StoryEditor
Obalasvečanost u DZ-u

Iskorak u liječenju: ministar Beroš u Makarskoj otvorio modernu hemodijalizu u čije je uređenje i opremanje uloženo 6,5 milijuna kuna

29. lipnja 2020. - 22:35

U Makarskoj je u Domu zdravlja svečano otvorena hemodijaliza, a vrpcu na ulazu u nove prostorije prerezao je počasni gost, ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš uz nazočnost voditeljice Odjela hemodijalize Županijskog Doma zdravlja dr. Alme Grebo. Svečanost je popraćena uz sudjelovanje župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragana Ljutića, ravnatelja Županijskog Doma zdravlja dr. Marka Rađe, makarskog gradonačelnika Jure Brkana, splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, makarskog ginekologa Ive Viskovića i brojnih makarskih liječnika.

Kako je pojasnio Rađa, ukupno ulaganje u hemodijalizu iznosi 6,5 milijuna kuna putem decentraliziranih sredstava. Prije svečanosti, Rađa je malo podsjetio na povijest hemodijalize u makarskom Domu zdravlja kazavši da je pokrenuta 19. svibnja 1990. godine zahvaljujući velikoj angažiranosti doktora Petra Milinovića i od tada se nalazila u dosadašnjim, podrumskim prostorima, ali je nova sada sagrađena na mjestu nekadašnjeg rodilišta. Hemodijaliza je imala veliku važnost tijekom Domovinskog rata radi prihvata velikog broja izbjeglica i prognanika koji su bili u programu kronične hemodijalize.

U ovih 30 godina postojanja, hemodijalize je jednom proširena radi povećanja broja pacijenata, a sada se seli u potpuno nove prostore u prizemlju zgrade koji zadovoljavaju ne samo standard, već su najbolje što se danas može osigurati u liječenju hemodijalizom. Uz sam prostor važno je istaknuti dvostupanjsku reverznu osmozu koja daje dodatnu sigurnost kao i centralnu toplinsku dezinfekciju čitavog sustava pripreme i razvoda vode.

Danas Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije skrbi o 109 pacijenata na hemodijalizi na šest lokacija-Makarska, Imotski, Sinj, Trogir, Supetar i Hvar, a od toga u Makarskoj o 16 pacijenata. Tijekom ovih 30 godina na hemodijalizi u Makarskoj je liječeno 1415 pacijenata od kojih je 26 prošlo i postupak transplantacije bubrega, a godišnje se obavi između 2600 i 2800 postupaka kronične hemodijalize.

Veliki problem nedostatak medicinskih sestara

-Makarska hemodijaliza je peta najveća hemodijaliza u Hrvatskoj kada se uzme ukupan broj pacijenata s područja Županije koji se liječe na hemodijalizi u Domu zdravlja. Bitno je istaknuti da je prostor makarske hemodijalize potpuno novi prostor, a ne renoviranje. Ulaganje od oko 6,5 milijuna kuna je za 600 kvadrata sa 17 uključnih mjesta i tu postoji jako puno potencijala za primanje većeg broja pacijenata, a posebno za turističke hemodijalize. Međutim, najveći problem je pitanje zdravstvenog kadra koji je potreban da bi hemodijaliza mogla funkcionirati. Standardi su jedna medicinska sestra na četiri pacijenta, ali danas jako malo medicinskih sestrara završava srednju školu, a onoga trenutka kada je i završi, toj medicinskoj sestri je potrebna dodatna edukacija od godinu dana da bi mogla početi raditi na hemodijalizi, kazao je Rađa dodavši da je drugi veliki problem financiranje hemodijaliza i stava HZZO-a .

Naime, kako je kazao, nažalost danas su samo otočne hemodijalize primjereno plaćene i Županijski Dom zdravlja tu nema problema po pitanju prihoda i rashoda, a na svim drugim lokacijama Dom zdravlja iz drugih djelatnosti koje su profitabilnije, mora preusmjeravati sredstva u hemodijalizu, a posebno u palijativne stacionare.

Uskoro ambulanta i hemodijaliza za turiste

Otvaranje hemodijalize pozdravio je gradonačelnik Brkan koji je posebnu dobrodošlicu poželio ministru Berošu i rektoru Ljutiću koji je Gradu i Makarskoj već prije pomogao pri otvaranju sveučilišnog studija hotelijerstva i gastronomije. -Dom zdravlja Makarska polako dobiva nove sadržaje pa će uskoro biti riješena i turistička ambulanta, a postoji rješenje za otvaranje turističke hemodijalize, a radiologija već uspješno radi u suradnji Županije i Grada. I dalje nam nedostaje kardiolog i neurolog, i kada bismo to uspjeli organizirati u doglednom periodu, to bi nam bio jedan veliki korak naprijed, kazao je Brkan.

Prije 40 godina smo imali sve

Hemodijalizom je posebno zadovoljan rektor Sveučilišta u Splitu prof. Dragan Ljutić koji se prisjetio kako je prije 40 godina počeo raditi u makarskom Domu zdravlja s ginekologom Ivom Viskovićem.

-U nekadašnjem makarskom rodilištu rodila su se moja djeca, a inače je moja uža struka nefrologija i dijaliza pa su moji prvi koraci u Makarskoj bili vezani uz naš centar, a sve ovo su moje medicinske sestre s kojima sam radio.

Mišljenja sam da domove zdravlja u našim sredinama treba ojačati i u ono vrijeme dok je dr. Marko Ožić Bebek dobio specijalizaciju iz fizijatrije i dok se otvarala Biokovka, u makarskom Domu zdravlja je bilo 30-ak liječnika i to i neurolog, mikrobilog, internista, a imali smo kompletni laboratorij i nitko od pacijenata nije trebao ići u Split. Kao tadašnji liječnik opće prakse, pola radnog vremena sam tada radio na stacionaru uz kolege interniste, a imali smo pedijatre, epidemiologa, školsku medicinu, kazao je Ljutić dodavši da makarski Dom zdravlja prije četiri desetljeća ni po čemu nije zaostajao za splitskim KBC-om.

Ministar Beroš: Pacijent mora biti u fokusu


-Sigurno nema većeg zadovoljstva za sve ministre pa tako i mene, da svjedoči ovakvom jednom činu iskoraka pružanja zdravstvene zaštite. Međutim, drago mi je da smo se dotaknuli i jedne teme koja je nešto šira, a to je promišljanje našeg pravca kretanja u budućnosti, odnosno promišljanje naše primarne zdravstvene zaštite koja ima primarno mjesto u svim društvima i ona je temelj zdravstvene zaštite.

Situacija je takva da imate različite administracije koje se smijenjuju, nema kontinuiteta u promišljanju, i onda ponekada dođemo u situaciju da nestanu i one dobre stvari koje su postojale pa se svi skupa pitamo gdje su i zašto to ne funkcionira. Stoga moramo podvući crtu i vidjeti ono što je najbolje za pacijenta koji mora biti u fokusu, kazao je Beroš.

Župan Boban: U vrijeme političkih utakmica, neki igraju na strani korone‘


-Žalosti me što u vrijeme političkih utakmica, neki igraju na strani COVID-a. Ali, vjerujte mi, uz hrvatski narod i tako stabilno Ministarstvo zdravstva, koronavirus i oni koji navijaju za njega, nemaju nikakve šanse, kazao je Boban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 07:46