grad i TZ Makarska su platili nastup glazbenika - kazao je Luetić, dodavši da mu nije jasno zašto su se članovi MO Ratac-Zelenka ‘‘uhvatili‘‘ njega, a ne problema na Zelenki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:57