StoryEditorOCM
ObalaPROSTORNI PLAN

Investitori samo čekaju: u srcu Dalmacije gradit će se 10 gradskih hotela, jedan će biti nad popularnim šoping centrom

Piše Predrag Opačić
13. travnja 2023. - 07:26

Izglasavanjem Prostornog plana Zadarske županije širom su otvorena vrata za izmjene i dopune "prastarog" Prostornog plana Grada Zadra (PP) koji je na snazi od 2009. godine.

Očekuje se da bi početkom svibnja trebala započeti javna rasprava oko izmjena i dopuna gradskog dokumenta čija je izrada povjerena Zavodu za prostorno uređenje Zadarske županije, izrađivaču i županijskog plana.

Među motivima za korigiranje PP-a u gradskoj su upravi posebno podvlačili tri stvari: izgradnju gradskih hotela, povećanje zelenih površina i rješavanje problema s nedostatkom parkirališnih mjesta. Novim regionalnim dokumentom otvoren je prostor za podizanje hotela, ali su u lokalnoj vlasti očekivali da će višim planom biti "zahvaćena" i pitanja smještaja vozila te broja hotelskih soba, što je ipak prepušteno gradskom PP-u.

Zadarska je javnost dosada bila upoznata s nekoliko gradskih lokacija na kojima je postojala makar najava investitora zainteresiranih za gradnju hotela. Turska "Doguš grupa" je već započela radove na izgradnji hotela "Hyatt Regency Zadar" na prostoru povijesne tvornice "Maraska", već godinama se govori i o izgradnji hotela na Polačišću, te na području upravne zgrade "Elektre", dakle također uz more.

Gradnja smještanih objekata predviđena je i na mjestu nekadašnje Stare poliklinike na Kolovarima i to u postojećim gabaritima zgrade i pripadajućeg zemljišta, ali tek treba vidjeti na koji način će tamo biti riješeno pitanje parkirališnog prostora.

Poznato je da bi hoteli mogli niknuti i na prostoru nekadašnje Tekstilne industrije Zadar i Sportskog centra "Višnjik", te u sklopu velikog projekta "Vrata Zadra" na Relji. Tu su potom i još dva "stara" objekta, hoteli "Zagreb" i "Beograd" kojima će izmjenama gradskog plana biti olakšan postupak dobivanja dozvola uz rješavanje pitanja broja soba i mjesta za vozila.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Osim tih, među lokacijama za koje postoji interes investitora za izgradnju hotela pojavljuju se i dvije nove i to u takozvanim mješovitim zonama u kojima je moguća izgradnja i stanova i hotela. Investitori su već iskazali interes za gradnju hotela uz nedavno otvoreni prodajni centar "Lidl" na Putu Murvice, a postoji i interes biogradske kompanije "Ilirija" za dogradnju njihova Trgovinskog centra na Relji!

- Vidjeli smo da budućim razvojem Zadra, izvan stare gradske jezgre, prema modernijem i urbanistički uređenijem gradu, lokacija "City Galerije" dodatno dobiva na atraktivnosti. Zato smo inicirali ispitivanje mogućnosti povećanja katnosti na našem objektu, jer tome u prilog ide izgled tog dijela grada.

U svijetu nije ništa neobično da se na završnim katovima ovakvih objekata izgradi hotel. Iz Grada smo dobili odgovor da se naša inicijativa ne kosi s vizijom razvoja grada, a budućnost će pokazati je li i koliko izgradnja hotela iznad "City Galerije" realna opcija - izjavio nam je Goran Ražnjević iz "Ilirije".

Tako bi na području grada u budućnosti moglo niknuti 10 hotela!

- Dugo se govori da Zadru nedostaje gradskih hotela i kongresna dvorana. Moramo podići kvalitetu postojećeg smještaja i pojačati ekstenziju turističke sezone što je moguće samo kvalitetnijim smještajnim sadržajima.

To je put do jače predsezone i posezone - smatra gradski pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap i potvrđuje da postoji interes vlasnika zemljišta ili potencijalnih investitora za gradnju hotela na svih spomenutih deset lokacija.

Tko financira izgradnju ceste uz "Marasku”?

Prometnicu uz zgradu budućeg Hotela „Maraska” gradit će Grad Zadar, kaže pročelnik Darko Kasap.

- Radi se o prometnici koja neće biti samo u funkciji hotela, nego će biti u širokoj javnoj upotrebi. Uostalom, u proračun Grada je na ime komunalnog doprinosa za Hotel „Marasku” uplaćeno blizu šest milijuna kuna, a mi ta sredstva moramo utrošiti u izgradnju javne komunalne infrastrukture, kaže Kasap.

Što je s parking mjestima i zelenilom?

Po dosadašnjem Prostornom planu u Zadru se propisivala izgradnja jednog parking mjesta po jednoj stambenoj jedinici. Ubuduće, planira se tu brojku povećati na dva parkirna mjesta po stanu, a za višestambene zgrade će biti uvedena i mogućnost izgradnje i većeg broja parkirnih mjesta.

Umjesto saadašnjih 20, zelene površine ubuduće će morati pokrivati 30 posto građevinske čestice. Planira se ucrtati i dodatne zone zelenog pojasa, a jedan od načina dobivanja većih zelenih površina je i najavljeno udaljavanje objekata od ruba parcele u stambenim i mješovitim zonama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 01:28